Chlamydia Psittaci IgM At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

5350,00 rsd

Obrtno Vreme

do 30 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Kada govorimo o bakteriološkoj serologiji, posebno mesto zauzima analiza Chlamydia Psittaci IgM At. Ova analiza krvi, koju vam laboratorija Beograd, IntroLab, nudi u sklopu širokog spektra svojih usluga, omogućava detekciju specifičnih IgM antitela koja ukazuju na moguću infekciju bakterijom Chlamydophila psittaci.

Šta je Chlamydophila psittaci?

Chlamydophila psittaci je gram-negativna bakterija, koja pripada porodici Chlamydiaceae. Ova bakterija je uzročnik psitakoze, poznate i kao papagajska groznica ili ornitoza. Infekcija se najčešće prenosi vazduhom od zaraženih ptica.

Simptomi i posledice infekcije Chlamydophila psittaci

Razumevanje simptoma može biti ključno za pravovremenu dijagnozu i lečenje. S tim u vezi, hajde da vidimo koji simptomi odlikuju infekciju.

Rani simptomi

 • Povišena telesna temperatura
 • Glavobolja
 • Suvi kašalj
 • Bolovi u mišićima
 • Umor i slabost

Kasniji simptomi

 • Upala pluća
 • Bol u grudima
 • Zbunjenost ili promene u mentalnom stanju
 • Poteškoće s disanjem

Moguće komplikacije

Ako se ne leči, infekcija može dovesti do ozbiljnih komplikacija, kao što su:

 • Respiratorna insuficijencija
 • Septikemija (trovanje krvi)
 • Upala srčanog mišića

Značaj pravovremene dijagnoze

Pravovremena dijagnoza i lečenje su ključni za sprečavanje komplikacija. Ako primetite bilo koji od gore navedenih simptoma, posebno ako ste bili u kontaktu sa pticama ili osobama koje su bile, odmah se obratite lekaru.

Zašto je važna ova analiza?

IgM antitela su prva linija odbrane našeg imunog sistema protiv infekcija. Pojavljuju se već nakon 2-3 nedelje od infekcije i njihova prisutnost ukazuje na akutnu ili nedavnu infekciju. U slučaju reinfekcije, IgM antitela mogu biti odsutna ili se javljaju u niskim koncentracijama. Analiza Chlamydia Psittaci IgM At je posebno korisna kod dece mlađe od 10 godina, gde je produkcija IgA antitela često nedovoljna za optimalnu dijagnostiku.

Kako se obavlja testiranje?

Za analizu je potrebno uzeti uzorak krvi, što se obavlja vađenjem krvi iz vene. Preporučuje se da se krv uzima ujutru, na prazan stomak, mada nije neophodno. Nakon vađenja, uzorak se šalje u laboratoriju gde se analizira. Rezultati se obično dobijaju u roku od 30 dana, mada u hitnim slučajevima mogu biti gotovi i ranije.

Kako tumačiti rezultate?

Rezultati se obično izražavaju kao titar, koji ukazuje na koncentraciju antitela u krvi. Vrednosti manje od 1/50 ukazuju na odsustvo nedavne infekcije, dok vrednosti veće ili jednake 1/100 sugerišu mogućnost akutne ili nedavne infekcije.

Prevencija i mere opreza protiv Chlamydophila psittaci

Kako bi se smanjio rizik od infekcije bakterijom Chlamydophila psittaci, važno je preduzeti određene preventivne mere, kao na primer:

 • Izbegavajte izloženost zaraženim pticama: Ako znate da je ptica bolesna ili pokazuje simptome slične gripu, izbegavajte direktan kontakt s njom. Takođe, izbegavajte mesta gde se ptice skupljaju u velikom broju.
 • Pravilna higijena: Uvek perite ruke sapunom i vodom nakon rukovanja pticama, njihovom hranom ili opremom. Ako sapun i voda nisu dostupni, koristite sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.
 • Čišćenje i dezinfekcija: Redovno čistite i dezinfikujte kaveze, hranilice i pojilice za ptice. Kada čistite, nosite zaštitne rukavice i masku kako biste smanjili rizik od udisanja bakterija.
 • Edukacija: Ako čuvate ove životinje, informišite se o simptomima psitakoze i kako prepoznati znakove bolesti kod ptica. Takođe, edukujte se o pravilnom postupanju s njima i načinima kako sprečiti širenje bolesti.
 • Konsultujte se sa veterinarom: Ako sumnjate da je vaša ptica bolesna, odmah se posavetujte s veterinarom. Pravovremena dijagnoza i lečenje mogu pomoći u sprečavanju širenja bolesti uzrokovanje ovom bakterijom.
 • Izbegavajte uvoz ptica iz endemskih područja: Ako planirate da uvezete pticu iz inostranstva, informišite se o zdravstvenom stanju ptica u toj zemlji i preduzmite sve potrebne mere opreza.

Analiza Chlamydia Psittaci IgM At je ključna u dijagnostici infekcije bakterijom Chlamydophila psittaci. Ako sumnjate na infekciju ili ste bili u kontaktu sa zaraženim pticama, obratite se osoblju naše pouzdane privatne laboratorije Beograd za više informacija i zakazivanje testiranja.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: do 30 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.