Citrati U 24h urinu

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1960,00 rsd

Obrtno Vreme

8 dana

Uzorkovanje

Prikupljanje urina

Kategorija

Analiza urina

Analiza citrati u 24h urinu je ključni alat u dijagnostici i praćenju stanja koja mogu uticati na zdravlje bubrega i metaboličke procese. U IntroLab laboratoriji nastojimo da vam pružimo sve informacije koje su vam potrebne da donesete informisane odluke o vašem zdravlju. Ne oklevajte da nas kontaktirate ako imate dodatnih pitanja o ovoj ili bilo kojoj drugoj analizi koju pružamo.

Šta su citrati u 24h urinu?

Analiza citrata u 24-časovnom urinu meri količinu citrata, odnosno soli limunske kiseline, koje su izlučene kroz urin u periodu od 24 časa. Citrati su integralni deo mnogih bioloških procesa, iako su možda najpoznatiji kao inhibitori formiranja bubrežnih kamenaca.

Uloga citrata u organizmu

Citrati igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže kiselosti (pH) u telu, posebno u urinu. Oni sprečavaju preteranu kiselost urina, što može dovesti do formiranja bubrežnih kamenaca. Osim toga, citrati su deo ciklusa krebsa (ciklus limunske kiseline), važne metaboličke putanje koja je centralna za proizvodnju energije u ćelijama.

Zašto je merenje citrata u 24h urinu bitno?

Merenje nivoa citrata u urinu je bitno jer varijacije u ovom nivou mogu ukazivati na različite zdravstvene probleme. Na primer, niska količina citrata u urinu, stanje poznato kao hipocitraturija, može signalizirati povećan rizik od formiranja bubrežnih kamenaca, što je često povezano sa stanjima kao što su metabolički acidoza, dijabetes ili genetski poremećaji kao što je Distalna Renalna Tubularna Acidoza.

Takođe, hipocitraturija može biti rezultat određenih dijeta bogatih proteinima i solima, koje mogu smanjiti nivo citrata u urinu. S druge strane, visoka konzumacija alkohola ili dugotrajna upotreba određenih lekova, kao što su inhibitori karboanhidraze ili diuretici, takođe može smanjiti nivo citrata.

Kada je potrebno uraditi ovaj test?

Test citrati u 24h urinu se obično preporučuje osobama koje su imale bubrežne kamence, kako bi se utvrdilo da li postoji rizik od ponovnog stvaranja kamenaca. Takođe, može se koristiti za praćenje efikasnosti terapije za sprečavanje formiranja bubrežnih kamenaca. Može biti deo dijagnostičkog postupka za osobe sa sumnjom na metaboličke poremećaje.

Kako se vrši analiza?

Za ovaj test se sakuplja urin u periodu od 24 časa. Laboratorijski tehničar će vam pružiti specijalnu posudu u kojoj ćete sakupljati urin. Važno je da tačno pratite uputstva za sakupljanje kako bi rezultati bili tačni.

Specifičnosti i podvrste analize

Postoje različite varijacije ovog testa koje se mogu koristiti u određenim situacijama, kao što su pedijatrijski ili test za trudnice. Vaš lekar će preporučiti odgovarajući test na osnovu vašeg zdravstvenog stanja i potreba.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Urin

Obrtno vreme: 8 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.