Feritin

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1100,00 rsd

Obrtno Vreme

4h

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Biohemija

Analiza krvi feritin se koristi za utvrđivanje tipa anemije kod osoba sa sumnjom na nizak hemoglobin i hematokrit. Takođe se primenjuje kod osoba sa prekomernim gvožđem u organizmu (hemosideroza) i za praćenje terapije ovih poremećaja. Posetite IntroLab u Beogradu jer će Vam naša precizna labaratorijska analiza krvi pomoći da spoznate stanje svog organizma.

Feritin – Definicija

Feritin je protein koji se nalazi u ćelijama i služi za skladištenje gvožđa. Koncentracija feritina u serumu odražava ukupan nivo gvožđa u organizmu. Određivanje nivoa serumskog feritina koristi se za procenu statusa gvožđa, dijagnostiku nedostatka gvožđa, razlikovanje anemije izazvane nedostatkom gvožđa od anemije uzrokovane hroničnim bolestima, kao i za praćenje efikasnosti terapije.

Kada je analiza krvi feritin indikovana?

Indikacije za analizu feritina uključuju:

  • Procenu statusa gvožđa: Feritin se koristi za procenu ukupnog nivoa gvožđa u organizmu i otkrivanje nedostatka ili viška gvožđa.
  • Dijagnostiku nedostatka gvožđa: Niska koncentracija feritina može ukazivati na nedostatak gvožđa, što može dovesti do anemije.
  • Diferencijalna dijagnoza anemije: Analiza feritina pomaže u razlikovanju anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa od anemije povezane s hroničnim bolestima.
  • Praćenje terapije: Merenje feritina omogućava praćenje efikasnosti terapije gvožđem i utvrđivanje odgovora organizma na terapiju.

Tumačenje biohemijske analize krvi feritina

Rezultati se tumače u zavisnosti od referentne vrednosti biohemijske analize krvi feritina na koje utiče više faktora. Neke od opštih smernica za tumačenje su:

  • Niske vrednosti feritina mogu ukazivati na nedostatak gvožđa ili anemiju izazvanu nedostatkom gvožđa.
  • Visoke vrednosti feritina mogu ukazivati na prisustvo viška gvožđa u organizmu, što može biti povezano sa hemokromatozom ili drugim stanjima gvožđa.
  • U slučaju upalnih bolesti, vrednosti feritina mogu biti povišene zbog reakcije na inflamaciju.

Tumačenje rezultata feritina treba obaviti uzimajući u obzir kliničku sliku pacijenta, druge laboratorijske parametre i medicinsku istoriju. Za preciznije tumačenje rezultata, preporučuje se konsultacija sa lekarom. S druge strane, ukoliko se pitate koja je feritin analiza cena, tu Vam IntroLab može pomoći. Naš cenovnik laboratorijskih analiza krvi je u potpunosti transparentan.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 4h

Priprema: Preporučuje se uzimanje uzorka krvi ujutru, nakon najmanje 8 sati posta. Ovo je važno jer konzumiranje hrane pre uzorkovanja može uticati na koncentraciju drugih supstanci u krvi, što može ometati precizno merenje feritina. Takođe, ne preporučuje se određivanje feritina neposredno nakon terapije gvožđem putem oralne, intravenozne ili intramuskularne primene, jer to može uticati na rezultate.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.