Demodex Spp.

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

500,00 rsd

Obrtno Vreme

do 3 dana

Uzorkovanje

Uzimanje brisa

Kategorija

Mikrobiologija

U laboratoriji IntroLab u Beogradu pružamo sveobuhvatnu analizu na prisustvo Demodex Spp., malenih parazitskih grinja. Ove grinje su sastavni deo prirodne flore kože većine ljudi, ali u određenim situacijama mogu izazvati kožne probleme.

Šta je Demodex Spp.?

Demodex je rod mikroskopskih grinja koje žive u folikulima ljudske kose. Ova sitne stvorenja su arahnidi, rođaci pauka i krpelja. Iako su prisutni na koži gotovo svake osobe, obično ne izazivaju probleme. Međutim, kod osoba sa oslabljenim imunitetom ili drugim kožnim stanjima, njihova prekomerna reprodukcija može dovesti do stanja poznatog kao demodikoza, koje se manifestuje svrabom i iritacijom.

Kako izgleda Demodex grinja?

Demodex grinja je izuzetno sitna (0,15 mm–0,4 mm). Pod mikroskopom, ona izgleda blago prozirno, prekrivena je ljuskama i ima izduženo telo sa dva segmenta. Prvi segment ima osam nogu i usta.

Put prenošenja

Iako su ove grinje prirodno prisutne na koži većine ljudi, moguće je njihovo prenošenje s osobe na osobu. Novorođenčad, na primer, nisu rođena s istim, ali ih moge dobiti od osoba s kojima dolaze u kontakt.

Kako se dijagnostikuje i tretira demodikoza?

Ako sumnjate da imate infestaciju Demodex grinja koja izaziva simptome, posetite našu laboratoriju u Beogradu. Naši stručnjaci iz oblasti parazitologije mogu sprovesti testove koji uključuju uzimanje uzorka brisa kože. Bris se uzima sa površine kože ili sa ruba kapka, posebno ako se sumnja na infestaciju grinja na trepavicama. Ovaj uzorak se zatim pregleda pod mikroskopom kako bi se identifikovao Demodex. U nekim slučajevima, može se koristiti i metoda trake, gde se providna traka stavlja na kožu, a zatim se uklanja i pregleda pod mikroskopom. Tretman za infestaciju grinja obično uključuje kreme ili losione koji sadrže akaricide, pesticide koji ubijaju krpelje i grinje.

Prevencija i saveti za negu kože

Da biste smanjili rizik od prekomerne reprodukcije Demodexa, preporučujemo sledeće korake:

  • Izbegavajte guste, masne proizvode za kožu koji mogu začepiti pore.
  • Nežno eksfolirajte kožu jednom nedeljno.
  • Perite lice dva puta dnevno blagim sredstvom za čišćenje.
  • Izbegavajte deljenje peškira, jastučnica i šminke s drugima.

Često postavljana pitanja

  • Da li su Demodex grinje opasne? U većini slučajeva, iste nisu opasne i ne izazivaju simptome. Međutim, kod osoba s oslabljenim imunitetom, mogu izazvati kožne probleme.
  • Kako mogu znati da li imam prekomernu reprodukciju Demodex grinja? Simptomi uključuju svrab, crvenilo, osećaj peckanja i promene na koži. Ako sumnjate na infestaciju, posetite dermatologa.
  • Da li terapija izaziva nuspojave? Većina tretmana je bezbedna, ali kao i sa svim lekovima, moguće su nuspojave. Uvek se posavetujte s dermatologom pre nego što započnete terapiju.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Bris kože

Obrtno vreme: do 3 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.