Estradiol E2

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

780,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

Estradiol E2 se koristi u proceni funkcije jajnika i uzroka neplodnosti kod žena, uključujući hipogonadizam i neredovne menstrualne cikluse. IntroLab pruža analizu estradiola kao deo dijagnostičkog procesa.

Šta je Estradiol E2?

Estradiol E2 je najvažniji i najaktivniji oblik estrogena. Proizvodi se u jajnicima kod žena, dok kod muškaraca manje količine estradiola proizvode testisi. Ovaj hormon ima brojne uloge u tijelu, uključujući regulaciju menstrualnog ciklusa, rast i razvoj dojki, održavanje zdravlja kostiju i regulaciju razine kolesterola. Estradiol E2 također igra važnu ulogu tokom trudnoće, potičući rast maternice i pripremu mliječnih žlijezda za dojenje. Osim toga, estradiol ima uticaj na raspoloženje, kognitivne funkcije, kožu i druge aspekte zdravlja.

Primena estradiola u medicinskoj dijagnostici

Estradiol se može koristiti u medicinskoj dijagnostici kako bi se procenile hormonske vrednosti i utvrdila funkcija reproduktivnog sistema kod žena. Neki od načina primene estradiola u medicinskoj dijagnostici uključuju:

  • Procena menstrualnog ciklusa: Estradiol se može meriti tokom različitih faza menstrualnog ciklusa kako bi se pratila normalna hormonska fluktuacija.
  • Provera funkcije jajnika: Merenje nivoa estradiola može pomoći u proceni funkcije jajnika i rezerve jajnih ćelija. Ovo se često koristi kod žena koje pokušavaju ostvariti trudnoću ili pre postupaka potpomognute reprodukcije.
  • Procena menopauze: Estradiol se takođe može koristiti za dijagnostikovanje menopauze ili praćenje hormonske terapije kod žena u menopauzi. Nizak nivo estradiola ukazuje na smanjenje funkcije jajnika i prelazak u menopauzu.
  • Pracenje hormonske terapije: Kod žena koje se podvrgavaju hormonskoj terapiji, merenje nivoa estradiola može pomoći u praćenju efikasnosti terapije i osigurati da se dostižu ciljani nivoi hormona.

Rezultati testiranja mogu pomoći lekarima u postavljanju dijagnoze, praćenju tokom lečenja ili proceni reproduktivne funkcije.

Procedura testiranja na estradiol

Estradiol se često meri u kombinaciji sa FSH (folikulstimulišući hormon), LH (luteinizirajući hormon), progesteronom, testosteronom i SHBG-om (globulin koji vezuje polne hormone). Kod žena, uzorkovanje krvi za merenje estradiola trebalo bi obavljati u određenim danima menstrualnog ciklusa i fazama trudnoće, što se treba dogovoriti sa lekarom. Posebna priprema nije neophodna, ali je poželjno izbegavati uzimanje uzorka neposredno nakon obroka.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Preporučuje se da žene uzimaju krvne uzorke u određenim fazama menstrualnog ciklusa i trudnoće, i savetuje se da se za tačne smernice konsultuju sa lekarom. Posebna priprema nije potrebna, ali je, ali je preporučljivo da uzimanje uzorka ne bude odmah nakon obroka.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.