FT4 (slobodni tiroksin)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

600,00 rsd

Obrtno Vreme

4h

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

FT4 (slobodni tiroksin) je vitalni hormon koji proizvodi štitna žlezda, igrajući ključnu ulogu u regulaciji različitih metaboličkih procesa u našem telu. FT4 (slobodni tiroksin) analiza, koju možete obaviti u laboratoriji IntroLab u Beogradu, je od suštinskog značaja za procenu funkcionalnog statusa štitne žlezde i može pomoći u dijagnostikovanju različitih stanja, uključujući hipotireozu (nizak nivo hormona štitne žlezde) i hipertireozu (visok nivo hormona štitne žlezde).

Šta je FT4 (slobodni tiroksin)?

FT4, poznat kao slobodni tiroksin, je esencijalni hormon koji proizvodi štitna žlezda, mali organ smešten u prednjem delu vrata. Ovaj hormon ima ključnu ulogu u regulaciji brojnih metaboličkih procesa u našem telu.

Slobodni i vezani tiroksin

Kada govorimo o „slobodnom“ tiroksinu, mislimo na deo hormona koji nije vezan za proteine u krvi i stoga je dostupan za upotrebu u telu. Ovo je u kontrastu sa „vezanim“ tiroksinom, koji je vezan za proteine i nije dostupan za upotrebu.

Većina tiroksina u našem krvotoku, tačnije 75%, je vezana za protein poznat kao globulin koji vezuje tiroksin (TBG). Dodatnih 15% tiroksina je vezano za prealbumin, dok je 10% vezano za albumin. Samo mali deo, oko 0,03% ukupnog tiroksina, je u slobodnom obliku, odnosno FT4. Iako je ovaj procenat slobodnog tiroksina relativno mali, on je izuzetno važan. Slobodni tiroksin je biološki aktivan hormon, što znači da je on taj koji obavlja ključne funkcije u našem telu. Zbog toga je merenje nivoa slobodnog tiroksina često pouzdaniji pokazatelj funkcije štitne žlezde nego merenje ukupnog tiroksina.

Funkcije slobodnog tiroksina

Slobodni tiroksin, ili FT4, ima brojne vitalne funkcije u našem telu:

 • Ključan je za normalan rast i razvoj.
 • Pomaže u održavanju telesne temperature.
 • Stimuliše proizvodnju energije, proces poznat kao kalorigeneza.
 • Utica na različite aspekte metabolizma, uključujući: metabolizam ugljenih hidrata
  metabolizam lipida, metabolizam određenih vitamina
 • Ima posebno važnu ulogu tokom fetalnog i neonatalnog razvoja.

Kada se rad FT4 (slobodni tiroksin) analiza?

Testiranje nivoa slobodnog tiroksina, poznatog kao FT4, je neophodno u nekoliko situacija. Prvenstveno, ukoliko osoba pokazuje simptome koji ukazuju na moguće poremećaje štitne žlezde, kao što su hipotireoza ili hipertireoza, analiza FT4 (slobodni tiroksin) može biti od velike pomoći. Ovi simptomi mogu biti različiti, ali često uključuju promene u telesnoj težini, nivoima energije, raspoloženju, kao i fizičke promene poput uvećane štitne žlezde ili čvorova na njoj.

Simptomi hipertireoze

Hipertireoza, stanje u kojem štitna žlezda proizvodi previše hormona, može izazvati niz simptoma. Ovi mogu uključivati:

 • ubrzan rad srca
 • osećaj nervoze
 • gubitak težine
 • probleme sa spavanjem
 • drhtanje ruku
 • slabost
 • proliv
 • osetljivost na svetlost
 • smetnje sa vidom
 • otečenost oko očiju
 • nepravilnosti u menstrualnom ciklusu kod žena

Simptomi hipotireoidizma

S druge strane, hipotireoza, stanje u kojem štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, može izazvati simptome poput povećanja težine, suve kože, zatvora, osetljivosti na hladnoću, gubitka kose, umora, kao i nepravilnosti u menstrualnom ciklusu kod žena.

Praćenje lečenja poremećaja štitne žlezde

Test FT4 se takođe koristi za praćenje efikasnosti lečenja kod osoba sa dijagnostikovanim poremećajima štitne žlezde. Redovno testiranje omogućava lekarima da prate napredak lečenja i prilagode dozu lekova prema potrebi.

Praćenje trudnica sa poremećajima štitne žlezde

Kod trudnica koje imaju poznate poremećaje štitne žlezde, testiranje FT4 se obično vrši u različitim fazama trudnoće, kao i nakon porođaja. Ovo omogućava lekarima da prate zdravlje majke i deteta i pruže najbolju moguću negu.

Koji lekovi mogu da uticu na testiranje štitnjače?

Neki lekovi mogu uticati na rezultate analize FT4. To uključuje lekove za štitnu žlezdu, kao što su levotiroksin i antitiroidni lekovi, kao i neki drugi lekovi, uključujući oralne kontraceptive, steroidne hormone, antikonvulzive, i neke psihijatrijske lekove. Važno je da obavestite svog lekara o svim lekovima koje uzimate pre nego što uradite test.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 4h

Priprema: Osobe koje su na terapiji hormonima štitne žlezde treba da se pridržavaju uputstava svog lekara o vremenu uzimanja testa. Preporučuje se da se uzorak krvi uzme neposredno pre nego što se uzme sledeća doza leka. Za one koji nisu na terapiji, nema posebnih priprema, mada se savetuje da uzimanje uzorka ne bude odmah nakon jela.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.