Candida albicans (orofaringealni, uretralni, vaginalni, cervikalni, rektalni bris; urin, ejakulat, sekret prostate; bris konjunktive oka, lavaža, ispljuvak )

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

3000,00 rsd

Obrtno Vreme

48-72h

Uzorkovanje

Bris

Kategorija

PCR mikrobiologija

Laboratorija IntroLab iz Beograda pruža sveobuhvatne usluge dijagnostikovanja i analize, uključujući testiranje na Candida albicans, gljivicu koja se prirodno nalazi u ljudskom organizmu.

Šta je Candida albicans?

Candida albicans je vrsta gljivica koja je normalno prisutna u ljudskom organizmu, najčešće u ustima, na koži, u digestivnom traktu i vaginalnom području. Ova gljivica je obično bezopasna i deo je normalne mikroflore. Međutim, prekomerno razmnožavanje ove vrste dovodi do razvoja kandidijaze, što može biti pokrenuto konzumacijom antibakterijskih ili kortikosteroidnih lekova, te oralnih kontraceptiva. Takođe, određena zdravstvena stanja kao što su dijabetes, disfunkcija štitaste i paratireoidne žlezde, maligne bolesti, imunodeficijencija (uključujući AIDS), zračenja, transplantacija organa ili koštane srži, mogu stimulisati prekomerni rast Candida albicans.

Simptomi kandidijaze

Simptomi kandidijaze mogu se razlikovati u zavisnosti od dela tela gde se infekcija javlja.

  • Oralna kandidijaza (soor): Ukoliko se Candida prekomerno razmnožava u ustima, može doći do oralne kandidijaze. Simptomi uključuju beličaste naslage na jeziku i unutrašnjoj strani obraza, crvenilo ili bol u ustima i grlu, poteškoće pri gutanju, osećaj kao da je usta puna vate i gubitak ukusa.
  • Vaginalna kandidijaza: Kada se Candida preterano razmnožava u vaginalnom području, može doći do vaginalne kandidijaze. Simptomi mogu biti svrab i peckanje, crvenilo i oteklina vaginalnog područja, bol pri seksualnom odnosu ili mokrenju, i bele, siraste vaginalne sekrecije.
  • Kandidijaza kože: Kandidijaza se može pojaviti na koži, naročito u toplim, vlažnim područjima kao što su pazuhi, prepona i ispod dojki. Simptomi uključuju crvenilo, svrab, iritaciju i moguću pojavu pukotina na koži.
  • Invazivna kandidijaza: Ako Candida uđe u krvotok, može doći do invazivne kandidijaze, što je ozbiljno stanje koje može ugroziti život. Simptomi mogu biti nespecifični, ali mogu uključivati visoku temperaturu, brzi puls, pad krvnog pritiska, mučninu ili povraćanje.

Smanjenje prekomernog rasta Candida albicans često podrazumeva korišćenje antifungalnih lekova i promene u ishrani ili životnom stilu, kao što su smanjenje unosa šećera i alkohola koji mogu podsticati rast gljivice.

Kada i zašto se radi ova analiza?

Analiza na Candida albicans se obično vrši kada postoje simptomi koji ukazuju na moguću kandidijazu.   Osim toga, analiza se može vršiti i nakon antibakterijske terapije sa kortikosteroidima ili za evaluaciju efektivnosti terapije protiv gljivičnih infekcija (antimikotskog tretmana).

Moguće smetnje

Primena antibakterijskih sredstava, zagađenje uzorka, kao i postojanje heparina u uzorku mogu dovesti do netačno negativnih nalaza.

Priprema za analizu

Priprema za analizu Candida albicans podrazumeva nekoliko koraka:

  • Uzorak bi trebalo uzeti na prazan stomak ili barem dva sata nakon konzumiranja hrane ili pića. Ovo pomaže u osiguranju tačnosti rezultata testa.
  • Takođe je važno izbegavati ispiranje ili upotrebu bilo kakvih lekova pre uzimanja uzorka.
  • Savetuje se da se testiranje obavi pre početka bilo kakve antivirusne terapije, ukoliko je to moguće.
  • Preporučuje se da se izbegava primena lekova za lokalnu upotrebu 24 sata pre prikupljanja uzorka.
  • Uzorak bi trebalo uzeti pre bilo kakvih higijenskih postupaka.

Ova priprema pomaže u osiguranju da rezultati testa budu što tačniji. Vaš lekar ili medicinska sestra će vam dati tačne upute o pripremi, koje mogu varirati u zavisnosti od specifičnosti vaše situacije.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: OrofaringeaIni, uretralni, veginalni, cervikalni, rektalni bris, urin, ejakulat, sekret prostate, bris konjunktive oka, lavaža, ispljuvak

Obrtno vreme: 48-72h

Priprema: Uzorak se uzima na prazan stomak ili barem dva sata nakon konzumiranja hrane ili pića.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.