HAV uk At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1310,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Hepatitis A je infektivna bolest koja pogađa jetru i može imati različite simptome, od blagih do ozbiljnih. Dijagnostika i rano prepoznavanje su ključni za efikasno upravljanje ovim oboljenjem. U IntroLab laboratoriji u Beogradu, nudimo sveobuhvatno testiranje za Hepatitis A, uključujući HAV uk At analizu. Ovaj test omogućava detekciju ukupnih antitela (IgM i IgG) protiv Hepatitis A virusa, pružajući vam dragocene informacije o vašem imunološkom statusu i potencijalnoj izloženosti virusu.

Šta je HAV uk At?

HAV uk At označava ukupna antitela (IgM i IgG zajedno) protiv Hepatitis A virusa (HAV). Ovaj test je dizajniran da detektuje prisustvo svih vrsta antitela koje telo proizvodi kao odgovor na infekciju HAV-om ili nakon vakcinacije protiv hepatitisa A. Ukupna antitela mogu biti pokazatelj dugoročne imunosti, ali mogu i ukazivati na trenutnu ili nedavnu infekciju.

Kada se radi ova analiza?

Test za HAV uk At obično se izvodi u nekoliko situacija:

 • Kada su prisutni simptomi koji mogu ukazivati na hepatitis A, kao što su žutica, umor, bolovi u trbuhu i povišena temperatura.
 • Kada postoji povećan rizik od izlaganja HAV-u, kao u slučajevima putovanja u područja sa visokom incidencijom hepatitisa A ili potencijalne izloženosti kontaminiranoj hrani ili vodi.
 • Kao deo rutinske provere zdravstvenog stanja, naročito ako osoba planira putovanje ili je u grupi sa povećanim rizikom od infekcije.
 • Za potvrdu imuniteta nakon vakcinacije protiv hepatitisa A.

Najbolje je da se konsultujete sa lekarom kako biste utvrdili da li je ovaj test odgovarajući za vas i kako da interpretirate rezultate u kontekstu vašeg opšteg zdravstvenog stanja.

Šta je Hepatitis A virus?

Hepatitis A virus (HAV) je virus koji uzrokuje infekciju jetre poznatu kao hepatitis A. Pripada familiji Picornaviridae i vrsti Hepatovirus. Za razliku od drugih tipova hepatitisa kao što su B i C, hepatitis A obično ne dovodi do hronične bolesti jetre i uglavnom je samoograničavajući, što znači da se većina ljudi oporavi bez trajnih oštećenja jetre.

Infekcija ovim virusom obično se prenosi fekalno-oralnom rutom, što znači da se može dobiti unosom hrane ili vode kontaminirane stolicom zaražene osobe. Takođe se može preneti direktnim kontaktom sa inficiranom osobom. Virus je otporan na fizičke i hemijske uticaje, što ga čini posebno otpornim u spoljašnjoj sredini.

Simptomi Hepatitisa A

Simptomi infekcije sa Hepatitisom A mogu varirati od blagih do teških, i mogu uključivati:

 • žuticu (žutilo kože i beonjača)
 • umor
 • bol u stomaku
 • gubitak apetita
 • mučninu
 • povišenu temperaturu

Međutim, neki ljudi, posebno mlađi, mogu imati infekciju bez ikakvih vidljivih simptoma.

Vakcinacija protiv hepatitisa A je efikasna u prevenciji infekcije, i preporučuje se za osobe sa povećanim rizikom izlaganja kao što su putnici u zemlje sa visokom stopom HAV infekcije, radnici zdravstvene zaštite, i osobe sa određenim medicinskim stanjima.

Uprkos svojoj obično benignoj prirodi u većini slučajeva, hepatitis A može izazvati ozbiljne komplikacije. Ovo je posebno izraženo kod starijih osoba i kod onih sa prethodnim oštećenjem funkcije jetre, čime se bolest pretvara u značajan javnozdravstveni problem koji zahteva pažljivu dijagnostiku i upravljanje.

Koje su podvrste analize?

Kada je reč o dijagnostici hepatitisa A, pored HAV uk At analize postoje i:

 • HAV IgM antitelski test: Ovaj test detektuje IgM antitela specifična za Hepatitis A virus. Pozitivan rezultat obično ukazuje na trenutnu ili nedavnu infekciju.
 • HAV IgG antitelski test: Ovaj test detektuje IgG antitela, koja ukazuju na prethodnu infekciju ili uspešnu vakcinaciju protiv hepatitisa A. Prisustvo IgG antitela često sugeriše dugoročnu imunost.

Priprema za HAV uk At analizu

Pre nego što se podvrgnete testiranju bitno je da se konsultujete sa lekarom o svim koracima koje treba preduzeti pre samog testa. Uobičajeno, za ovu vrstu analize nema posebnih zahteva za pripremu, osim ako vam lekar ne naloži drugačije. Međutim, bitno je da obavestite lekara o svim lekovima i dodacima ishrani koje trenutno koristite, kao i o bilo kojim drugim medicinskim stanjima koja imate. Ovo je važno jer neki lekovi ili stanja mogu potencijalno uticati na rezultate testa.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.