d-Aminolevulinska kiselina u urinu

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1250,00 rsd

Obrtno Vreme

2 dana

Uzorkovanje

Prikupljanje urina

Kategorija

Analiza urina

Analiza d-Aminolevulinske kiseline je izuzetno važan dijagnostički alat u rukama medicinskih stručnjaka. U IntroLab laboratoriji smo posvećeni pružanju najpreciznijih i najdetaljnijih analiza, uz stalnu podršku i savetovanje naših stručnjaka.

Šta je d-Aminolevulinska kiselina?

d-Aminolevulinska kiselina (ALA) je jednostavna kiselina koja igra ključnu ulogu u biosintezi hema, ključnog sastojka hemoglobina. Hemoglobin je protein u crvenim krvnim ćelijama odgovoran za transport kiseonika kroz telo. ALA se proizvodi u mitohondrijama, sitnim „elektranama“ unutar naših ćelija, i potom se koristi u biosintezi hema. ALA je, stoga, ključni biohemijski parametar koji se mora pažljivo pratiti kako bi se osiguralo optimalno funkcionisanje ovih životno važnih procesa.

Zašto je merenje d-Aminolevulinske kiseline bitno?

Merenje nivoa ALA u krvi je bitno jer abnormalne vrednosti mogu ukazivati na bolesti koje uključuju abnormalnu proizvodnju i metabolizam porfirina. To su poremećaji poznati kao porfirije, koje se mogu manifestovati kroz različite simptome, uključujući probleme sa kožom i nervnim sistemom.

Kada se analizira d-Aminolevulinska kiselina?

Analiza ALA se najčešće vrši kada postoji sumnja na porfiriju, ili kada se pacijent već leči od ove bolesti, kako bi se pratilo delovanje terapije. Takođe, test može biti koristan u dijagnostikovanju određenih poremećaja jetre i drugih metaboličkih bolesti.

Tumačenje rezultata

Vrednosti ALA se normalno kreću u određenim referentnim granicama. Povišene vrednosti ALA mogu ukazivati na:

  • akutnu porfiriju
  • određene forme hepatitisa
  • ozbiljnije oblike anemije

Niske vrednosti mogu ukazivati na nedostatak vitamina B6, obzirom da ovaj vitamin igra ključnu ulogu u metabolizmu ALA.

Specifičnosti i podvrste analize

Analiza d-Aminolevulinske kiseline (ALA) može se raditi na različite načine, u zavisnosti od kliničkog konteksta.

  • 24-časovna analiza urina: Ovo je standardni test gde se sakuplja urin tokom 24 sata. To omogućava lekarima da izračunaju ukupno dnevno izlučivanje ALA.
  • Provokativni test urina: Ovaj test obuhvata davanje određenih lekova koji mogu izazvati povećanje izlučivanja ALA u urinu. Ovo može biti korisno u detektovanju latentnih oblika porfirije.
  • Randomizirani uzorak urina: Ovo je pojednostavljeni test gde se uzima jedan nasumični uzorak urina za analizu. Iako je manje precizan nego 24-časovni uzorak, može biti koristan za početnu procenu.
  • Analiza ALA u krvi: Osim analize urina, ALA se može meriti i u krvi. Ova analiza je korisna u dijagnostikovanju i praćenju porfirija, ali takođe služi i za dijagnostikovanje drugih stanja koja utiču na metabolizam hema. Obavlja se uzimanjem uzorka krvi, obično iz vene na ruci.

Sve ove varijacije analize d-Aminolevulinske kiseline imaju svoje prednosti i ograničenja, i vaš lekar će vam savetovati koja je najprikladnija u vašem konkretnom slučaju. Uvek se konsultujte sa svojim zdravstvenim radnikom ili laboratorijskim stručnjacima u IntroLab laboratoriji ukoliko imate pitanja ili nedoumice vezane za ovu analizu.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Urin

Obrtno vreme: 2 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.