Glijadinska IgG At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1250,00 rsd

Obrtno Vreme

do 4 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Analiza Glijadinska IgG At je analiza krvi koja detektuje prisustvo specifičnih antitela (IgG) usmerenih protiv glijadina, proteina koji se nalazi u glutenu. Ova analiza je ključna u dijagnostici i praćenju određenih bolesti povezanih sa ovim proteinom. Laboratorija Beograd, IntroLab, i njeno osoblje vam je na raspolaganju kada je u pitanju ova vrsta imunološke analize, kao i ostale.

U čemu je klinički značaj ove analize?

Glijadinska IgG At analiza je ključna za dijagnozu celijačne bolesti. Celijačna bolest je genetski uslovljena autoimuna bolest koja se javlja kada imunološki sistem reaguje na gluten, posebno na protein glijadin. Ova analiza meri nivo antitela (IgA i IgG) koja se razvijaju kod osoba sa celijačnom bolešću. Ovi nivoi antitela brzo opadaju nakon tretmana za celijačnu bolest.

Koje su indikacije za analizu Glijadinska IgG At?

Osobe koje imaju simptome celijakije ili netolerancije na gluten, mogu biti upućene na ovu analizu.

Simptomi celijakije

Celijačna bolest se odlikuje mnoštvom simptoma koji mogu varirati po intenzitetu. Međutim, neki od najčešćih su:

  • Hronični umor
  • Bolovi u stomaku
  • Nadutost i gasovi
  • Dijareja ili zatvor
  • Osip na koži
  • Gubitak težine
  • Anemija

Kako se sprovodi analiza Glijadinska IgG At?

Testiranje na Glijadinska IgG At zahteva uzimanje uzorka krvi. Nakon što se vađenje krvi obavi, uzorak se zatim šalje u laboratoriju gde se koristi ELISA (enzimski imunosorbentni test) za analizu. Intenzitet promene boje tokom ovog testa ukazuje na prisustvo glijadinskih antitela u krvi.

Stabilnost uzorka

Nakon vađenja krvi, uzorak se čuva na temperaturi od 2-8˚C do 14 dana. Ako je potrebno duže čuvanje, uzorak se može čuvati na -20˚C do 1 mesec.

Šta nakon analize?

Rezultati analize će pokazati da li postoji reakcija organizma na gluten. U zavisnosti od rezultata, lekar može preporučiti dodatne testove ili promene u ishrani.

Tumačenje rezultata

Normalne vrednosti za Glijadinska IgG At su negativne. Ako su vrednosti povišene, to može ukazivati na prisustvo celijačne bolesti ili osetljivost na gluten.

Prevencija celijakije

S obzirom na to da se radi o bolesti za koju postoji genetička predispozicija, prevencija nije moguća. Međutim, to ne znači da se ista ne može držati pod kontrolom. Ako je dijagnoza potvrđena, potrebno je preći na strogu bezglutensku dijetu kako bi se uspostavio normalan život bez neprijatnih simptima.

Podvrste analize

Pored analize Glijadinska IgG At, postoji i analiza za Glijadinska IgA At. Obe se koriste za detekciju antitela na glijadin, ali se razlikuju po tipu antitela koje detektuju (IgG ili IgA).

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: do 4 dana

Priprema: Pacijentima se često savetuje da konzumiraju hranu bogatu glutenom, poput testenine, hleba i drugih pekarskih proizvoda, pre testiranja. Ovo omogućava formiranje Glijadinskih antitela (IgA i IgG) u organizmu. Nakon testiranja, preporučuje se izbegavanje glutena kako bi se smanjila aktivnost antitela.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.