Herpes simplex virus 1 IgG At u likvoru (HSV1)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1630,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Punkcija lumbalnog dela kičme

Kategorija

Imunologija

Analiza za Herpes simplex virus 1 IgG At u likvoru (HSV1) omogućava detekciju IgG antitela, koja ukazuju na prethodnu izloženost HSV-1 virusu. Ova analiza se specifično vrši na cerebrospinalnom likvoru, tečnosti koja okružuje mozak i kičmenu moždinu. Ako osećate potrebu za ovom analizom ili sumnjate u moguću infekciju, IntroLab laboratorija u Beogradu nudi sve neophodne usluge. Zakazivanje testiranja je brzo i jednostavno.

Šta je Herpes simplex virus 1 IgG At u likvoru (HSV1)?

Herpes simplex virus 1 IgG At u likvoru (HSV1) je analiza koja detektuje prisustvo IgG antitela specifičnih za HSV-1 u cerebrospinalnom likvoru, tečnosti koja okružuje mozak i kičmenu moždinu. Ova antitela su odgovor imunog sistema na infekciju HSV-1.

Kada se radi analiza?

Analiza na herpes simplex virus 1 IgG At u likvoru (HSV1) se najčešće radi kada postoji sumnja na neurološke manifestacije herpesa, kao što je herpes encefalitis. Testiranje na HSV-1 IgG At u likvoru je važno za dijagnozu i lečenje HSV infekcija koje utiču na centralni nervni sistem. Ova analiza omogućava precizniju dijagnostiku i razumevanje težine infekcije.

Šta je Herpes simplex virus 1?

Herpes simplex je naziv za virus koji uzrokuje herpes infekcije. Postoje dva glavna tipa herpes simplex virusa (HSV):

 • HSV-1 (Herpes simplex virus tip 1): Ovaj tip često uzrokuje oralni herpes, poznat kao „hladne ranice“ ili „groznice“ koje se pojavljuju oko usana. HSV-1 može uzrokovati i genitalne herpes infekcije, iako je to ređe.
 • HSV-2 (Herpes simplex virus tip 2): Ovaj tip češće uzrokuje genitalni herpes, iako može takođe uzrokovati oralne infekcije.

Obe vrste virusa ostaju u telu tokom čitavog života nakon infekcije. Dok virus može biti uspavan (latentan) i ne uzrokovati simptome većinu vremena, može doći do povremenih izbijanja infekcije. Tokom ovih izbijanja, osoba može imati simptome poput bolnih plikova, svraba ili peckanja.

Koji su simptomi herpesa HSV-1?

Simptomi HSV-1 mogu varirati od osobe do osobe i neki ljudi možda nikada neće razviti vidljive simptome. Međutim, kada se simptomi pojave, mogu uključivati:

 • Plikovi ili ranice: To su najprepoznatljiviji simptomi herpesa. Pojavljuju se kao grupisani, crveni, natečeni plikovi koji se najčešće formiraju oko usana. Nakon nekog vremena, plikovi mogu pući i postati otvorene ranice koje se kasnije osuše i formiraju krastu.
 • Svrab ili peckanje: Pre pojave plikova, može se osetiti svrab, peckanje ili bol na mestu gde će se plikovi razviti.
 • Otečene limfne čvorove: Limfni čvorovi, naročito oni oko vrata, mogu postati otečeni i bolni kada je herpes aktivan.
 • Povišena temperatura ili groznica: Ovo je češće kod prvog izbijanja herpesa.
 • Bol u ustima i grlu: Ako se herpes razvije unutar usta, može uzrokovati bolne ranice, otežavajući gutanje.
 • Osip oko usana, nosa ili na obrazima: Pored tipičnih plikova, može se razviti i blagi osip.

Za mnoge ljude, prvo izbijanje herpesa može biti najteže, a simptomi su često ozbiljniji. Nakon inicijalne infekcije, HSV-1 postaje latentan (neaktivan) u nervnim ćelijama i može se ponovo aktivirati, uzrokujući povremena izbijanja.

Koji faktori aktiviraju herpes i kako ga sprečiti?

Faktori koji mogu potaknuti povratak simptoma uključuju:

 • stres
 • bolest
 • oštećenje kože
 • izloženost suncu
 • menstruaciju kod žena

Prevencija širenja herpesa uključuje izbegavanje direktnog kontakta s plikovima ili ranama zaražene osobe, korišćenje kondoma tokom seksualnog odnosa, i pranje ruku nakon dodira s zaraženim područjima.

Kako herpes simplex virusa HSV-1 utiče na trudnoću?

HSV-1, iako je poznat kao uzročnik oralnog herpesa, može se preneti na genitalije. U trudnoći, ovo može predstavljati rizik za bebu:

 • Neonatalni herpes: Postoji mali rizik da beba dobije herpes ako je majka tokom porođaja imala aktivne simptome.
 • Prva infekcija u trudnoći: Ako se žena prvi put zarazi herpesom u trudnoći, veći je rizik za prenos virusa na bebu.

Ako trudnica ima aktivni herpes tokom porođaja, carski rez se često preporučuje kako bi se izbegao rizik prenosa. Takođe, lekari mogu preporučiti antivirusne lekove za trudnice s herpesom kako bi se smanjio rizik od izbijanja i prenosa na bebu.

Koje su podvrste analize Herpes simplex virus 1 IgG At u likvoru (HSV1)?

Analize za Herpes simplex virus 1 (HSV-1) su dizajnirane da detektuju prisustvo antitela u krvi ili drugim telesnim tečnostima, kao što je likvor. Antitela su proteini koje telo proizvodi kao odgovor na infekciju. Različite vrste antitela (IgG i IgM) ukazuju na različite faze infekcije.

Svaka od ovih analiza može pomoći lekarima u dijagnostikovanju i tretmanu herpesa. Ako sumnjate na infekciju ili imate povezane simptome, važno je konsultovati se sa lekarom koji može preporučiti odgovarajuće testiranje.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Cerebrospinalni likvor

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Pre procedure, lekar može preporučiti da ne jedete ili pijete nekoliko sati.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.