CCP At (reumatoid artritis)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1600,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

CCP At (reumatoid artritis) analiza je važan alat koji omogućava rano otkrivanje reumatoidnog artritisa, što može omogućiti efikasniji tretman i bolji ishod za pacijente. Izaberite IntroLab za svoje dijagnostičke potrebe i zakazite svoju analizu već danas.

Šta su Anti CCP antitela?

Anti-ciklični citrulinirani peptid (Anti-CCP) antitela su specifična antitela koja se često nalaze u krvi ljudi koji imaju reumatoidni artritis (RA).

Reumatoidni artritis je hronična, autoimuna bolest koja uglavnom pogađa zglobove, uzrokujući oticanje, bol i često postepeno oštećenje zglobova. „Autoimuna“ znači da imuni sistem napada sopstvene ćelije i tkiva.

Anti-CCP antitela su usmerena protiv proteina koji se zove citrulinirani peptid, koji je prisutan u sinovijalnoj tečnosti zglobova.

Kada se radi analiza CCP At (reumatoid artritis)?

Test za Anti-CCP antite se posebno preporučuje osobama koje imaju simptome koji mogu ukazivati na reumatoidni artritis, kao što su:

  • dugotrajna upala zglobova
  • bol
  • otok
  • ukočenost posebno u malim zglobovima ruku i stopala

U nekim slučajevima, Anti-CCP antitela se mogu detektovati u krvi godinama pre nego što se razviju simptomi reumatoidnog artritisa, što čini ovaj test korisnim alatom za rano prepoznavanje bolesti. Takođe, može se koristiti za praćenje progresa bolesti i odgovora na lečenje.

Anti-CCP antitela su veoma specifična za reumatoidni artritis, što znači da je malo verovatno da će se ova antitela detektovati kod osoba koje nemaju ovu bolest. Međutim, ne sve osobe sa reumatoidnim artritisom imaju prisutna Anti-CCP antitela, stoga se ovaj test često koristi u kombinaciji sa drugim testovima i kliničkom evaluacijom.

Podvrste analize

Anti-CCP test može se izvesti kao različite podvrste analize, zavisno od specifične metode koja se koristi za detekciju antitela. Dve najčešće vrste su:

  • Anti-CCP2: Ovo je druga generacija Anti-CCP testa i trenutno je najčešće korišćena metoda. Ova analiza koristi sintetički ciklični citrulinirani peptid (CCP) kao antigen za detekciju Anti-CCP antitela. Anti-CCP2 test je veoma specifičan za reumatoidni artritis i može biti koristan u ranoj dijagnozi bolesti.
  • Anti-CCP3: Ovo je treća generacija Anti-CCP testa. Ova analiza koristi različite citrulinirane peptidne antigene za detekciju antitela, što može povećati osetljivost testa u odnosu na Anti-CCP2 test.

Obe vrste testa se obično izvode na krvi pacijenta i mogu pružiti važne informacije za dijagnozu reumatoidnog artritisa. Vaš lekar ili zdravstveni radnik će moći da odredi koja vrsta testa je najprikladnija za vašu specifičnu situaciju.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.