GBM At (At na glomerularnu bazalnu membranu)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1630,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Analiza antitela na glomerularnu bazalnu membranu (GBM At) je kritičan test koji se koristi u dijagnostici specifičnog i retkog oblika bolesti bubrega poznatog kao Goodpastureov sindrom. Ova analiza je dostupna u laboratoriji IntroLab u Beogradu, gde stručnjaci koriste napredne tehnike i opremu kako bi obezbedili precizne i pouzdane rezultate.

Šta je GBM At?

Antitela na glomerularnu bazalnu membranu (GBM At) su specifični proteini koje proizvodi naš imuni sistem kao odgovor na percepciju dela naših bubrega i pluća – glomerularne bazalne membrane, kao strano telo. Ova autoimuna reakcija dovodi do oštećenja bubrega i pluća i može rezultirati ozbiljnim stanjem poznatim kao Goodpastureov sindrom.

Važnost merenja GBM At

Detektovanje prisustva GBM At je ključno u dijagnostikovanju Goodpastureovog sindroma, jer ova antitela igraju centralnu ulogu u patofiziologiji ove bolesti. Prisustvo ovih antitela može ukazivati na aktivan Goodpastureov sindrom, što zahteva hitnu medicinsku intervenciju. Otkrivanje GBM At može pomoći u ranoj dijagnozi ovog stanja, što može poboljšati prognozu i ishod lečenja.

Kada je potrebno uraditi test GBM At (At na glomerularnu bazalnu membranu)?

Testiranje na GBM At obično se preporučuje kada pacijent pokazuje simptome koji mogu ukazivati na Goodpastureov sindrom. Ovi simptomi mogu uključivati:

  • Krv u urinu
  • Slabost ili umor
  • Gubitak apetita i težine
  • Bol u grudima
  • Kratak dah
  • Bolesti pluća poput bronhitisa ili pneumonije koje se ne poboljšavaju

Takođe, ovaj test može biti koristan kod pacijenata sa poznatom bolešću bubrega, kako bi se proverilo da li postoji autoimuna komponenta njihovog stanja.

Kako se tumače rezultati?

Pozitivan rezultat na GBM At ukazuje na prisustvo ovih antitela u krvi pacijenta. Ovo obično ukazuje na prisustvo Goodpastureovog sindroma, mada mogu postojati i drugi razlozi za pozitivan rezultat, uključujući druge bolesti bubrega ili pluća. Negativan rezultat obično ukazuje na odsustvo Goodpastureovog sindroma, mada je moguće da osobe sa ovom bolešću imaju negativan rezultat ako je bolest u ranoj fazi ili je pod kontrolom lečenja.

Kako se vrši analiza?

Analiza GBM At se obično vrši koristeći metod imunofluorescencije ili ELISA test. Uzima se uzorak krvi pacijenta, koji se zatim ispituje u laboratoriji za prisustvo GBM At.

Podvrste analize GBM At (At na glomerularnu bazalnu membranu)

Postoje dva glavna tipa testova za GBM At:

  • Direktni imunofluorescentni test (DIF) koristi fluorescentno označena antitela koja se vezuju za GBM At, ako su prisutna.
  • ELISA koristi enzimski proces da detektuje prisustvo GBM At.

Obe metode su efikasne u detekciji ovih antitela, ali svaka ima svoje prednosti i mane koje se mogu razmatrati u kontekstu specifičnih potreba pacijenta.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.