Elektroforeza hemoglobina

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2500,00 rsd

Obrtno Vreme

do 7 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Elektroforeza

Elektroforeza hemoglobina je ključna za otkrivanje i praćenje stanja vezanih za abnormalnosti ovog proteina u krvi. Nudimo ovu uslugu u našoj laboratoriji IntroLab u Beogradu, a elektroforeza proteina cena je u isto vreme pristupačna.

Ukratko o analizi

Elektroforeza hemoglobina je laboratorijski test koji se koristi za razdvajanje i identifikaciju različitih tipova hemoglobina. Hemoglobin je protein u crvenim krvnim ćelijama koji prenosi kiseonik iz pluća u ostatak tela.

Različite vrste hemoglobina se razlikuju po svojoj strukturi i električnim svojstvima. Elektroforeza koristi električno polje da pomeri hemoglobin kroz gel ili tečni medijum. Takođe, različite vrste hemoglobina se kreću različitim brzinama u ovom polju, što omogućava njihovo razdvajanje.

Elektroforeza hemoglobina se koristi za dijagnostikovanje različitih vrsta hemoglobinopatija, koje su genetski poremećaji koji utiču na strukturu ili proizvodnju hemoglobina. To uključuje stanja kao što su srpastocelična anemija i talasemija.

Kome je indikovana elektroforeza hemoglobina?

Analiza elektroforeze hemoglobina se preporučuje osobama koje mogu biti pod rizikom od naslednih poremećaja hemoglobina. Takođe, može biti indikiovana onima koji pokazuju simptome koji bi mogli ukazivati na takve poremećaje. Ovi simptomi mogu uključivati anemiju, umor, slabost ili kratkoću daha. Specifično govoreći, sledeće grupe ljudi bi trebalo da se podvrgnu testiranju:

  • Osobe sa porodičnom istorijom hemoglobinopatija: Ako postoji porodična istorija poremećaja kao što su srpastocelična anemija ili talasemija, analiza elektroforeze hemoglobina može pomoći u identifikovanju da li osoba ima ovaj poremećaj ili je nosilac.
  • Parovi koji planiraju da imaju decu: Ako oba partnera imaju istoriju hemoglobinopatija u porodici, mogu se testirati kako bi utvrdili da li postoji rizik da će njihovo dete naslediti poremećaj.
  • Osobe sa neobjašnjivom anemijom: Ako osoba ima simptome anemije koji se ne mogu objasniti rutinskim testovima, elektroforeza hemoglobina može pomoći u otkrivanju da li postoji neki poremećaj hemoglobina, pored standardnih anemija analiza krvi.
  • Novorođenčad i deca: U nekim zemljama, poput Sjedinjenih Američkih Država, novorođenčad se rutinski testira na poremećaje hemoglobina kao deo neonatalnog skrininga. Ako dete pokazuje simptome kao što su anemija ili zaostajanje u rastu, može se izvršiti dodatno testiranje.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: do 7 dana

Priprema: Posebna priprema nije indikovana. Međutim, ne preporučuje se uzimanje uzorka neposredno nakon obroka.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.