Chlamydia Trachomatis (Dif)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1200,00 rsd

Obrtno Vreme

do 2 dana

Uzorkovanje

Uzimanje brisa

Kategorija

Mikrobiologija

Chlamydia Trachomatis je bakterija koja uzrokuje jednu od najčešće prenosivih seksualnih infekcija. Identifikacija ove bakterije je od suštinskog značaja za pravovremeno lečenje i prevenciju potencijalnih komplikacija. Analiza Chlamydia Trachomatis (Dif) koristi se za detekciju prisustva ove bakterije u uzorcima, a sama analiza je deo velikog spektra analiza koje IntroLab laboratorija Beograd nudi.

Šta je Chlamydia Trachomatis?

Chlamydia Trachomatis je bakterija koja uzrokuje infekciju poznatu kao hlamidija. To je najčešća bakterijska seksualno prenosiva infekcija u svetu. Iako može izazvati simptome, mnogi ljudi nisu svesni da su inficirani jer često ne pokazuje nikakve znakove.

Simptomi infekcije Chlamydia Trachomatis

Simptomi hlamidije mogu se razlikovati kod muškaraca i žena:

Muškarci

 • Peckanje pri mokrenju
 • Beli, prozirni ili vodeni iscedak iz penisa
 • Bol ili oticanje testisa

Žene

 • Peckanje pri mokrenju
 • Bol u donjem delu stomaka
 • Bol tokom seksualnog odnosa
 • Krvarenje između menstruacija ili posle seksualnog odnosa
 • Neuobičajen vaginalni iscedak

Kako se izvodi analiza Chlamydia Trachomatis (Dif)?

Za analizu se koristi uzorak pacijenta, najčešće bris. U laboratoriji IntroLab, uzorak se podvrgava testiranju kako bi se detektovala prisutnost Chlamydia Trachomatis. Ova metoda koristi direktnu imunofluorescenciju (DIF) za otkrivanje bakterijskih antigena.

Zašto je važno obaviti ovu analizu?

Chlamydia Trachomatis može izazvati razne simptome, ali često se javlja i bez simptoma. Ako se ne leči, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Pravovremena dijagnoza i lečenje su ključni za sprečavanje komplikacija.

Komplikacije nelečene ili neadekvatno lečenje hlamidije

Ukoliko se hlamidija ne leči, može dovesti do niza komplikacija kod oba pola.

Kod žena, to su:

 • Hlamidija se može proširiti iz cerviksa (ulaz u matericu) na falopijevim tubama, gde može izazvati pelvičnu inflamatornu bolest. PIB može uzrokovati trajno oštećenje falopijevih tuba, što može dovesti do bolova u karlici, neplodnosti ili ektopične trudnoće (trudnoće van materice).
 • Nelečena hlamidija može dovesti do ožiljaka na falopijevim tubama, što može otežati ili onemogućiti prenos jajne ćelije iz jajnika do materice, uzrokujući neplodnost.
 • Žene sa hlamidijom imaju veći rizik od dobijanja HIV-a ukoliko su izložene virusu.
 • Inficirane trudnice imaju veći rizik od prevremenog porođaja. Takođe, postoji rizik da se infekcija prenese na novorođenče tokom porođaja, što može dovesti do konjunktivitisa ili upale pluća kod bebe.

Kod muškaraca, može doći do:

 • Epididimitisa, odnosno upale epididimisa, cevastog dela testisa gde se sperma čuva. Ovo može uzrokovati bol, oticanje i, u retkim slučajevima, neplodnost.
 • Iako je ređi, hlamidija može uzrokovati reaktivni artritis, stanje koje utiče na zglobove, oči i uretru.

Zbog ovih potencijalnih komplikacija, važno je da osobe koje su seksualno aktivne redovno se testiraju na hlamidiju i druge seksualno prenosive infekcije, posebno ako imaju nove ili više seksualnih partnera. Ako se infekcija dijagnostifikuje, važno je odmah započeti sa lečenjem radi sprečavanja gore pomenutih komplikacija.

Tumačenje rezultata

Negativan rezultat znači da nema dokaza o prisustvu bakterije u uzorku. Pozitivan rezultat ukazuje na prisustvo Chlamydia Trachomatis i znači da je potrebno započeti lečenje.

Srodne analize

Osim analize za Chlamydia Trachomatis (Dif), postoje i druge srodne analize koje se često preporučuju zajedno, kao što su:

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Endocervikalni bris/Bris uretre

Obrtno vreme: do 2 dana

Priprema: Nema posebne pripreme za uzimanje brisa, ali se ženama obično savetuju da ne koriste vaginalne kreme ili lekove 24 sata pre testiranja. Takođe, savetuje im se da, ako je moguće, testiranje na hlamidiju obave u periodu kada nemaju menstrualno krvarenje. Iako nije uvek neophodno, nekim pacijentima se može savetovati uzdržavanje od seksualnih odnosa 24-48 sati pre testiranja.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.