Echo virus IgG At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1410,00 rsd

Obrtno Vreme

do 4 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Laboratorija IntroLab Beograd pruža visokokvalitetne usluge analize Echo virus IgG At, koja identifikuje prethodnu izloženost echo virusima i potencijalni imunitet osobe. Ova analiza je ključna u dijagnostici i razumevanju imunološkog odgovora na infekciju eho virusom. Odabir IntroLab laboratorije osigurava preciznost i pouzdanost rezultata.

Kada se radi Echo virus IgG At analiza?

Analiza Echo virus IgG At često se koristi kada postoji potreba za diferencijalnom dijagnostikom kod pacijenata sa simptomima koji su povezani s eho virusom, kao što su meningitis ili encefalitis. Ova analiza takođe može biti deo epidemioloških istraživanja kada se suočavamo s izbijanjem bolesti u zajednici. U nekim situacijama, test se koristi za proveru imunološkog statusa pojedinaca, naročito ako su u povećanom riziku od izloženosti virusu ili mogućih komplikacija. Dok prisustvo IgG antitela ukazuje na prethodnu izloženost virusu i mogući imunitet, važno je imati na umu da samo prisustvo ovih antitela ne sugeriše nužno aktivnu ili nedavnu infekciju.

Šta je Echo virus?

Echo virus pripada grupi enterovirusa, zajedno s poliovirusima, coxsackievirusima i drugim enterovirusima. Ovi mali virusi mogu izazvati različite infekcije kod ljudi, u rasponu od blagih do ozbiljnih, uključujući:

 • meningitis
 • miokarditis
 • respiratorne poremećaje

Najizraženija pojava ovog virusa je tokom toplih letnjih dana i na prelasku iz leta u jesen. Deca su često najosetljivija na ovu vrstu infekcije.

Simptomi

Eho virus može uzrokovati širok spektar simptoma, ali mnoge infekcije ostaju asimptomatske. Kada se simptomi razviju, mogu uključivati:

 • Nespecifično febrilno stanje: Povišena telesna temperatura bez očiglednog uzroka.
 • Osip: Može biti crvenkast, svrbljiv i može se pojaviti bilo gde na telu.
 • Respiratorni simptomi: Kašalj, curenje nosa i poteškoće s disanjem.
 • Gastrointestinalni simptomi: Mučnina, povraćanje, dijareja.
 • Serozni meningitis: Upala ovojnica koje obavijaju mozak i kičmenu moždinu, što može izazvati simptome poput glavobolje, ukočenog vrata, svetlosensitivnosti i letargije.
 • Encefalitis: Upala mozga koja može uzrokovati simptome kao što su konfuzija, slabost, napadi i promene u svesti.
 • Perikarditis i miokarditis: Upala srčane ovojnice ili samog srčanog mišića, što može dovesti do bolova u grudima, otežanog disanja i nepravilnog srčanog ritma.
 • Osipna groznica: Kombinacija osipa i visoke temperature.

Ozbiljni simptomi i komplikacije se javljaju ređe. Ukoliko se sumnja na infekciju eho virusom, naročito ako se simptomi pogoršavaju ili traju duže vreme, potrebno je potražiti medicinsku pomoć.

Kako se prenosi Echo virus?

Echo virus se prenosi uglavnom fekalno-oralnom rutom, ali i preko kapljica iz disajnih puteva. Evo nekoliko ključnih načina prenosa:

 • Fekalno-oralna ruta: Kada osoba dođe u kontakt s fekalijama (stolicom) zaražene osobe, najčešće zbog loše higijene ruku ili konzumacije kontaminirane hrane i vode.
 • Kontakt sa zaraženom osobom: Bliski kontakt s nosiocem virusa, posebno ako osoba kašlje, kija ili razgovara, može preneti virus putem sitnih kapljica koje se oslobađaju u vazduh.
 • Kontakt sa kontaminiranim predmetima ili površinama: Virus može preživeti na površinama neko vreme, tako da dodirivanje kontaminiranih površina i zatim dodirivanje lica može dovesti do infekcije.
 • Kontakt s kontaminiranom vodom: Kupanje ili plivanje u bazenima, jezerima ili drugim vodama koje nisu adekvatno tretirane i u kojima je prisutan eho virus može dovesti do izloženosti i infekcije.
 • Vertikalno prenošenje: U retkim slučajevima, virus se može preneti s majke na bebu tokom porođaja.

Da bi se smanjio rizik od infekcije echo virusom, važno je praktikovati dobru higijenu, redovno prati ruke sapunom i vodom, izbegavati konzumiranje nepročišćene vode, kao i održavati čistoću bazena i drugih vodenih površina.

Podvrste Echo virus IgG At analize

Analiza za detekciju IgG antitela (IgG At) na eho virus koristi se za utvrđivanje prethodne izloženosti ovom virusu. Pored toga, postoji i analiza za detekciju IgM antitela koja ima svoje specifične karakteristike i primene.

 • IgG antitela: Ova antitela su odgovor imunog sistema na infekciju i obično se razvijaju nakon nekoliko nedelja od početne izloženosti patogenu. Jednom formirana, mogu ostati u organizmu godinama. Prisustvo IgG antitela na eho virus ukazuje na to da je osoba ranije bila izložena ovom virusu i verovatno je razvila određeni stepen imuniteta.
 • IgM antitela: Ova antitela se razvijaju brže od IgG antitela, obično unutar nekoliko dana do nekoliko nedelja nakon izlaganja patogenu. Prisustvo IgM antitela često ukazuje na aktivnu ili nedavnu infekciju.

Testiranje na prisustvo IgG i IgM antitela na eho virus može pomoći lekarima da bolje razumeju kliničku sliku pacijenta, posebno ako postoji sumnja na infekciju. Takođe, ove analize su korisne u epidemiološkim ispitivanjima kako bi se identifikovali ranije izloženi ili trenutno inficirani pojedinci.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: do 4 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.