D-dimer

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1810,00 rsd

Obrtno Vreme

5h

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Hemostaza

U otkrivanju prisustva krvnih ugrušaka, D-dimer analiza igra ključnu ulogu. U laboratoriji IntroLab, stručno osoblje koristi različite metode, uključujući imunološke testove, kako bi tačno odredili koncentraciju D-dimera u krvi. Uz pouzdanost i preciznost, IntroLab je vaš partner u pružanju kvalitetnih rezultata D-dimer analize.

Šta je D-dimer?

D-dimer je laboratorijski biomarker koji se koristi za otkrivanje prisustva ili izostanka krvnog ugruška u telu. To je fragment fibrina, proteina koji je ključan za formiranje krvnih ugrušaka. Kada se razgrađuje fibrin, oslobađaju se fragmenti, uključujući D-dimer.

Visoki nivoi D-dimera ukazuju na prisustvo aktivne koagulacije i raspadanje krvnog ugruška. To može biti korisno u dijagnostici i praćenju različitih stanja, kao što su duboka venska tromboza (DVT), plućna embolija (PE), diseminirana intravaskularna koagulacija (DIC) i drugi tromboembolijski događaji.

Kako se meri?

Obično se meri putem laboratorijskog testa koji zahteva uzorak krvi. Visoki nivoi D-dimera nisu specifični samo za trombozu, već mogu biti prisutni i kod drugih stanja, kao što su upale, trauma, operacije ili trudnoća. Stoga, rezultati testa često služe kao rani skrining test, a daljnje dijagnostičke metode mogu biti potrebne za potvrdu prisustva tromboze.

Kada se određuje D-dimer?

D-dimer se određuje iz nekoliko razloga i može biti koristan u dijagnostici i praćenju različitih stanja:

  • Sumnja na trombozu: D-dimer se često koristi za isključivanje prisustva tromboze, posebno duboke venske tromboze (DVT) i plućne embolije (PE). Ako je rezultat negativan, to može ukazivati na niski rizik od tromboze.
  • Procena rizika kod sumnjivih slučajeva: Kod osoba s sumnjom na trombozu, kao što su simptomi kao što su oticanje, bol u nozi ili otežano disanje, određivanje D-dimera može pomoći u proceni rizika i odluci o daljim dijagnostičkim testovima.
  • Praćenje terapije: D-dimer se takođe može koristiti za praćenje efikasnosti terapije antikoagulansima. Smanjenje nivoa D-dimera tokom terapije može ukazivati na odgovor na terapiju.
  • Procena rizika kod drugih stanja: D-dimer može biti koristan i u proceni rizika od tromboze kod određenih stanja, kao što su trudnoća, upale, maligniteti i postoperativni period.

Odluka o određivanju D-dimera treba biti zasnovana na kliničkim simptomima, medicinskoj istoriji i proceni lekara. Ne može se koristiti kao samostalni dijagnostički test, već kao deo celokupne kliničke slike.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Citratna plazma (venska krv)

Obrtno vreme: 5h

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.