Epstein-Barr IgG At u likvoru (EBV)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1630,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Lumbalna punkcija

Kategorija

Imunologija

Epstein-Barr virus (EBV) je poznat po svojoj ulozi u različitim infekcijama i bolestima, a njegovo prisustvo u likvoru može ukazivati na infekciju centralnog nervnog sistema. U laboratoriji IntroLab u Beogradu, pacijenti mogu obaviti analizu Epstein-Barr IgG At u likvoru kako bi detektovali prisustvo ovog virusa u centralnom nervnom sistemu.

Pozadina

EBV je često povezan s infekcijama centralnog nervnog sistema, posebno kod imunokompromitovanih pacijenata. U nekim slučajevima, ovaj virus može biti povezan s limfoproliferativnom bolešću, encefalitisom i drugim neurološkim poremećajima.

Kliničke karakteristike

Istraživanja su pokazala da pacijenti sa transplantacijom matičnih ćelija često razvijaju encefalitis povezan s EBV-om. Zanimljivo je da je većina ovih pacijenata imala normalne rezultate magnetne rezonance (MRI) mozga u vreme kada je EBV DNK detektovan u likvoru. Osim toga, EBV DNK u likvoru često se nalazi zajedno s drugim mikrobnim nalazima, posebno kod pacijenata sa oslabljenim imunitetom.

Kako se zaštititi od EBV infekcije?

Iako specifična vakcina protiv EBV-a trenutno ne postoji, postoje opšti koraci koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od infekcije:

 • Redovno perite ruke sapunom i vodom, posebno pre jela i posle kontakta s bolesnom osobom.
 • Ne delite čaše, pribor za jelo, četkice za zube ili druge lične predmete.
 • Izbegavajte bliski kontakt, poput ljubljenja, s osobama koje su inficirane EBV-om.

Zašto se ova analiza preporučuje?

Analiza Epstein-Barr IgG At u likvoru preporučuje se pacijentima koji imaju neurološke simptome koji nisu objašnjeni drugim uzrocima, kao i pacijentima koji imaju slab imunitet, poput onih koji su imali transplantaciju organa ili koji su HIV pozitivni.

Uzimanje uzorka za analizu Epstein-Barr IgG At u likvoru

Uzimanje uzorka likvora za analizu Epstein-Barr IgG At se obavlja putem lumbalne punkcije. Ovo je specifičan i delikatan postupak koji se mora obaviti uz najveću pažnju i stručnost. Sam postupak uključuje sledeće korake:

 • Postavljanje pacijenta u pravilan položaj gde on leži na boku s nogama povijenim prema grudima ili sedi s glavom i grudima savijenim prema napred.
 • Koža u donjem delu leđa se čisti antiseptikom, a zatim se lokalni anestetik ubrizgava u kožu i tkivo ispod nje kako bi se umrtvilo područje.
 • Lekar pažljivo umeće specijalnu tanku iglu između dva pršljena u donjem delu kičme, odnosno u prostor koji sadrži cerebrospinalnu tečnost.
 • Kada je igla na pravom mestu, likvor će početi da kaplje iz nje. Uzima se mala količina i stavlja u sterilne epruvete.
 • Nakon uzimanja uzorka, igla se pažljivo vadi, a mesto uboda se prekriva sterilnim zavojem.

Pacijentima se često savetuje da leže neko vreme nakon lumbalne punkcije kako bi se smanjio rizik od glavobolje ili drugih komplikacija. Takođe, preporučuje se izbegavanje teških fizičkih aktivnosti i podizanja teških predmeta tokom prvih 24 sata nakon postupka.

Gde se može obaviti postupak?

Uzimanje uzorka likvora za ovu analizu obavlja se u za to specijalizovanim medicinskim ustanovama i bolnicama.

Tumačenje rezultata analize na prisustvo Epstein-Barr IgG antitela u likvoru

Prisustvo EBV IgG antitela u likvoru ukazuje na prethodnu ili trenutnu infekciju EBV-om u centralnom nervnom sistemu. Međutim, važno je napomenuti da prisustvo ovih antitela ne mora nužno ukazivati na aktivnu bolest ili komplikaciju. U nekim slučajevima, Epstein-Barr virus može biti prisutan u likvoru bez izazivanja simptoma ili komplikacija.

Postupci nakon testiranja

Ako je vaš test pozitivan na Epstein-Barr IgG At u likvoru, važno je preduzeti određene korake:

 • Konsultujte se sa lekarom. On će vam pružiti informacije o tome šta rezultati znače za vaše zdravlje i preporučiti dalje korake.
 • Ako imate simptome infekcije EBV-om, važno je pratiti ih i obavestiti svog lekara o bilo kakvim promenama.
 • Informišite se o ovom virusu i njegovim potencijalnim komplikacijama kako biste bili svesni mogućih rizika i znali kako da se zaštitite.

Analize srodne Epstein-Barr IgG At u likvoru

Uz analizu Epstein-Barr IgG At u likvoru, osoblje naše laboratorije vrši i analizu Epstein-Barr IgM At u likvoru. Uz to, na raspolaganju su i analize na prisustvo Epstein-Barr CA IgG At i Epstein-Barr CA IgM At u krvi.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Likvor

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Ako uzimate lekove koji utiču na zgrušavanje krvi, kao što su aspirin, varfarin ili druge antikoagulanse, obavezno obavestite svog lekara. Postoji mogućnost da ćete morati da prekinete uzimanje ovih lekova nekoliko dana pre postupka. Preporučuje se da ništa ne jedete 4-6 sati pre postupka. Takođe, potrebno je da nosite udobnu odeću jer ćete morati da skinete deo nje kako bi lekar imao pristup donjem delu vaših leđa. Preporučuje se da dovedete nekoga sa sobom koji će vas pratiti kući nakon postupka, posebno ako osećate vrtoglavicu ili nelagodnost.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.