HDV Ag

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1410,00 rsd

Obrtno Vreme

3 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

HDV Ag je ključna analiza koja ukazuje na prisustvo virusa hepatitisa D u krvi. Kako bi se osigurala preciznost i pouzdanost rezultata, laboratorija IntroLab Beograd koristi najnoviju tehnologiju i pruža visokokvalitetnu dijagnostiku. Ukoliko sumnjate na infekciju ili ste već dijagnostikovani sa hepatitisom B, testiranje na HDV Ag u IntroLab laboratoriji može pružiti jasnu sliku o vašem zdravstvenom stanju i potencijalnoj koinfekciji sa hepatitisom D.

Šta je HDV Ag?

HDV Ag predstavlja antigen virusa hepatitisa D. Hepatitis D je poseban jer se javlja samo kod osoba koje su već inficirane virusom hepatitisa B (HBV). Dakle, infekcija HDV-om zahteva prisustvo HBV-a da bi se virus uspešno replicirao.

Kada se radi HDV Ag test?

Testiranje na HDV Ag koristi se za prepoznavanje prisustva aktivne infekcije virusom hepatitisa D. Pozitivan rezultat ukazuje na aktivnu infekciju ovim virusom. Virus hepatitisa D može komplikovati bolest kod osoba koje već imaju hepatitis B, rezultirajući težim oblikom bolesti jetre.

Šta je hepatitis D?

Hepatitis D, poznat i kao delta hepatitis, je virusna infekcija jetre uzrokovana virusom hepatitisa D (HDV). Ovo je jedinstvena forma hepatitisa jer se može razviti samo kod osoba koje su već inficirane virusom hepatitisa B (HBV). HDV je zapravo satelitski virus koji koristi omotač HBV-a za svoj životni ciklus. Samostalno, bez HBV-a, HDV nije sposoban da izazove infekciju.

Koji su simptomi?

Simptomi hepatitisa D su slični drugim oblicima hepatitisa i obuhvataju:

 • umor
 • bol u stomaku
 • mučninu
 • gubitak apetita
 • žuticu (žućkasto prebojenje kože i očiju)

Nekim osobama može se razviti hronična infekcija koja vodi ka ožiljcima jetre, poznatoj kao ciroza. Zbog koinfekcije sa HBV-om, simptomi mogu biti teži u odnosu na infekciju samo jednim virusom.

Kako se prenosi virus?

Hepatitis D se prenosi kroz direktan kontakt s inficiranom ljudskom krvlju i drugim telesnim tečnostima. Najčešći putevi prenosa su:

 • deljenje igala ili opreme za drogiranje
 • nezaštićeni seksualni kontakt s inficiranom osobom
 • vertikalni prenos s majke na dete tokom porođaja
 • kroz nesterilizovane medicinske instrumente

Specifičnosti i podvrste analize

Pored HDV Ag analize, postoje i druge važne laboratorijske metode za detekciju i praćenje infekcije virusom hepatitisa D:

 • HDV IgM: Ova analiza detektuje IgM antitela na hepatitis D virus, što ukazuje na recentnu ili akutnu infekciju. IgM antitela su prva antitela koja se proizvode kada imunski sistem detektuje novu infekciju, pa njihovo prisustvo često signalizira tek stečenu infekciju HDV-om.
 • HDV ukupna At: Ovaj test detektuje ukupna antitela (uključujući i IgM i IgG) protiv hepatitisa D. Prisustvo ovih antitela može ukazivati na trenutnu (aktivnu), prošlu ili hroničnu infekciju HDV-om. Ako je test pozitivan samo na ukupna antitela, a negativan na IgM, to obično ukazuje na prošlu infekciju i moguće dugotrajno postojanje antitela bez prisutne aktivne infekcije.

Za osobe koje su pozitivne na hepatitis B, preporučuje se testiranje na hepatitis D kako bi se utvrdila moguća koinfekcija.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 3 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.