HBe At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1310,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Laboratorija IntroLab u Beogradu nudi analizu HBe At, ključnu za razumevanje i praćenje hepatitisa B. Koristeći vodeću tehnologiju u industriji, naša laboratorija garantuje precizne rezultate. Naša glavna misija je da omogućimo pacijentima da dobiju tačne i pravovremene informacije o njihovom statusu u vezi sa HBe At, osiguravajući tako jasnu osnovu za dalje terapijske korake.

Šta su HBe antitela?

Antitela na hepatitis B e-antigen, poznata kao HBe At ili HBeAb, imaju posebnu ulogu u dijagnostici i praćenju hepatitisa B. U svetu virusnih infekcija, hepatitis B je posebno značajan, pri čemu HBeAg signalizira aktivnu replikaciju virusa i veliki potencijal za prenošenje bolesti. Prisustvo ovog antigena u organizmu često upućuje na visoku aktivnost infekcije. S druge strane, kada osoba razvija HBe At, to sugeriše na smanjenje aktivnosti virusa. Pojava ovih antitela i gubitak HBeAg obično znače da je akutna faza infekcije hepatitisom B u opadanju i da osoba ulazi u hroničnu fazu sa smanjenom viralnom aktivnošću. Interpretacija ovih rezultata zahteva stručno mišljenje, najčešće od infektologa ili hepatologa, koji će uzeti u obzir sve dostupne laboratorijske i kliničke podatke.

Kada se radi analiza HBe At?

HBe At analiza, koja detektuje antitela na hepatitis B e-antigen, radi se u više situacija. Prvenstveno, ova analiza se preporučuje kada postoji sumnja na infekciju virusom hepatitisa B ili kada se želi pratiti aktivnost već poznate infekcije. Osim toga, HBe At analiza je ključna za praćenje efikasnosti terapije kod pacijenata sa hroničnim hepatitisom B. Takođe, osobe koje su bile izložene potencijalnom riziku od infekcije, poput zdravstvenih radnika ili onih koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, često se podvrgavaju ovom testu kao delu preventivnog skrininga.

Šta je hepatitis B?

Hepatitis B je zarazna bolest jetre uzrokovana hepatitis B virusom.

  • Akutni hepatitis B obično prati jači set simptoma i može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput zatajenja jetre, ali većina odraslih osoba uspešno se oporavi od infekcije i stiče doživotni imunitet.
  • Hronični hepatitis B može biti blag ili može postepeno napredovati i izazvati dugoročna oštećenja jetre, poput ciroze ili karcinoma jetre.

Hepatitis B prenosi se kroz kontakt sa inficiranom krvlju i drugim telesnim tečnostima. Najčešći načini prenosa uključuju nezaštićen seksualni kontakt, deljenje igala, vertikalni prenos (od majke na dete tokom porođaja) i, ređe, putem transfuzije kontaminirane krvi.

Specifičnosti i podvrste analize

Analize povezane sa hepatitisom B virusom pomažu u dijagnostikovanju i praćenju infekcije. Infekcija ima različite faze i izaziva razne imunološke odgovore. Zato postoji više analiza koje ciljaju specifične aspekte virusa i telesnog odgovora.

  • HBc IgM At: Ovo su antitela specifična za hepatitis B core antigen i tip su IgM. Pozitivnost ovog testa ukazuje na akutnu infekciju hepatitisom B ili na reaktivaciju hronične infekcije.
  • HBc ukupna At: Ovo uključuje i IgM i IgG antitela protiv core antigena. Pozitivnost ovog testa može ukazivati na sadašnju, prošlu ili hroničnu infekciju HBV.
  • HBe Ag (Hepatitis B e-antigen): Prisustvo ovog antigena ukazuje na visoku replikaciju virusa i potencijalnu zaraznost osobe. Ovo je obično indikator aktivne infekcije.
  • HBs Ag (Hepatitis B površinski antigen): Ovo je prvi pokazatelj akutne infekcije i može se detektovati pre nego što se pojave simptomi. Takođe, ukoliko ostane prisutan u periodu dužem od šest meseci, ukazuje na hroničnu infekciju.
  • HBs At (Hepatitis B površinska antitela): Ova antitela se razvijaju nakon izlaganja virusu, bilo kroz infekciju ili vakcinaciju. Prisustvo ovih antitela ukazuje na imunitet na HBV.

Svaki od ovih testova daje dragoceni uvid u fazu infekcije, zaraznost i imunološki odgovor osobe. Važno je uzeti u obzir sve rezultate kako bi se dobila sveobuhvatna slika o statusu infekcije kod pacijenta.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.