Galaktomanan test

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2980,00 rsd

Obrtno Vreme

10 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Galaktomanan test je ključan dijagnostički alat za otkrivanje invazivne aspergiloze, ozbiljne gljivične infekcije koja može imati potencijalno fatalne posledice, naročito kod pacijenata sa oslabljenim imunim sistemom. U IntroLab laboratoriji u Beogradu, ovaj test se koristi za pravovremeno otkrivanje prisustva Aspergillus gljivica u telu, omogućavajući brzu intervenciju i smanjenje rizika od komplikacija.

Šta je Galaktomanan?

Galaktomanan je polisaharid, odnosno složeni šećer, koji proizvode određene vrste gljivica, uključujući Aspergillus, jedan od najčešćih uzročnika gljivičnih infekcija kod ljudi. Ova supstanca se oslobađa u okruženje tokom rasta i reprodukcije ovih gljivica.

Galaktomanan, kada se detektuje u ljudskom telu, može biti pokazatelj invazivne aspergiloze. Ovo je ozbiljna infekcija koja se često sreće kod ljudi sa kompromitovanim imunitetom. Najčešće su na riziku pacijenti koji se podvrgavaju hemoterapiji ili su imali transplantaciju organa.

Zašto je bitno merenje Galaktomanana?

Detekcija galaktomanana u serumu je važna za rano otkrivanje invazivne aspergiloze. Ova bolest može biti fatalna ako se ne leči pravovremeno, posebno kod pacijenata sa oslabljenim imunološkim sistemom. Rano otkrivanje infekcije omogućava brzo započinjanje terapije, što može smanjiti rizik od komplikacija i poboljšati ishode lečenja.

Sumptomi koji ukazuju na aspergilozu

Simptome koji ukazuju na invazivnu aspergilozu su:

  • visoka temperatura koja ne reaguje na antibiotike
  • bol u grudima
  • kašalj sa krvavim iskašljajem
  • nedostatak daha

Takođe se preporučuje kod pacijenata sa poznatim faktorima rizika za invazivnu aspergilozu, kao što su pacijenti koji su podvrgnuti transplantaciji organa, hemoterapiji ili dugotrajnoj kortikosteroidnoj terapiji.

Kako se tumače rezultati?

Pozitivan rezultat galaktomanan testa može ukazivati na prisustvo invazivne aspergiloze. Međutim, pozitivan rezultat ne potvrđuje dijagnozu, već se koristi zajedno sa drugim dijagnostičkim alatima, kao što su klinička slika, radiološki nalazi i mikološki testovi.

Negativan rezultat može ukazivati na odsustvo bolesti, ali negativan rezultat ne isključuje potpuno mogućnost invazivne aspergiloze, posebno kod pacijenata sa visokim rizikom.

Kako se vrši Galaktomanan test?

Galaktomanan test se vrši na uzorku pacijentove krvi. Krv se uzima iz vene na ruci, a zatim se koristi ELISA (enzimski imunosorbentni test) da se izmeri količina galaktomanana u serumu. ELISA je veoma osetljiva i specifična metoda, koja pruža kvantitativne rezultate, omogućavajući precizno praćenje nivoa galaktomanana tokom vremena.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 10 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.