HDV IgM

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1410,00 rsd

Obrtno Vreme

3 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

HDV IgM analiza je laboratorijska metoda koja se koristi za detekciju IgM antitela specifičnih za virus hepatitisa D (HDV). IntroLab laboratorija Beograd pruža ovu ključnu analizu kao deo svojih laboratorijskih usluga.

Šta je HDV IgM?

HDV IgM predstavlja imunoglobuline klase M koji su specifični za virus hepatitisa D (HDV). Ova vrsta antitela je među prvim koji se proizvode kada imunski sistem detektuje novu infekciju, što ukazuje na recentnu ili akutnu infekciju virusom hepatitisa D.

Prisustvo HDV IgM antitela u krvi često signalizira tek stečenu infekciju HDV-om, što može biti od suštinskog značaja za rano prepoznavanje i lečenje bolesti. U kontekstu hepatitisa D, testiranje na HDV IgM pomaže lekarima da razlikuju akutnu infekciju od hronične, jer ova antitela obično nestaju nekoliko meseci nakon infekcije, dok antitela klase IgG mogu ostati prisutna tokom dužeg vremenskog perioda.

Šta je hepatitis D?

Hepatitis D, poznat i kao delta hepatitis, je infektivna bolest jetre uzrokovana hepatitis D virusom (HDV). To je jedinstven virus jer ne može samostalno izazvati infekciju, potrebna mu je prisutnost virusa hepatitis B (HBV) da bi se replicirao. Osobe koje su već inficirane HBV-om mogu dobiti HDV i razviti ozbiljnije i teže oblike bolesti jetre nego što bi to bilo sa samo HBV-om. Vakcinacija protiv hepatitisa B može pružiti zaštitu i od infekcije hepatitisom D.

Koja je razlika između akutne i hronične infekcije?

Akutna infekcija se odnosi na kratkotrajnu infekciju koja može trajati nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Osobe sa akutnom infekcijom obično ispoljavaju simptome brzo nakon izlaganja virusu. Mnoge akutne infekcije mogu sama proći bez lečenja. S druge strane, hronična infekcija je dugotrajna i može trajati godinama, čak i doživotno. Uzrok je trajna prisutnost infektivnog agenta u telu. Hronična infekcija može dovesti do trajnog oštećenja organa i često zahteva dugotrajno lečenje.

Kako se prenosi virus?

Virus hepatitisa D se prenosi kroz direktan kontakt sa inficiranom telesnom tečnošću, najčešće kroz krv.

Podvrste analize

Kada se suočavamo s infekcijom hepatitisa D, pored HDV IgM testa, imamo još dva ključna testa:

  • HDV Ag analiza koristi se za detekciju antigena virusa hepatitisa D, što ukazuje na aktivnu infekciju.
  • HDV ukupna antitela detektuje sve klase antitela (IgM i IgG) protiv HDV-a, ukazujući na trenutnu, prošlu ili hroničnu infekciju.

Kombinacijom ovih tri ključna testa omogućava se precizna dijagnoza i praćenje infekcije virusom hepatitisa D, što je od suštinskog značaja za odgovarajuće upravljanje ovom ozbiljnom virusnom bolešću jetre.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 3 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.