Epstein-Barr VCA IGM At (EBV)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1600,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Epstein-Barr virus (EBV) je vrsta virusa koji je etiološki uzročnik infektivne mononukleoze, u narodu poznate kao “bolest poljupca“. Infekcije EBV-om su teške za dijagnostikovanje u laboratoriji jer virus ne raste u standardnim ćelijskim kulturama. Međutim, većina infekcija može se prepoznati testiranjem pacijentovog seruma na prisustvo Epstein-Barr CA IgM At. Ova vrsta laboratorijske analize krvi vam je na raspolaganju u IntroLab-u, jednoj od najpouzdanijih laboratorija Beograd.

Šta je Epstein-Barr virus (EBV)?

Epstein-Barr virus (EBV) je član herpesvirus grupe i poznat je kao jedan od najčešćih virusa koji inficira ljude širom sveta. Otkriven je sredinom 20. veka i od tada je postao predmet intenzivnih istraživanja zbog svoje uloge u različitim bolestima. Većina ljudi će biti inficirana EBV-om u nekom trenutku svog života. Zapravo, procenjuje se da je više od 90% odraslih osoba širom sveta bilo izloženo virusu do svoje 35. godine.

Kako se prenosi?

EBV se najčešće prenosi putem pljuvačke, što je razlog zašto je infektivna mononukleoza često nazivana „bolest poljupca“. Virus se takođe može preneti putem krvi i seksualnog kontakta, kao i transplantacijom organa.

Kliničke manifestacije

Najpoznatija bolest povezana s EBV-om je infektivna mononukleoza, koja se često manifestuje simptomima poput:

  • Umora
  • Upale grla
  • Povećanih limfnih čvorova
  • Groznice

Osim mononukleoze, EBV je povezan s nizom drugih bolesti, u koje spadaju određene tipove raka, poput Burkittovog limfoma i karcinoma nazofarinksa.

Dugoročni efekti

Nakon primarne infekcije, EBV ostaje u telu doživotno, obično u latentnom stanju. U većini slučajeva, virus ne uzrokuje nikakve dodatne simptome, ali može ponovo postati aktivan, posebno u situacijama kada je imuni sistem oslabljen.

Zaštita i lečenje

Trenutno ne postoji specifična vakcina protiv Epstein-Barr virusa. Lečenje infekcije obično je simptomatsko i njegov fokus je na ublažavanju simptoma. Kada je u pitanju prevencija same infekcije, ona podrazumeva izbegavanje deljenja čaša, pribora za jelo i/ili četkica za zube, kao i održavanje dobre higijene ruku.

Šta je Epstein-Barr CA IgM At analiza?

Analiza Epstein-Barr CA IgM At je serološki test koji se koristi za detekciju IgM antitela protiv virusa Epstein-Barr (EBV) u serumu. Prisustvo IgM antitela ukazuje na nedavnu primarnu infekciju EBV-om.

Zašto se ova analiza preporučuje?

Ova analiza je korisna za dijagnostikovanje infektivne mononukleoze kod osoba koji imaju indikativne simptome, ili onih koji su bili u kontaktu sa obolelima.

Kako se uzima uzorak za analizu na prisustvo Epstein-Barr IgM antitela?

Za ovu analizu potreban je uzorak krvi koji se uzima iz vene. Uzorak krvi se zatim šalje u laboratoriju za analizu. Vađenje krvi se obavlja u sterilnim uslovima od strane kvalifikovanog osoblja.

Tumačenje rezultata

Kada obavite serološku analizu za detekciju IgM antitela protiv Epstein-Barr virusa (EBV), važno je razumeti šta rezultati znače kako biste mogli da preduzmete odgovarajuće korake u vezi sa vašim zdravljem.

  • Negativan rezultat: Ako je rezultat za IgM antitela na EBV negativan, to obično znači da nema aktivne ili nedavne infekcije. Međutim, to ne isključuje mogućnost da ste ranije bili izloženi virusu. Takođe, postoji mogućnost da ste zaraženi, ali jednostavno vaše telo još uvek nije stiglo da razvije odgovor na virus.
  • Pozitivan rezultat: Pozitivan rezultat za IgM antitela na EBV ukazuje na nedavnu ili trenutnu infekciju. IgM antitela su „prva linija odbrane“ vašeg imunog sistema i pojavljuju se ubrzo nakon infekcije. Ova antitela obično nestaju nakon nekoliko nedelja do meseci.
  • Granični rezultat: U nekim slučajevima, rezultati mogu biti na granici detekcije, što znači da nisu jasno pozitivni niti negativni. U takvim situacijama, preporučuje se ponovno testiranje ili dodatne analize kako bi se potvrdila ili isključila infekcija.

Važne napomene

*Samo prisustvo IgM antitela ne daje potpunu sliku o vašem imunom odgovoru na EBV. U nekim slučajevima, može biti korisno testirati i IgG antitela kako bi se dobila sveobuhvatnija slika o infekciji.

*Uvek je preporučljivo konsultovati se sa lekarom ili stručnjakom kako biste pravilno interpretirali rezultate i odlučili se o daljim koracima.

*Rezultati analize mogu varirati u zavisnosti od laboratorije i metode koja se koristi.

Gde se može obaviti testiranje na prisustvo Epstein-Barr CA IgM At?

Analiza Epstein-Barr CA IgM At se može obaviti u našoj laboratoriji u Beogradu. Preporučuje se da se pre vađenja krvi konsultujete sa osobljem laboratorije o svim detaljima i uputstvima koja treba da pratite pre testiranja.

Analize srodne Epstein-Barr IgM testu

Pored analize Epstein-Barr CA IgM At u krvi, kod nas možete odraditi i analizu na prisustvo Epstein-Barr CA IgG At u krvi, kao i one na prisustvo Epstein-Barr CA IgM At u likvoru i IgG At u likvoru.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.