HBe Ag

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1310,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Hepatitis B predstavlja ozbiljan zdravstveni izazov širom sveta. Pravovremena dijagnostika je ključna za efikasno lečenje i kontrolu širenja infekcije. Jedna od ključnih analiza u dijagnostici ovog oboljenja je test na HBe Ag. Ova analiza, zajedno sa drugim specifičnim testovima, pomaže lekarima da detaljno razumeju prirodu i fazu infekcije kod pacijenta. U IntroLab laboratoriji u Beogradu, pacijenti mogu očekivati precizno testiranje uz pomoć najsavremenijih tehnika. Sa stručnim osobljem i vrhunskom opremom, IntroLab pruža sve neophodne usluge za dijagnozu i praćenje hepatitisa B, garantujući preciznost i pouzdanost svake analize.

Šta je HBe Ag?

HBe Ag, poznat i kao e antigen hepatitisa B, je ključni marker u identifikaciji i monitoringu infekcije sa virusom hepatitisa B (HBV). Ova proteinska supstanca postaje detektibilna u krvi kada virus aktivno replikuje unutar jetre. Pojava HBe Ag-a u krvi često označava visok nivo zaraznosti i pokazuje da virus intenzivno deluje unutar tela. Testiranje na HBe Ag koristi se kako bi se ocenila mogućnost širenja virusa na druge ljude.

Za one sa hroničnim oblikom HBV infekcije, prisustvo HBe Ag-a može značiti povećani rizik od teških posledica, kao što su ciroza ili karcinom jetre. Ova analiza je važan alat za lekare kako bi bolje razumeli fazu bolesti i odabrali najefikasniji tretman.

Kada se radi analiza HBe Ag?

Analiza za HBe Ag obično se radi kada postoji sumnja na infekciju virusom hepatitisa B ili kada se prati tok već dijagnostikovane infekcije. Osobe sa poznatom hroničnom HBV infekcijom redovno se testiraju kako bi se pratila aktivnost virusa i procenila efikasnost terapije. Ova analiza je takođe ključna za određivanje zaraznosti pacijenta i rizika prenosa na druge. Uz to, osobe koje spadaju u rizične grupe, poput zdravstvenih radnika, intravenskih korisnika droga ili onih sa višestrukim seksualnim partnerima, mogu biti usmerene na testiranje. Brza i tačna identifikacija HBe Ag-a može pomoći u preventivnim merama i pravilnom upravljanju infekcijom.

Šta je Hepatitis B?

Hepatitis B je zarazna bolest jetre uzrokovana virusom hepatitisa B (HBV). Infekcija može biti akutna (kratkotrajna) ili hronična (dugotrajna), a ozbiljnost bolesti varira od blage forme koja traje nekoliko nedelja do ozbiljnog, doživotnog stanja koje može dovesti do komplikacija poput ciroze jetre ili raka jetre.

Načini prenosa virusa hepatitisa B uključuju:

  • Kontakt sa zaraženom krvlju ili drugim telesnim tečnostima
  • Nezaštićen seksualni odnos sa zaraženom osobom
  • Od majke na dete tokom porođaja
  • Deljenje igala ili drugih instrumenata za ubrizgavanje droga
  • Transfuzija nesigurne krvi

Simptomi akutne infekcije hepatitisa B mogu biti blagi ili čak nepostojeći, ali mogu uključivati ​​žuticu (žućkanje kože i očiju), umor, mučninu, bol u stomaku i tamnu mokraću. Mnogi ljudi, posebno odrasli, potpuno se oporave od akutne infekcije, ali kod nekih osoba, posebno onih koje su zaražene kao bebe ili mala deca, infekcija postaje hronična.

Hronična infekcija hepatitisa B može biti asimptomatska godinama, ali bez adekvatnog lečenja, virus može oštetiti jetru i dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Prevencija

Prevencija hepatitisa B obuhvata vakcinaciju, kao i izbegavanje rizičnih ponašanja poput deljenja igala ili nezaštićenog seksa.

Specifičnosti i podvrste analize HBe Ag

Pored testa HBe Ag, postoje i sledeće analize koje se koriste za dijagnostikovanje hepatitisa B:

Kombinovanjem ovih testova, lekari mogu proceniti stadijum bolesti, intenzitet infekcije i najbolji pristup lečenju. Pravilno interpretiranje rezultata je ključno za optimalno upravljanje bolešću i praćenje pacijentovog oporavka.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.