Gvožđe

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

150,00 rsd

Obrtno Vreme

4h

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Biohemija

Analiza krvi gvožđe se vrši u prostorijama privatne laboratorije Beograd, IntroLab, za dijagnostiku anemija i opterećenja gvožđem. Merenje se vrši zajedno sa drugim markerima metabolizma gvožđa kao što su hemoglobin, feritin, transferin, TIBC i UIBC. Na taj način se dobija kompletna slika o nivou gvožđa u organizmu i omogućava adekvatna dijagnoza i praćenje pacijenata.

O gvožđu

Gvožđe je vitalan element u organizmu koji ima ključnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima. Njegova funkcija obuhvata transport kiseonika, učešće u ćelijskom disanju i formiranje proteina i enzima. Unosimo ga putem hrane, a transportuje se kroz krv pomoću transferina. Analiza gvožđa u serumu omogućava procenu nivoa ovog elementa vezanog za transferin. Niske vrednosti mogu uzrokovati anemiju, dok povišene vrednosti mogu dovesti do prekomerne akumulacije i oštećenja organa.

Kada je analiza gvožđe potrebna?

Dodatna analiza gvožđa u serumu se preporučuje kada kompletna analiza krvi ukazuje na niske vrednosti hemoglobina, hematokrita i mikrocitnu, hipohromnu anemiju. Ovo pomaže u utvrđivanju deficijencije gvožđa iako se drugi simptomi još nisu pojavili.

Kada se jave simptomi anemije ili hemohromatoze, lekar može naručiti analizu gvožđa u sklopu anemija analiza krvi kako bi se utvrdio njegov status u organizmu. Simptomi anemije uključuju slabost, umor, vrtoglavicu, glavobolju i bledilo kože i sluznica. Bez lečenja, simptomi mogu postati ozbiljniji, i mogu obuhvatati poteškoće u koncentraciji, razdražljivost, krte nokte i česte afte.

Zbog čega je prekomerna količina gvožđa štetna?

Karakteristike prekomernog nakupljanja gvožđa mogu se manifestovati kroz različite simptome i znakove, uključujući bol u zglobovima, opštu slabost, nelagodnost u stomaku i neobjašnjiv gubitak telesne težine. U slučaju prisutnih ovih simptoma, preporučuje se konsultacija sa lekarom radi dalje dijagnostike i odgovarajućeg tretmana.

Kao posledica viška gvožđa, mogu se javiti različita oboljenja i oštećenja organa. To može uključivati oštećenje pankreasa koje dovodi do dijabetesa, oštećenje jetre koje može dovesti do ciroze, oštećenje srca koje može uzrokovati aritmije, kao i rane menopauze kod žena. Analiza krvi gvožđe omuguća provovremeno dijagnostifikovanje i lečenje ovih stanja. Dobra vest je da je u našoj laboratoriji analiza gvozđa u krvi cena niska, što Vam omogućava da potencijalno dobijete dijagnozu ovih stanja bez uticaja na kućni budžet.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 4h

Priprema: Uzorkovanje se obavlja isključivo u jutarnjim časovima nakon perioda noćnog posta.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.