Candida spp. kultura

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

380,00 rsd

Obrtno Vreme

3-5 dana

Uzorkovanje

Više načina uzorkovanja

Kategorija

Mikrobiologija

Candida spp. predstavlja grupu gljivica koje često inficiraju kožu i unutrašnje organe. Ovi mikroorganizmi su normalni stanovnici ljudskog digestivnog trakta i obično žive bez izazivanja bilo kakvih tegoba. Međutim, kada su odbrambeni mehanizmi domaćina oslabljeni, Candida može izazvati infekcije koje se manifestuju na različite načine. Ukoliko se sumnja na ovakvu infekciju, potrebno je uraditi analizu Candida spp. kultura, a IntroLab laboratorija Beograd je pravo mesto za to.

Mikologija i kandida

Mikologija je nauka koja proučava gljivice, uključujući i kandidu. Kada je sama analiza Candida spp. kultura u pitanju, ona pomaže u identifikaciji i diferencijaciji različitih vrsta ove gljivice, što je od velike važnosti za uspostavljanje dijagnoze, kao i samo lečenje.

Zašto je važno testirati se?

Kandida može izazvati različite infekcije, uključujući oralnu kandidijazu, vulvovaginalnu kandidijazu, balanitis i mnoge druge. Pravilna dijagnostika je ključna za efikasno lečenje ovih stanja.

Prevencija i saveti za očuvanje zdravlja

Kada govorimo o Candida spp. infekcijama, prevencija je ključna. Evo nekoliko korisnih saveta kako da očuvate svoje zdravlje.

 • Redovno pranje ruku i održavanje lične higijene može značajno smanjiti rizik od infekcije. Takođe, izbegavajte nošenje vlažne odeće ili obuće duže vreme.
 • Uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem i probioticima može pomoći u održavanju ravnoteže bakterija u telu i smanjenju razmnožavanja kandide.
 • Prekomerna upotreba antibiotika može narušiti prirodnu ravnotežu mikroorganizama u telu, čime se povećava rizik od infekcija uzrokovanih gljivicama iz ovog roda.
 • Redovna fizička aktivnost, dovoljno sna i izbegavanje stresa mogu pomoći u jačanju imunog sistema.
 • Ako primetite simptome koji ukazuju na infekciju kandidom, kao što su svrab, crvenilo ili otečenost, obavezno se konsultujte sa lekarom. Rana dijagnoza i lečenje mogu sprečiti komplikacije.

Koji uzorak se uzima za analizu?

Za analizu Candida spp. kultura, uzorak koji se uzima zavisi od mesta infekcije ili sumnje na infekciju. Evo nekoliko uobičajenih uzoraka koji se mogu uzeti:

 • Ukoliko postoji sumnja na infekciju kože, usta, grla, genitalija ili anusa, uzima se bris sa zahvaćenog područja.
 • Kod sumnje na sistemsku infekciju ili kandidemiju (prisustvo kandide u krvi), uzima se uzorak krvi.
 • Ukoliko postoji mogućnost da je kandida prisustna u urinearnom traktu, potrebno je dati uzorak urina.
 • Ako se sumnja na gastrointestinalnu infekciju kandidom, biće potreban uzorak stolice.
 • Kod sumnje na infekciju noktiju, uzima se uzorak zahvaćenog dela nokta.
 • Ukoliko postoje indikacije da je kadndida zahvatila pluća i uzrokovala infekciju tu, biće potrebno dati uzorak sputuma.
 • U retkim slučajevima, ako se sumnja na infekciju centralnog nervnog sistema, može se uzeti uzorak cerebrospinalne tečnosti putem lumbalne punkcije.

Važno je napomenuti da će tačan uzorak koji treba uzeti zavisiti o simptomima, kliničkoj sumnji i preporuci lekara. Pre uzorkovanja za analizu Candida spp. kultura, pacijentu će biti objašnjen detaljan postupak, kao i priprema.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Vrsta uzorka zavisi od mesta infekcija.

Obrtno vreme: 3-5 dana

Priprema: Priprema zavisi od vrste uzorka koji se uzima.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.