Cink u 24h urinu

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

850,00 rsd

Obrtno Vreme

10 dana

Uzorkovanje

Prikupljanje urina

Kategorija

Analiza urina

Cink u 24h urinu je dijagnostički test koji se koristi za procenu ukupne količine cinka izlučene u urinu tokom perioda od 24 sata. Uzorak mokraće sa tačnošću analizira laboratorija Beograd, IntroLab, te time podržava vaše zdravlje!

Zbog čega se meri cink u 24h urinu?

Merenje cinka u 24-satnom urinu se vrši radi procene ukupne količine ovog minerala koja se izlučuje putem urina tokom tog perioda. Ova analiza urina može pružiti informacije o nutritivnom statusu cinka, funkciji imunološkog sistema i metabolizmu minerala. Takođe, može biti korisna u dijagnostici i praćenju određenih stanja kao što su njegov nedostatak ili višak, gastrointestinalni poremećaji ili genetski poremećaji apsorpcije cinka.

Šta se smatra normalnom koncentracijom?

Opšte govoreći, normalne vrednosti kod odraslih osoba obično se kreću između 2 i 15 mikrograma (μg) na 24 sata.

Na šta upućuju snižene vrednosti, a na šta povišene cinka u 24h urinu?

Snižene vrednosti cinka u urinu mogu ukazivati na njegov nedostatak u organizmu. Cink je esencijalni mineral koji je važan za različite funkcije u organizmu, uključujući imunološki sistem, rast i razvoj, metabolizam i oksidativni stres. Nedostatak cinka može dovesti do različitih simptoma kao što su slabost imunog sistema, usporen rast, kožne promene i poremećaji čula ukusa.

S druge strane, pekomerna konzumacija ili izloženost cinku može rezultirati povećanim izlučivanjem cinka putem urina. Ovo se može javiti kao posledica uzimanja suplemenata cinka u previsokim dozama ili izloženosti industrijskim izvorima cinka. Kao posledica visoke koncentracije ovog minerala mou se javiti sledeći simptomi:

  • mučnina
  • povraćanje
  • abdominalna bol
  • poremećaji creva

Kako odstraniti višak cinka u telu, a kako rešiti njegov nedostatak?

U slučaju viška cinka u telu, pravilan pristup uključuje identifikaciju izvora prekomerne izloženosti i smanjenje ili eliminaciju tog izvora. Ako je višak ovog minerala posledica prekomernog unosa putem suplemenata, preporučuje se smanjenje ili prestanak upotrebe istih. U industrijskim okruženjima gde je izloženost cinku visoka, treba preduzeti mere zaštite i promovisati sigurne radne uslove.

S druge strane, u slučaju nedostatka, mogu se preduzeti sledeće mere:

  • Uključite u ishranu namirnice bogate cinkom kao što su govedina, svinjetina, pileće meso, morski plodovi, orašasti plodovi, semenke, mlečni proizvodi, integralne žitarice, povrće poput spanaća i pečuraka, i voće kao što su kivi i jagode.
  • U određenim slučajevima, lekar može preporučiti suplementaciju cinkom kao dodatak ishrani. Međutim, treba biti oprezan i pridržavati se preporučenih doza, jer prekomerno uzimanje takođe može izazvati neželjene efekte.
  • Ako postoji problem sa apsorpcijom, lekar može preporučiti promene u načinu ishrane, kao što su povećanje unosa namirnica koje poboljšavaju apsorpciju cinka ili smanjenje unosa supstanci koje mogu inhibirati apsorpciju cinka, poput fitata (prisutnih u žitaricama i mahunarkama) ili kalcijuma.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: 24h urin

Obrtno vreme: 10 dana

Priprema: Pripremiti bocu za sakupljanje 24h urina (proceniti da li je potrebna 1 ili više boca od 2l). Prvu jutarnju porciju urina odbaciti (ne sipa se u bocu). Sve ostale porcije urina u toku dana i noći sakupljati u bocu. Prvu jutarnju porciju sledećeg dana dodati u bocu i celokupnu količinu urina dostaviti u laboratoriju na analizu. Za određene analize je potrebno prvo sipati konzervans u bocu – za postupak pitati u laboratoriji.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.