Helicobacter Pylori Ag u stolici

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1430,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Prikupljanje fecesa

Kategorija

Imunologija

Laboratorija IntroLab Beograd nudi naprednu analizu na Helicobacter Pylori Ag u stolici, omogućavajući brzo i neinvazivno otkrivanje ove bakterije. Ova metoda pruža pacijentima pouzdanu dijagnostiku i rano otkrivanje potencijalnih želučanih tegoba, čime se olakšava pravovremeno lečenje i prevencija ozbiljnijih stanja. Izaberite IntroLab za tačnost i profesionalizam u dijagnostici.

Šta je Helicobacter pylori (HP)?

Helicobacter pylori (HP) je spiralna bakterija koja kolonizira želudačnu sluznicu. Pripisuje joj se uloga u razvoju različitih gastrointestinalnih bolesti, uključujući gastritis, čireve na želucu i dvanaestopalačnom crevu, te može povećati rizik od želučanog raka.

Simptomi infekcije

Helicobacter pylori (HP) je bakterija koja, kada inficira želudačnu sluznicu, može izazvati različite simptome. Većina inficiranih osoba neće pokazivati izražene simptome, ali kod nekih, bakterija može uzrokovati tegobe koje su povezane s bolestima želuca. Ovi simptomi su rezultat upale i oštećenja želudačne sluznice koju bakterija može izazvati:

 • Bol ili nelagodu u gornjem delu stomaka ili trbuhu
 • Mučnina i povraćanje
 • Gubitak apetita
 • Često podrigivanje
 • Nadimanje stomaka
 • Osjećaj brzog zasićenja tokom obroka
 • Neobjašnjiv gubitak težine
 • Anemija uzrokovana unutarnjim krvarenjem
 • Crne ili katranaste stolice (znak krvarenja u stomaku)

Prepoznavanje ovih simptoma i konsultacija sa lekarom ključni su za rano otkrivanje i tretman infekcije. Ako osoba ima neki od ovih simptoma, posebno ako su dugotrajni ili se pogoršavaju, trebalo bi da potraži medicinsku pomoć.

Kako se osobe mogu zaraziti bakterijom Helicobacter pylori?

Osobe se mogu zaraziti bakterijom Helicobacter pylori na nekoliko načina:

 • Želudac – usta: Ovo se odnosi na situacije kada mikroorganizmi iz želuca inficirane osobe dospeju u usta druge osobe. To se može dogoditi deljenjem hrane ili pića sa zaraženom osobom.
 • Usta – usta: Direktan kontakt između usne šupljine dve osobe može preneti bakteriju, posebno ako jedna osoba ima aktivnu infekciju. Načini prenosa uključuju deljenje pribora za jelo, čaša ili čak poljupce.
 • Feces – usta: Bakterija se može preneti ako osoba konzumira hranu ili vodu kontaminiranu fecesom zaražene osobe. Ovo je često rezultat loše higijene, kao što je neadekvatno pranje ruku nakon korišćenja toaleta.

Rizik od infekcije može smanjiti pridržavanjem osnovnih higijenskih mera, kao što su redovno i temeljno pranje ruku.

Šta je analiza na Helicobacter pylori Ag u stolici?

Test na Helicobacter pylori Ag u stolici je neinvazivna dijagnostička metoda koja se koristi za detektovanje prisustva antigena Helicobacter pylori (HP) direktno u uzorcima stolice pacijenta. Ovaj test je posebno koristan zbog svoje jednostavnosti i izbegava potrebu za invazivnijim procedurama kao što je endoskopija.

Bakterija Helicobacter pylori, kada je prisutna u želucu, oslobađa specifične proteine (antigene). Ovi antigeni se eliminišu iz tela kroz stolicu. Test se oslanja na detektovanje ovih antigena u uzorku stolice koristeći specifična antitela.

Kada se radi test na Helicobacter Pylori Ag u stolici?

Analiza Helicobacter pylori Ag u stolici obično se radi u sledećim situacijama:

 • Kada pacijent ima simptome koji upućuju na infekciju želuca ili dvanaestopalačnog creva, lekar može preporučiti ovu analizu kao neinvazivan način da se utvrdi prisustvo bakterije Helicobacter pylori.
 • Nakon što je pacijentu dijagnostikovana infekcija Helicobacter pylori i nakon završenog tretmana antibiotika za eradicaciju bakterije, test se koristiti kao sredstvo za potvrdu da je infekcija uspešno izlečena.
 • Kod pacijenata koji izbegavaju ili ne mogu da podnesu endoskopiju, kao i za decu ili starije osobe kod kojih endoskopija može biti problematična.
 • U nekim sredinama gde je prevalencija Helicobacter pylori visoka, testiranje stolice može biti korisno kao sredstvo za masovno skeniranje i identifikaciju osoba koje treba tretirati.

Uzimanje uzorka

Za testiranje je potrebno prikupiti uzorak stolice otprilike veličine lešnika i smestiti ga u odgovarajuću posudu. Bitno je da uzorak bude svež i da se brzo prenese u laboratorijske uslove.

Rezultati testa

Rezultat testa na Helicobacter pylori u stolici pruža ključne informacije o prisustvu ove bakterije u digestivnom traktu.

 • Pozitivan rezultat ukazuje na aktivnu infekciju Helicobacter pylori.
 • Negativan rezultat obično znači da osoba nije trenutno zaražena.

Ako se rezultati testa na Helicobacter pylori u stolici ne poklapaju s kliničkom slikom pacijenta, preporučuje se dodatno testiranje. Uobičajene alternative uključuju:

Usled specifičnosti Helicobacter pylori, ova bakterija se otežano razmnožava na standardnim hranljivim podlogama, što je razlog zašto se u konvencionalnoj dijagnostici retko koristi metoda kultivacije. Umesto toga, stručnjaci se oslanjaju na preciznije metode za potvrdu njene prisutnosti.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Uzorak fecesa

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema za test nije potrebna. Uzorak stolice može se uzeti bilo kada u toku dana.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.