Endomizijalna IgA At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2160,00 rsd

Obrtno Vreme

do 8 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Endomizijalna IgA At analiza, dostupna u sklopu usluga privatne laboratorije Beograd, IntroLab, je ključna u dijagnostikovanju bolesti povezanih sa osetljivošću na gluten, kao što su celijačna bolest (CD) i dermatitis herpetiformis (DH). Prisustvo anti-endomizijalnih (EMA) IgA antitela pokazuje korelaciju sa ovim bolestima. Iako pacijenti sa CD i DH mogu pokazivati antitela na retikulin i gliadin, EMA-IgA predstavlja najspecifičniji marker, sa specifičnošću od 94-100%.

Šta su endomizijalna IgA At?

Mišići su prekriveni tankim slojem po imenu endomizijum. Kod celijačne bolesti, proizvode se antitela protiv ovog sloja. Ova antitela se nazivaju endomizijalna antitela i pripadaju IgA klasi. Iako ona ne doprinose simptomima celijačne bolesti, prisutna su gotovo kod 100% ljudi sa ovom bolešću, čineći ih veoma korisnim parametrom za potvrdu prisustva bolesti.

Šta je celijačna bolest?

Celijačna bolest odnosno celijakija je autoimuna bolest. Osobe koje boluju od iste ne mogu da svare gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Kada osoba sa celijačnom bolešću konzumira ovaj protein, njihov imunološki sistem napada i oštećuje obloge tankog creva.

Zašto je važno dijagnostikovati celijačnu bolest?

Nelečena celijakija  može dovesti do različitih komplikacija, uključujući oštećenje kostiju, neurološke probleme, neplodnost i druge autoimune bolesti. Rano otkrivanje i lečenje mogu pomoći u sprečavanju ovih komplikacija.

Kako se ova bolest leči?

Jedini efikasan tretman za celijačnu bolest je stroga dijeta bez glutena. Izbegavanje hrane koja sadrži ovaj protein može pomoći u obnavljanju obloge tankog creva i sprečiti dalje komplikacije.

Kada je potrebno testirati se na prisustvo endomizijalnih antitela IgA klase?

Ova analiza krvi se preporučuje osobama koje pokazuju simptome celijakije kao što su:

  • Bol u stomaku
  • Krv u stolici
  • Hronična dijareja ili zatvor
  • Masne stolice neprijatnog mirisa
  • Povraćanje
  • Umor, slabost

Kako se pripremiti za test?

Nema posebnih zahteva za post, ali je preporučljivo da pre testiranja na endomizijalna antitela, osoba konzumira uobičajenu ishranu koja uključuje namirnice koje sadrže gluten najmanje 2 nedelje. Dijeta bez glutena možda neće pružiti tačnu sliku o potencijalnoj osetljivosti na ovaj protein.

Procedura testa

Radi se o jednostavnom testu krvi koji se obavlja u laboratoriji. Nakon što je vađeni krvi obavljeno, uzorak se šalje na dalju analizu kako bi se utvrdilo ili opovrgnulo prisustvo endomizijalna IgA At. Rezultati testa su obično dostupni u roku od 8 dana.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: do 8 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.