Fosfolipidna IgM At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1410,00 rsd

Obrtno Vreme

do 4 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Analiza fosfolipidna IgM At je specijalizovani test krvi koji detektuje antitela usmerena protiv fosfolipida, konkretno fosfatidilserina. Ova antitela su često povezana s autoimunim poremećajima, poput antifosfolipidnog sindroma. U laboratoriji Beograd, po imenu IntroLab, pacijenti mogu obaviti ovu analizu kako bi saznali više o svom imunološkom profilu.

Šta je fosfatidilserin i u čemu leži njegova važnost?

Fosfatidilserin je fosfolipid prisutan u membranama naših ćelija, naročito u endotelijalnim ćelijama i trombocitima. Igra ključnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi. Kada telo pogrešno identifikuje fosfatidilserin kao pretnju, može proizvesti antitela protiv njega uključujući ona klase IgM, što može dovesti do zdravstvenih problema.

Zbog čega se vrši analiza na prisustvo IgM fosfolipidnih antitela?

Analiza fosfolipidna IgM At se radi iz više razloga, i to specifično kod:

  • Dijagnostike antifosfolipidnog sindroma (APS): APS je autoimuni poremećaj koji može dovesti do povećanog rizika od krvnih ugrušaka. Ova analiza pomaže u identifikaciji osoba koje imaju ovaj sindrom.
  • Praćenja pacijenata s autoimunim bolestima: Osobe sa sistemskim lupusom eritematosusom (SLE) i drugim autoimunim bolestima često imaju povišene nivoe ovih antitela. Testiranje može pomoći u praćenju terapije kod ovih pacijenata i predviđanju mogućih komplikacija.
  • Procena uzroka ponavljajućih spontanih pobačaja: Žene koje se imale nekolicinu spontanih pobačaja mogu se podvrgnuti testiranju, jer ova antitela mogu povećati rizik od komplikacija u trudnoći.
  • Utvrđivanje uzroka neobjašnjenih krvnih ugrušaka
  • Evaluacija neobjašnjenih neuroloških simptoma: U nekim slučajevima, antifosfolipidna antitela mogu biti povezana s neurološkim simptomima poput migrene ili prolaznih ishemijskih napada (TIA). Testiranje može pomoći u dijagnostici ovih stanja.

Kako se vrši analiza?

Za ovu vrstu laboratorijske analize krvi potrebno je uzeti uzorak krvi. On se potom analizira tehnikama poput ELISA da bi se utvrdilo prisustvo antifosfolipidnih antitela.

Tumačenje rezultata

Rezultati analize se obično izražavaju u jedinicama po mililitru (U/mL). Optimalni rezultat za fosfolipidna IgM At je između 0 i 25 U/mL. Vrednosti iznad ovog opsega mogu ukazivati na prisustvo antifosfolipidnih antitela u krvi pacijenta. Pacijenti koji imaju pozitivne reakcije na fosfatidilserin i na kardiolipin su skloniji kliničkim komplikacijama nego oni koji su pozitivni samo za jedno od ovih antitela.

Povišene vrednosti antifosfolipidnih antitela su često detektovane kod pacijenata sa autoimunim bolestima, kao što je sistemski lupus eritematosus (SLE), ali i kod pacijenata sa neautoimunim bolestima, kao i kod zdravih pojedinaca. Važno je napomenuti da rezultati ne bi trebalo da se gledaju samostalno prilikom postavljanja dijagnoze. Umesto toga, oni se tumače u kontekstu ostalih simptoma, pri čemu mogu biti indikovane dodatne analize.

Povezane analize

Iako je analiza fosfolipidna IgM At ključna za detekciju antifosfolipidnih antitela, postoje i druge dijagnostičke metode koje se mogu koristiti u kombinaciji s ovim testom. To može uključivati druge krvne testove, kao što su testovi za lupus antikoagulant, fosfolipidna IgG At ili kardiolipinska antitela. Dalje, ultrazvuk ili magnetna rezonanca mogu se koristiti za vizualizaciju krvnih ugrušaka ili drugih komplikacija povezanih s antifosfolipidnim sindromom.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: do 4 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu