Gastrin

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2150,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

Gastrin je ključni hormon u našem telu, čija analiza može pružiti dragocene informacije o našem zdravlju. Ova analiza, dostupna u laboratoriji IntroLab u Beogradu, omogućava nam da bolje razumemo kako naše telo funkcioniše i da otkrijemo potencijalne zdravstvene probleme pre nego što postanu ozbiljni.

Šta je Gastrin?

Gastrin je hormon koji proizvode G ćelije u antrumu želuca. Ima ključnu ulogu u našem digestivnom sistemu, stimulišući produkciju želudačne kiseline, antralni motilitet, sekreciju pepsina i intrizičnog faktora. Postoje dve glavne forme gastrina koje cirkulišu u našoj krvi: G-34, poznat kao veliki gastrin, i G-14, poznat kao minigastrin. Oba ova polipeptida imaju polu-vreme života od 5 minuta i mogu se naći u nesulfatnoj i sulfatnoj formi.

Zašto je merenje Gastrina bitno?

Analiza Gastrina je bitna jer nam omogućava da pratimo kako naše telo reaguje na hranu. Kada unesemo hranu, naš želudac se rastegne i počinje da stimuliše oslobađanje gastrina. Gastrin zatim stimuliše parijentalne ćelije da produkuju želudačnu kiselinu, koja pomaže u digestiji hrane. Kako se kiselost u stomaku povećava, oslobađanje gastrina se smanjuje, što rezultira smanjenjem koncentracije gastrina u krvi, posebno kada smo natašte. Ovaj mehanizam povratne sprege je ključan za normalno funkcionisanje našeg digestivnog sistema.

Međutim, postoje retka stanja, kao što su G-ćelijska hiperplazija i gastrinomi, uključujući Zollinger-Ellison (ZE) sindrom, koja mogu dovesti do povećane produkcije gastrina i želudačne kiseline. Ovo može dovesti do razvoja peptičkog ulkusa koji se teško leči. Zbog toga je analiza Gastrina ključna za detekciju ovih stanja.

Kada je potrebno uraditi analizu Gastrina?

Analiza Gastrina se primarno koristi za otkrivanje povećane produkcije gastrina i želudačne kiseline. Postoje određeni slučajevi kada je ova analiza posebno važna:

  • ukoliko postoji sumnja na prisustvo gastrinoma- tumora koji proizvodi gastrin
  • Zollinger-Ellisonovog sindroma- stanja koje karakteriše visoka koncentracija gastrina u krvi, velika proizvodnja želudačne kiseline i razvoj peptičkog ulkusa

Vaš lekar će vam preporučiti analizu Gastrina ukoliko postoje simptomi ili faktori rizika koji upućuju na potrebu za ovim testom. Ovi simptomi mogu uključivati hronične probleme sa želucem, gorušicu, peptičke čireve ili druge digestivne smetnje. Takođe, analiza Gastrina može biti deo rutinskog pregleda kod pacijenata sa određenim naslednim sindromima ili drugim medicinskim stanjima koja su povezana sa poremećajima u produkciji gastrina.

Kako se tumače rezultati Gastrin testa?

Rezultati analize Gastrina mogu pružiti korisne informacije o zdravstvenom stanju osobe. Umereno povišene vrednosti gastrina mogu se javiti u određenim situacijama, uključujući:

  • Zollinger-Ellisonov sindrom: Ovo stanje karakteriše prisustvo gastrinoma, tumora koji proizvodi gastrin. Visoke koncentracije gastrina u krvi i povećana produkcija želudačne kiseline su tipični simptomi ovog sindroma.
  • Hiperplazija G-ćelija: Ovo stanje se odnosi na abnormalno povećanje broja G-ćelija u antrumu želuca, što rezultira povećanom proizvodnjom gastrina.
  • Hronični atrofijski gastritis: Ovaj tip gastritisa karakteriše upala sluznice želuca i smanjenje broja G-ćelija, što može dovesti do povećane proizvodnje gastrina.
  • Perniciozna anemija: Ovo je autoimuno oboljenje koje dovodi do nedostatka vitamina B12. Povezanost između perniciozne anemije i povećanih vrednosti gastrina je još uvek tema istraživanja.
  • Opstrukcija pilorusa: Pilorus je deo želuca koji reguliše prolaz hrane u tanko crevo. Opstrukcija pilorusa može dovesti do povećane produkcije gastrina.
  • HBI (Hypersecretion of Basal Gastrin): Ovaj termin se koristi za opisivanje stanja u kojem je bazalna sekrecija gastrina povišena, ali nije povezana sa specifičnim oboljenjem.

Izrazito povišene vrednosti gastrina mogu biti prisutne kod ozbiljnijih stanja kao što su Zollinger-Ellisonov sindrom i gastrinom. Važno je napomenuti da koncentracija gastrina u krvi nije u direktnoj vezi sa veličinom tumora koji proizvodi gastrin. Ostali faktori kao što su simptomi, klinička slika i dodatni testovi se uzimaju u obzir prilikom postavljanja dijagnoze.

S druge strane, snižene vrednosti gastrina nemaju dijagnostički značaj. Međutim, važno je da se svaka promena u nivou gastrina prati i razume u kontekstu drugih simptoma i dodatnih testova koje je lekar možda preporučio.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Za analizu Gastrina u laboratoriji IntroLab u Beogradu, budite u postu najmanje 12 sati pre testa i izbegavajte unos kafe, napitaka sa kofeinom i alkohola 24 sata pre testiranja. Takođe, u dogovoru sa lekarom, prestanite uzimati određene lekove za želudac nekoliko dana pre testa. Pravilna priprema osigurava tačnost rezultata.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.