HBc ukupna At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1400,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

HBc ukupna At, poznata i kao anti-HBc ukupna antitela, igra ključnu ulogu u razumevanju i dijagnostikovanju infekcije virusom hepatitisa B (HBV). IntroLab laboratorija Beograd nudi ovu analizu kao deo svoje usluge za pružanje dubljeg uvida u status infekcije hepatitisom B.

Šta su HBc ukupna At?

HBc ukupna At, ili anti-HBc ukupna antitela, imaju centralnu ulogu u dijagnostici i razumevanju infekcije virusom hepatitisa B (HBV). Ova antitela se razvijaju kao odgovor na jezgro (core) virusa hepatitisa B. Kada govorimo o ukupnim anti-HBc antitelima, mislimo na kombinaciju IgM i IgG antitela koja su specifična za ovaj virusni deo.

Prisustvo HBc ukupnih At može ukazivati na različite faze infekcije. Na primer, tokom akutne infekcije, oba tipa antitela (IgM i IgG) mogu biti prisutna, ali s vremenom, kako infekcija prelazi u hroničnu fazu ili se potpuno rezolvira, IgM antitela obično nestaju, dok IgG ostaju trajno, pokazujući prethodnu izloženost virusu.

Takođe postoji i posebno značajno vreme tokom infekcije poznato kao „prozorski period“, kada je HBsAg (površinski antigen) već nestao iz krvi, ali HBs antitela još nisu detektovana. U ovom periodu, jedini detektibilni marker infekcije je često upravo HBc ukupna At.

Kada se radi ova analiza?

Analiza za HBc ukupna At se radi u niz specifičnih situacija kako bi se pružio dublji uvid u status i istoriju infekcije virusom hepatitisa B:

  • Diferencijalna dijagnostika hepatitisa: Ako osoba pokazuje simptome hepatitisa, ali nema detektibilan HBsAg, ova analiza može pomoći u potvrđivanju da je infekcija prouzrokovana virusom hepatitisa B.
  • Prozorski period: Kako je već pomenuto, postoji period između gubitka detektibilnog HBsAg-a i pojave anti-HBs antitela kada je jedini detektibilni marker infekcije HBc ukupna At.
  • Određivanje hronične infekcije: Ako je osoba pozitivna na HBsAg duže od šest meseci i pozitivna je na HBc ukupna At, to može ukazivati na hroničnu infekciju virusom hepatitisa B.
  • Praćenje ishoda infekcije: U situacijama kada osoba možda nema detektibilan HBsAg ili anti-HBs, prisustvo HBc ukupna At može ukazivati na prethodnu infekciju i potencijalnu imunost na HBV.
  • Ispitivanje potencijalnih donora: Pre doniranja krvi, organa, tkiva ili sperme, potencijalni donori mogu biti testirani kako bi se smanjio rizik od prenošenja virusa hepatitisa B primaocima.
  • Ispitivanje trudnica: Iako se trudnice rutinski testiraju na HBsAg, testiranje na HBc ukupna At može pružiti dodatne informacije o mogućem riziku prenosa virusa na novorođenče.

Važno je konsultovati se sa lekarom ili stručnjakom kako bi se osiguralo da se pravi testovi rade u pravo vreme, i da bi se razumeli rezultati.

Šta je hepatitis B?

Hepatitis B je infektivno oboljenje jetre izazvano virusom hepatitisa B (HBV). Ova bolest može varirati od blage forme do ozbiljnog, hroničnog stanja koje može dovesti do oštećenja jetre ili smrti.

Postoje dva glavna oblika hepatitisa B:

  • Akutni hepatitis B – kratkotrajna infekcija koja može dovesti do simptoma kao što su žutica, tamna mokraća, umor, bol u stomaku, gubitak apetita i mučnina. Mnoge osobe, posebno odrasli, koji se zaraze virusom hepatitisa B će imati akutnu infekciju i potom se potpuno oporaviti.
  • Hronični hepatitis B – dugotrajna infekcija koja se javlja kada virus ostane u telu. To je češće kod osoba koje se zaraze kao bebe ili mala deca. Hronična infekcija može dovesti do ciroze, raka jetre ili smrti.

Načini prenosa uključuju deljenje igala, nezaštićen seksualni kontakt s inficiranom osobom, prenos s majke na dete tokom porođaja, kontakt sa krvlju inficirane osobe i kroz manje povrede kože ili očiju.

Prevencija

Kada govorimo o hepatitisu B, prevencija je od suštinskog značaja. Najuspešnija metoda prevencije je vakcinacija, koja se savetuje svim novorođenčima, individuama izloženim većem riziku od zaraze, kao i onima koji žive u regijama gde je infekcija česta.

Specifičnosti i podvrste analize HBc ukupna At

Uz testiranje na HBs At, postoje i drugi testova koji igraju ključnu ulogu u dijagnostikovanju i praćenju hepatitisa B:

Kombinacija ovih analiza omogućava sveobuhvatnu sliku o infekciji hepatitisom B, njenom aktivitetu i imunološkom odgovoru organizma. Lekari ih koriste kako bi postavili tačnu dijagnozu, pratili tok bolesti i odabrali odgovarajući režim lečenja za svakog pacijenta. Ovi testovi se često ponavljaju tokom vremena kako bi se pravilno upravljalo infekcijom.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.