Glukoza u urinu

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

140,00 rsd

Obrtno Vreme

4h

Uzorkovanje

Prikupljanje urina

Kategorija

Analiza urina

Analiza glukoza u urinu je važna analiza urina koja se koristi za procenu nivoa glukoze prisutne u mokraći. Glukoza je šećer koji je osnovni izvor energije za organizam. Normalno, ona se filtrira kroz bubrege, ali se većinom ponovno apsorbuje nazad u krvotok, pa je njen nivo u urinu obično veoma nizak ili odsutan. Međutim, prisustvo glukoze u mokraći može ukazivati na različite zdravstvene stanja ili metaboličke poremećaje. Iz tog razloga je bitno pravovremeno odraditi ovu analizu, što vam biohemijska laboratorija Beograd, IntroLab, i omogućava.

Koje su indikacije za merenje glukoze u mokraći?

Najčešće indikacije za analizu su:

  • Dijagnostika dijabetesa: Ako se sumnja na dijabetes, naročito kod simptoma kao što su česta žeđ, učestalo mokrenje, gubitak telesne težine ili zamagljen vid, ova analiza urina može pomoći u identifikaciji povišenih nivoa glukoze koji ukazuju na moguću šećernu bolest.
  • Kontrola dijabetesa: Osobe koje već imaju dijabetes i primaju terapiju za kontrolu nivoa šećera u krvi mogu se podvrgnuti analizi  radi praćenja efikasnosti terapije i kontrole šećera.
  • Procena metaboličkog stanja: Ovaj test može biti koristan u proceni metaboličkog stanja pacijenta, naročito važno kod sumnje na određene metaboličke poremećaje. Ovo može uključivati poremećaje bubrega, endokrine bolesti ili stanja koja mogu uticati na metabolizam glukoze u organizmu.
  • Rano otkrivanje komplikacija dijabetesa: Povišeni nivoi glukoze u urinu mogu ukazivati na prisustvo komplikacija dijabetesa. Jedna od najčešćih je nefropatija (bolest bubrega), što može biti rani pokazatelj oštećenja bubrega.

Kada je glukoza u urinu prisutna?

Prisustvo glukoze u urinu, poznato kao glukozurija, može ukazivati na različite zdravstvene probleme i metaboličke poremećaje. Evo nekoliko mogućih uzroka i značaja prisustva glukoze u urinu:

  • Najčešći uzrok glukozurije je neadekvatna regulacija nivoa šećera u krvi. Ovo je karakteristično za šećernu bolest. Kada nivoi glukoze u krvi premaše bubrežni prag, bubrezi ne mogu potpuno reapsorbovati svu glukozu, pa se ona izlučuje u urinu. S tim rečeno, prisustvo ovog šećera u mokraći može ukazivati na nekontrolisani dijabetes tipa 1 ili tipa 2.
  • Pored dijabetesa, glukozurija može biti prisutna kod privremenih stanja. Npr, to može biti emocionalni ili fizički stres, trudnoća, upotreba određenih lekova ili hormonalni disbalansi. Ova privremena glukozurija obično nestaje kada se osnovni faktor ukloni.
  • Bubrezi imaju ključnu ulogu u reapsorpciji glukoze iz primarnog urina nazad u krvotok. Poremećaji u funkciji bubrega, kao što su bubrežne bolesti ili oštećenja, mogu smanjiti njihovu sposobnost da reapsorbuju glukozu. To rezultira njenim pristustvom u urinu.
  • Pored dijabetesa, prisustvo glukoze u urinu može biti povezano sa drugim metaboličkim poremećajima kao što su poremećaji hormona štitne žlezde (hipertireoza ili hipotireoza) ili bolesti jetre.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Urin

Obrtno vreme: 4h

Priprema: Najbolji uzorak urina za analizu je svež, prvi jutarnji urin (prvi mlaz) u sterilnoj bočici. Pre sakupljanja uzorka preporuka je da se ne sprovode higijenske mere pre samog uzorkovanja. Minimalna količina urina za analizu je 10-15ml. Urin dostaviti u roku od jednog sata u laboratoriju.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.