CA 19-9 (pankreas,kolon)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1300,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

Karcinom antigen 19-9 (CA 19-9) je tumor marker često povezan sa gastrointenstinalnim kancerima, posebno rakom pankreasa. Njegovo merenje, odnosno analiza CA 19-9, pruža dragocene informacije u dijagnostici, praćenju terapije i detekciji recidiva ovih kancera. S tim u vezi, biohemijska laboratorija Beograd, IntroLab, je tu da vam pribiliži ovu analizu i ukaže na njene specifičnosti.

Šta je CA 19-9?

CA 19-9 je tumor marker koji se odnosi na specifični antigen, odnosno protein, koji se može naći u tkivima i krvotoku određenih pacijenata. Specifično, CA 19-9 se odnosi na glikolipidni antigen koji je prisutan u različitim tkivima. Ovo uključuje gastrointestinalni trakt, gušteraču, jetru, žučnu kesu i debelo crevo.

Analiza CA 19-9: Klinički značaj

Pored pankreasnog karcinoma, povišene vrednosti CA 19-9 mogu se takođe videti kod drugih vrsta kancera gastrointestinalnog trakta, uključujući karcinom kolona i karcinom želuca. Ovo je važno za rano otkrivanje i praćenje napredovanja ovih kancera.

Osim karcinoma, CA 19-9 može biti povišen i kod određenih benignih stanja. Na primer, kod pacijenata sa cističnom fibrozom, povećane vrednosti ovog proteina mogu ukazivati na prisustvo oštećenja pankreasa. Takođe, kod osoba sa pankreatitisom ili akutnim hepatitisom, visoki nivoi karcinom antigen 19-9 markera mogu biti posledica upalnog procesa u tim organima.

Tumačenje rezultata

Normalne referentne vrednosti za CA 19-9 mogu se razlikovati u zavisnosti od laboratorije do laboratorije, ali obično iznose ispod 37 U/mL.

Kao što smo već napomenuli, povišene vrednosti mogu ukazivati na prisustvo određenih kancera, posebno karcinoma pankreasa. Međutim, važno je reći da one nisu specifične samo za karcinom i mogu se javiti i kod drugih oboljenja. Stoga, dodatne dijagnostičke metode i klinička ispitivanja su neophodni za postavljanje tačne dijagnoze.

Takođe, treba uzeti u obzir da niski novii CA 19-9 ne isključuju prisustvo raka. Ovaj tumor marker nije dovoljno osetljiv ili specifičan za pouzdano otkrivanje raka, posebno u ranim fazama.

S tim u vezi, konačna interpretacija rezultata treba da se obavi uzimajući u obzir kompletnu kliničku sliku, rezultate drugih dijagnostičkih testova i individualne karakteristike pacijenta. Uvek se konsultujte sa lekarom koji će vam pružiti najtačniju interpretaciju i na taj način, postaviti adekvatnu dijagnozu.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna. Međutim, ne preporučuje se uzimanje uzorka neposredno nakon obroka.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.