Epstein-Barr IgM At u likvoru (EBV)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1630,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Lumbalna punkcija

Kategorija

Imunologija

Epstein-Barr virus (EBV) je poznat kao uzročnik infektivne mononukleoze i povezan je s različitim drugim bolestima. Analiza Epstein-Barr IgM At u likvoru koristi se za detekciju prisustva antitela specifičnih za EBV u cerebrospinalnoj tečnosti, poznatijom kao likvor. Ova analiza može pomoći u dijagnostikovanju infekcija centralnog nervnog sistema koje su uzrokovane ovim virusom, a kao takva, dostupna je u IntroLab laboratoriji u Beogradu.

Metodologija

Za detekciju EBV se tipično koristi polimerazna lančana reakcija (PCR). Ova metoda omogućava brzo i precizno otkrivanje virusne DNK u uzorcima likvora

Značaj analize

Detekcija EBV-a u likvoru, tečnosti koja okružuje mozak i kičmenu moždinu, može ukazivati na infekciju ili upalu centralnog nervnog sistema. Prisustvo EBV IgM antitela u likvoru može biti znak akutne infekcije i može pomoći lekarima da postave tačnu dijagnozu i preduzmu odgovarajuće terapeutske mere.

Simptomi povezani s EBV infekcijom centralnog nervnog sistema

Kada EBV inficira centralni nervni sistem, može izazvati niz simptoma koji variraju u težini i trajanju. S tim u vezi, neki od najčešćih su:

 • Neurološki simptomi: Glavobolje, vrtoglavica, konfuzija i promene u svesti.
 • Motorički simptomi: Slabost u udovima, trnci ili osećaj peckanja.
 • Senzorni simptomi: Promene u vidu, sluhu ili osećaju dodira.
 • Psihički simptomi: Anksioznost, depresija ili promene u ponašanju.

Važnost rane dijagnoze

Rana dijagnoza EBV infekcije centralnog nervnog sistema je ključna za efikasno lečenje i sprečavanje potencijalnih komplikacija. Ako se infekcija ne leči pravovremeno, može dovesti do trajnih oštećenja nervnog sistema ili drugih ozbiljnih zdravstvenih problema poput encefalitisa, meningitisa i mielitisa.

Kako izgleda uzorkovanje za utvrđivanje prisustva IgG antitela na Epstein-Barr virus u likvoru?

Uzorkovanje za ovu vrstu analize vrši se postupkom poznatim kao lumbalna punkcija. Tokom ovog postupka, pacijent obično leži na boku s nogama povijenim prema grudima ili sedi s glavom i grudima savijenim prema napred. Nakon što se koža u donjem delu leđa dezinfikuje antiseptikom, lokalni anestetik se ubrizgava kako bi se umrtvilo područje. Zatim, lekar pažljivo ubacuje specijalnu tanku iglu između dva pršljena u donjem delu kičme, odnosno u prostor koji sadrži cerebrospinalnu tečnost. Kada je igla na pravom mestu, likvor počinje da kaplje iz nje i mala količina istog skuplja u sterilne epruvete. Nakon uzimanja uzorka, igla se pažljivo izvadi, a mesto uboda se prekriva sterilnim zavojem. Pacijentima se često savetuje da leže neko vreme nakon postupka kako bi se smanjio rizik od glavobolje ili drugih komplikacija.

Rizici i komplikacije lumbalne punkcije

Iako je lumbalna punkcija generalno siguran postupak, kao i svaka medicinska intervencija, može nositi određene rizike poput:

 • Glavobolje koja može trajati nekoliko dana.
 • Infekcija na mestu uboda ili infekcije likvora.
 • Krvarenje u prostoru oko kičme.
 • Oštećenje nerva

Saveti za oporavak nakon lumbalne punkcije

Da biste osigurali brz i bezbolan oporavak nakon postupka, preporučuje se sledeće:

 • Odmorite se nekoliko sati nakon istog i izbegavajte teške fizičke aktivnosti.
 • Pijte puno tečnosti jer ona može pomoći u smanjenju glavobolja.
 • Ako primetite bilo kakve neuobičajene simptome, kao što su jake glavobolje, groznica, otežano disanje ili promene u svesti, odmah se obratite svom lekaru.

Tumačenje rezultata analize Epstein-Barr IgM At u likvoru

Kada je u pitanju ova analiza, rezultati mogu biti:

 • Pozitivni: Ako je test pozitivan na Epstein-Barr IgM At, to može ukazivati na aktivnu infekciju EBV-om u centralnom nervnom sistemu.
 • Negativni: Ako je test negativan, to znači da nema dokaza o EBV infekciji u centralnom nervnom sistemu.

Tretman i postupci nakon dijagnoze

Ako je analiza Epstein-Barr IgM At u likvoru pozitivna, vaš lekar će razmotriti najbolje opcije lečenja za vas. Tretman može uključivati:

 • Antivirusne lekove poput aciklovira.
 • Lekove za ublažavanje simptoma kao što su bolovi, groznica ili upala.
 • Redovne kontrole i testovi kako bi se pratilo stanje pacijenta i efikasnost terapije.

Analize slične analizi Epstein-Barr IgM At u likvoru

Osoblje IntroLab laboratorije je obučeno za detaljno analiziranje na prisustvo Epstein-Barr IgM At u likvoru. Pored toga, analiziramo cerebrospinalnu tečnost i na pristustvo Epstein-Barr IgG At.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Likvor

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Ako uzimate lekove koji utiču na zgrušavanje krvi, kao što su aspirin, varfarin ili druge antikoagulanse, obavezno obavestite svog lekara. Postoji mogućnost da ćete morati da prekinete uzimanje ovih lekova nekoliko dana pre postupka. Preporučuje se da ništa ne jedete 4-6 sati pre postupka. Takođe, potrebno je da nosite udobnu odeću jer ćete morati da skinete deo nje kako bi lekar imao pristup donjem delu vaših leđa. Preporučuje se da dovedete nekoga sa sobom koji će vas pratiti kući nakon postupka, posebno ako osećate vrtoglavicu ili nelagodnost.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.