HBs Ag

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1400,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Analiza HBs Ag je važna u dijagnostikovanju hepatitisa B, bolesti koja može imati ozbiljne posledice po zdravlje ako se ne otkrije na vreme. IntroLab laboratorija u Beogradu vam omogućava brzo i jednostavno zakazivanje ove analize. Naš stručni tim je tu da vam pruži sve neophodne informacije i vodi vas kroz proces, garantujući da je vaše zdravlje naša glavna briga.

Šta je HBs antigen?

HBsAg, ili površinski antigen hepatitisa B, je protein prisutan na površini virusa hepatitisa B (HBV). On predstavlja prvi marker koji ukazuje na prisustvo virusa u krvi osobe. Testiranje na HBsAg je osnovni deo dijagnostike hepatitisa B i koristi se da identifikuje osobe koje su trenutno inficirane virusom.

Pozitivan rezultat za HBsAg znači da je osoba inficirana HBV-om i može preneti virus na druge osobe putem krvi ili drugih telesnih tečnosti. Ovo stanje može biti akutno (novootkrivena infekcija, traje manje od šest meseci) ili hronično (infekcija traje šest meseci ili duže).

Osobe koje su negativne na HBsAg, ali su bile izložene virusu, mogu razviti antitela prema ovom antigenu, što se naziva anti-HBs. Prisustvo anti-HBs u krvi ukazuje na prethodnu infekciju i sadašnju zaštitu od virusa, ili na uspešnu vakcinaciju protiv hepatitisa B.

Kada se radi analiza HBs Ag?

Analiza HBs Ag (antigen površine hepatitisa B) predstavlja osnovni skrining test za hepatitis B. Radi se kako bi se identifikovalo postojanje aktivne infekcije HBV. Evo nekoliko situacija kada se preporučuje raditi testiranje na HBsAg:

 • Skrining pre operacija: Pacijenti koji su upućeni na operaciju često se testiraju kako bi se procenio njihov status u vezi sa hepatitisom B.
 • Trudnice: Skoro sve trudnice se testiraju tokom trudnoće kako bi se sprečila vertikalna transmisija virusa (sa majke na dete tokom porođaja).
 • Donatori krvi: Svaki donator krvi prolazi kroz testiranje na HBsAg da bi se osiguralo da neće preneti HBV na primaoce.
 • Osobe sa simptomima hepatitisa: Osobe koje ispoljavaju simptome koji mogu biti povezani sa hepatitisom B, poput žutice, umora, bolova u stomaku, trebalo bi da se testiraju.
 • Osobe sa poznatim rizikom: To uključuje osobe koje koriste injektivne droge, one koje imaju više seksualnih partnera, osobe sa hroničnim oboljenjima jetre, osobe koje su bile izložene hepatitisu B (poput onih koji žive sa nekim ko je zaražen) i osobe koje planiraju putovanje u oblasti s visokim stopama HBV infekcija.
 • Praćenje osoba s poznatom HBV infekcijom: Za one koji su već dijagnostikovani s hepatitisom B, testiranje na HBsAg može biti korisno kako bi se pratila efikasnost lečenja i određivalo postojanje aktivne replikacije virusa.

Šta je hepatitis B?

Hepatitis B je zarazna bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa B (HBV). Infekcija ovim virusom može uzrokovati kako akutno, tako i hronično oboljenje, sa različitim stepenima težine, od blage forme koja prolazi bez simptoma do teške bolesti koja može rezultirati cirozom ili rakom jetre.

Simptomi hepatitisa B variraju i mogu se javiti od nekoliko nedelja do nekoliko meseci nakon izlaganja virusu. Mnogi ljudi, naročito mlađi odrasli i deca, mogu biti zaraženi virusom hepatitisa B a da nemaju nikakvih simptoma. Kada se simptomi ipak pojave, oni obično uključuju:

 • Žutica (žutilo kože i očiju)
 • Umor
 • Mučnina i povraćanje
 • Gubitak apetita
 • Bol u stomaku, posebno u predelu ispod desnog rebarnog luka
 • Tamno obojen urin
 • Svetla stolica
 • Bol u zglobovima
 • Povišena temperatura

Neke osobe sa hroničnim hepatitisom B možda neće imati nikakve simptome, ali su i dalje sposobne da prenesu virus drugima. Zato je važno da se osobe koje su bile izložene riziku testiraju, čak i ako nemaju nikakvih simptoma.

Specificnosti i podvrste analize HBs Ag

Kada govorimo o analizi za hepatitis B, pored analize HBs Ag postoji nekoliko testova koji nam pružaju informacije o različitim aspektima infekcije. Svaki test ima svoju specifičnost i pruža određene informacije o stadijumu infekcije, njenoj aktivnosti ili o imunološkom odgovoru organizma.

 • HBs At: Ukazuje na imunitet prema hepatitisu B, bilo zbog prethodne infekcije ili zbog vakcinacije. Pojava ovih antitela nakon infekcije označava oporavak i imunitet.
 • HBc IgM At: Ukazuje na akutnu infekciju ili reaktivaciju hronične infekcije. Pojavljuju se rano tokom infekcije.
 • HBc ukupna At: Pojavljuju se ubrzo nakon HBc IgM At. Prisutna su i u akutnoj i u hroničnoj infekciji, a ostaju prisutna doživotno.
 • HBe Ag: Njegova prisutnost ukazuje na visok stepen zaraznosti i aktivnu replikaciju virusa. Kod hronično inficiranih osoba, prisutnost HBeAg može ukazivati na veći rizik od razvoja ciroze ili raka jetre.
 • HBe At: Pojava ovih antitela ukazuje na smanjenje replikacije virusa. U kombinaciji s drugim testovima, može pomoći u proceni stadijuma bolesti i potencijalne potrebe za lečenjem.

Svaka od ovih analiza igra ključnu ulogu u dijagnozi, praćenju i lečenju hepatitisa B. U zavisnosti od kliničke slike i potreba pacijenta, lekar može naručiti jedan ili kombinaciju ovih testova kako bi dobio što potpuniju sliku o infekciji.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.