HAV IgM At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1310,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Hepatitis A je zarazna bolest koja pogađa jetru i izaziva niz simptoma koji mogu varirati od blagih do ozbiljnih. Rana dijagnostika i upravljanje ovom bolešću su ključni za sprečavanje komplikacija i širenja infekcije. IntroLab laboratorija u Beogradu pruža pouzdane i brze testove za detekciju Hepatitis A virusa, uključujući analizu za HAV IgM At. Ovaj test je posebno važan za identifikaciju trenutne ili nedavne infekcije i omogućava brzo i efikasno lečenje.

Šta je HAV IgM At?

HAV IgM At su imunoglobulini M (IgM) antitela koja se proizvode kao odgovor na infekciju Hepatitis A virusom. Prisustvo ovih antitela u krvi je pokazatelj da je osoba trenutno ili nedavno bila inficirana HAV-om.

Šta je Hepatitis A?

Hepatitis A je zarazna bolest jetre koju izaziva virus po imenu Hepatitis A virus (HAV). Ova bolest spada među različite oblike hepatitisa koji utiču na jetru i ispoljava se nizom simptoma, među kojima su:

  • žutica
  • umor
  • bolovi u trbuhu
  • povišena telesna temperatura

Hepatitis A se obično prenosi kroz kontaminiranu hranu i vodu ili direktan kontakt s osobom koja je već zaražena. Osim toga, virus se može preneti i preko loše higijene, na primer, ako se ruke ne operu nakon odlaska u toalet. S obzirom na svoj potencijalno ozbiljan uticaj na zdravlje, dijagnostika i lečenje hepatitisa A su od suštinskog značaja.

Kada se radi HAV IgM At analiza?

Testiranje na HAV IgM antitela obično se radi kada postoje simptomi koji ukazuju na hepatitis A ili kada postoji povećan rizik od izlaganja virusu. To uključuje osobe koje su bile u kontaktu sa nekim ko ima hepatitis A, one koji su nedavno putovali u zemlje sa visokim stepenom infekcije, ili osobe koje su izložene putem kontaminirane hrane ili vode.

Koje su podvrste analize i specifičnosti?

U dijagnostici hepatitisa A često se koristi serološko testiranje, koje može uključivati:

  • HAV IgM antitelski test: Detektuje IgM antitela specifična za HAV.
  • HAV IgG antitelski test: Detektuje IgG antitela, koja mogu ukazivati na prethodnu infekciju ili vakcinaciju.

Snižene i povišene vrednosti

Ako je vrednost IgM antitela za Hepatitis A virus (HAV) snižena ili negativna, to generalno znači da nema trenutne ili nedavne infekcije. Osoba verovatno nije bila izložena virusu ili je bila izložena ali je prošlo dovoljno vremena da se antitela ne detektuju. Međutim, odsustvo IgM antitela ne isključuje potpuno mogućnost infekcije, posebno ako su simptomi prisutni, jer može postojati „prozor“ u kojem testovi ne mogu detektovati antitela.

Povišene vrednosti IgM antitela obično ukazuju na to da je osoba trenutno ili nedavno bila inficirana Hepatitisom A. IgM antitela se obično pojavljuju rano tokom infekcije i mogu biti prisutna i pre nego što se simptomi manifestuju. Pozitivan rezultat zahteva dodatne medicinske provere i potencijalno lečenje ili nadzor, u zavisnosti od težine simptoma i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta.

Interpretacija i dalji koraci

Nakon što dobijete rezultate, važno je da se konsultujete sa lekarom koji će interpretirati nalaze u kontekstu vaših simptoma, medicinske istorije i drugih dijagnostičkih testova. U nekim slučajevima mogu biti potrebni dodatni testovi kako bi se potvrdila dijagnoza i utvrdila težina bolesti.

Obrada pozitivnih ili negativnih nalaza može uključivati niz dodatnih pretraga i postupaka, uključujući i potencijalnu vakcinaciju protiv hepatitisa A za one koji su podložni riziku ali još uvek nisu inficirani.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.