Campylobacter Spp. kultura

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

500,00 rsd

Obrtno Vreme

3 dana

Uzorkovanje

Prikupljanje stolice

Kategorija

Analiza stolice

IntroLab laboratorija Beograd vrši pregled stolice na prisustvo Campylobacter Spp. kultura. Campylobacter je Gram-negativna bakterija koja je veoma sitna, izrazito pokretna i ima oblik zapete. Od velikog značaja za ljudsko oboljenje su dve vrste Campylobacter-a: C. fetus i C. jejuni. Ove bakterije se vezuju za zid creva, oštećuju ga i proizvode toksine koji izazivaju bolest.

Kako se ova bakterija prenosi?

Uzročnik infekcije Campylobacterom kod ljudi su domaće životinje kao što su ovce, koze, krave, psi i druge. Bakterija se izlučuje fekalijama i urinom zaraženih životinja, te dospeva u spoljašnju sredinu. Prenos infekcije može se odvijati putem fekalno-oralnog mehanizma ili putem hrane.

Kontaminirane ruke igraju značajnu ulogu u širenju infekcije. Stoga, higijena ruku je veoma važna mera prevencije.

Klinički značaj prisustva Campylobacter Spp. kultura

Analiza stolice na bakteriju Campylobacter Spp. je važna u dijagnostici i praćenju kampilobakterioze, akutnog infektivnog oboljenja koje se karakteriše toksično-infektivnim i enterokolitičnim manifestacijama.

Postoje različiti oblici kampilobakterioze, uključujući gastrointestinalni oblik, septični oblik, subklinički oblik i prolongirani oblik.

  • Gastrointestinalni oblik: Ovaj oblik se karakteriše naglim početkom simptoma, kao što su povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i opšta slabost. Nakon toga, javljaju se bolovi u trbuhu, povraćanje i učestale prolivaste stolice. Stolice su obično vodenaste, neprijatnog mirisa, a mogu sadržati primese krvi, sluzi pa čak i gnoja. Broj stolica može biti povećan i kretati se od 10 do 20 stolica za jedan dan. Ovaj oblik obično traje 3 do 5 dana.
  • Septični oblik: Ovaj oblik se obično javlja kod male dece, a ređe kod odraslih. Karakteriše se visokom temperaturom i brzim pogoršanjem stanja pacijenta. Pored ovih simptoma, mogu se javiti i simptomi zahvaćenih organa, kao što su meningitis (zapaljenje moždanih opni) i peritonitis (zapaljenje trbušne maramice).
  • Subklinički oblik: Ovaj oblik karakteriše odsustvo kliničkih manifestacija, ali se bakterija Campylobacter Spp. može detektovati samo uz pregled stolice na bakterije.
  • Prolongirani oblik: Ovaj oblik se karakteriše talasastom temperaturom, gubitkom telesne težine, smanjenom radnom sposobnošću i povremenim pojavama prolivastih stolica koje se smenjuju sa zatvorom. Često se javljaju i dodatni simptomi poput konjunktivitisa, faringitisa i vulvovaginitisa, a dugotrajnost ovog oblika može dovesti do čestog steriliteta.

Kako se utvđuje pristutvo Campylobacter Spp. bakterije?

Mikrobiološki pregled stolice se koristi kako bi se ustanovilo prisustvo ove bakterije u fecesu. Dijagnostički postupak uključuje prikupljanje epidemioloških i kliničkih podataka koji ukazuju na moguću kampilobakteriozu. Na osnovu tih podataka, lekar može sumnjati na infekciju uzrokovanu Campylobacterom. Da bi se potvrdila dijagnoza, vrši se izolacija uzročnika iz uzetog materijala, kao što su krv, gnoj, likvor, žuč ili drugi sekreti. Izolacija se obavlja u laboratorijskim uslovima kroz odgovarajuće metode kulture i identifikacije.

Serološke metode se takođe koriste za dijagnostiku kampilobakterioze. One uključuju testove kao što su reakcija vezivanja komplementa (RVK), pasivna hemaglutinacija i druge serološke tehnike. Ove metode se primenjuju za retrogradno postavljanje dijagnoze na osnovu prisustva specifičnih antitela u krvi pacijenta.

Lečenje

U većini slučajeva, adekvatna nadoknada tečnosti i elektrolita, kao i pravilna ishrana, su dovoljni za tretman kampilobakterioze. Ovo podrazumeva unos dovoljne količine tečnosti i elektrolita kako bi se sprečila dehidracija, uz pridržavanje odgovarajućeg dijetetskog režima.

U nekim slučajevima, kada je potrebno sprovesti etiološku terapiju, primenjuju se određeni antibiotici. Makrolidi, aminoglikozidi, tetraciklini ili hloramfenikol su neki od antibiotika koji se mogu koristiti u lečenju kampilobakterioze. Izbor antibiotika zavisi od broja pristunih Campylobacter Spp. kultura, između ostalog, i određuje ga lekar.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Stolica

Obrtno vreme: 3 dana

Priprema: Nemojte uzimati nikakve antibiotike ili antimikrobne lekove najmanje 2 nedelje pre uzimanja uzorka stolice. Idealno je uzeti uzorak ujutru ili što je bliže moguće uzorkovanju. Obezbedite da uzorak stigne do laboratorije što je pre moguće. Preporučuje se dostava uzorka stolice u roku od 2 sata od uzorkovanja. Ukoliko to nije moguće, može se čuvati u frižideru na temperaturi od 2-8°C do isporuke.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.