Eritropoetin

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2050,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

Eritropoetin je hormon koji se proizvodi u bubrezima i koji stimulira stvaranje crvenih krvnih zrnaca u koštanoj srži. U IntroLab laboratoriji, eritropoetin analiza je test krvi koji se koristi za merenje nivoa ovog hormona u krvi. Naše osoblje koje je deo vrhunske laboratorije za analizu krvi u Beogradu Vam poručuje da je eritropoetin cena analize pristupačna. Stoga, bez obzira na Vaše materijalno stanje, ne morate čekati da Vam se stanje pogorša kako biste je odradili.

Ova analiza je od velike važnosti kada je potrebno utvrditi uzrok anemije, posebno kada se sumnja na anemiju koja je nastala posledicom bubrezne bolesti. Takođe, može biti korisna za procenu pacijenata sa visokim brojem crvenih krvnih zrnaca, stanjem poznatim kao policitemija.

O eritropoetinu

Eritropoetin je hormon sa glikoproteinskom strukturom koji ima ključnu ulogu u stimulaciji proizvodnje crvenih krvnih zrnaca u koštanoj srži. Njegov nedostatak može dovesti do ozbiljne anemije, te je bitan deo anemija analiza krvi.

Većina eritropoetina se sintetiše u bubrezima (preko 90%) dok se manji deo proizvodi u jetri (ispod 10%). EPO se eliminiše iz krvotoka tako što se veže za receptore na eritroidnim prekursorskim ćelijama u koštanoj srži, stimulišući njihov rast i sazrevanje. Takođe, EPO podstiče sintezu hemoglobina. U uslovima anemije i hipoksije, koncentracija EPO u krvi može dramatično porasti.

Kada je u pitanju koncentracija EPO u krvi, anemije se mogu klasifikovati u dve kategorije: primarne i sekundarne.

  • Primarne anemije su one u kojima se koncentracija EPO povećava kako bi organizam uspostavio normalnu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. To uključuje anemiju uzrokovanu nedostatkom gvožđa, smanjenom prokrvljenošću bubrega (npr. usled gubitka krvi) i hemoglobinopatije gde postoji povećan afinitet hemoglobina ka kiseoniku. Brzina proizvodnje EPO eksponencijalno raste sa smanjenjem dostupnog kiseonika.
  • Sekundarne anemije se mogu javiti kod upalnih procesa, reumatoidnog artritisa, malignih tumora i hroničnih bubrežnih oboljenja. Smanjena proizvodnja EPO može biti barem delimično odgovorna za sekundarne anemije.

Kada je eritropoetin analiza indikovana?

Indikacije za određivanje eritropoetina uključuju:

  • Dijagnostiku i praćenje anemija, posebno kod pacijenata s nedostatkom crvenih krvnih zrnaca
  • Procena funkcije bubrega i identifikacija mogućih uzroka anemije kod bolesnika s hroničnim oboljenjem bubrega
  • Praćenje odgovora na terapiju eritropoetinom kod pacijenata koji se leče od anemije, kao što su pacijenti na hemodijalizi ili oni koji prolaze kroz hemioterapiju
  • Evaluacija faktora koji utiču na produkciju eritropoetina, kao što su hipoksija, bolesti jetre i endokrine bolesti
  • Procena rizika od anemije kod pacijenata koji se podvrgavaju hirurškim zahvatima ili imaju teške povrede

Važno je napomenuti da su ove indikacije su samo neki od razloga za određivanje nivoa eritropoetina i svaka situacija može zahtevati individualno procenjivanje od strane lekara.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Eritropoetin pokazuje dnevni ritam varijacija, pri čemu su večernje vrednosti ovog parametra oko 40% veće nego jutarnje. Noćno gladovanje pre uzorkovanja krvi nije obavezno, ali je važno uzeti uzorak krvi ujutru. Kod ponovljenih testiranja eritropoetina, uzorak krvi treba uvek uzeti u isto vreme.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.