CA 15-3 (dojka)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1450,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

CA 15-3 (dojka) je tumor marker čija je primarna funkcija da pomogne praćenju bolesti kod pacijentkinja kod kojih je već dijagnostikovan sa rak dojke. Ova analiza je specifična za ovaj tip karcinoma, ali nije savršena metoda za dijagnozu ili njegov skrining zbog njene ograničene osetljivosti i specifičnosti. Bez obzira na to, njena važnost je velika, a IntroLab laboratorija Beograd je tu da vam da više informacija o ovoj analizi.

Šta je CA 15-3 (dojka)?

Protein poznat kao kancer antigen 15-3 (CA 15-3) nastaje u normalnim ćelijama dojke. Njegova koncentracija u krvi može biti viša kod žena sa dijagnozom karcinoma dojke. Zbog toga se često koristi za praćenje terpaije lečenja, ali i za otkrivanje ponovne pojave bolesti kod osoba u remisiji. Pored CA 15-3, za sveobuhvatnu procenu stanja karcinoma, koriste se i dodatni testovi i klinički pregledi, uključujući analize za receptore estrogena i progesterona, Her2/neu, kao i testovi za genetsku ekspresiju.

Koncentracija CA 15-3 u krvi može biti viša ne samo kod raka dojke, već i kod drugih stanja. Ta stanja uključuju akutni hepatitis, cirozu jetre, endometriozu, upalne bolesti karlične regije, kao i različite vrste drugih karcinoma poput raka pluća, raka debelog creva i raka pankreasa. Pored toga, nivo ovog proteina je nešto veći i tokom trudnoće. Međutim, bitno je reći da iako vrednosti CA 15-3 kod ovih stanja jesu veće od normalnih, i dalje su niže nego kod osoba koje pate od karcinoma dojke.

Kada je analiziranje CA 15-3 (dojka) indikovano?

Testiranje CA 15-3 obično se sprovodi zajedno sa ostalim ispitivanjima pri početnoj dijagnozi uznapredovalog raka dojke. Cilj je precizno utvrditi karakteristike tumora i mogućnosti lečenja. Ukoliko su početni rezultati pokazali povišenu koncentraciju, dalje se vrše periodična testiranja kako bi se pratila efektivnost terapije i moguća ponovna pojava bolesti. No, vredno je napomenuti da se CA 15-3 retko testira pri ranom otkrivanju raka dojke, pre nego što dođe do metastaza, budući da nivoi ovog markera obično nisu povišeni u ranoj fazi karcinoma.

Tumačenje rezultata

Snižene vrednosti nemaju klinički značaj.

Normalne, odnosno referentne vrednosti CA 15-3 su manje od 30 U/mL. Međutim, blago do umereno povećanje može se javiti kod različitih vrsta karcinoma, uključujući karcinom pluća, pankreasa, jajnika, prostate i debelog creva. Povišen CA 15-3 može se detektovati i kod benignih promena na dojkama, kao i kod osoba sa cirozom ili hepatitisom, a čak i kod određenog broja zdravih osoba. Kod nekancerogenih bolesti, nivoi ovog proteina često ostaju stabilni tokom vremena.

Koncentracija CA 15-3 obično raste sa progresijom tumora – što je veći njegov nivo, to je rak dojke u naprednijem stadijumu i tumor veći. Kod metastatskog karcinoma, najviše vrednosti se obično zapažaju kada rak zahvati jetru ili kosti. S druge strane, ako se koncentracija CA 15-3 povećava tokom vremena, to može biti znak da terapija ne daje željene rezultate ili da se bolest ponovo pojavljuje.

CA 15-3 tumor marker dojke cena

Naša laboratorija vam omogućava da vađenje krvi za ovu analizu uradite na brz način po pristupačnoj ceni od 1,300 din. Rezultati će vam biti na raspologanju u roku od jednog dana, a naš tim vam stoji na raspolaganja za sva pitanja ili nedoumice.

Napomena

Test za CA 15-3 sam po sebi ne poseduje adekvatnu specifičnost ili osetljivost da bi se koristio kao preventivni test za otkrivanje kancera, jer mnoga stanja koja nisu povezana sa kancerom mogu rezultovati povećanim nivoima ovog tumor markera. Dodatno, pacijenti koji su u prethodnom periodu izloženi mišjim antigenima – kroz medicinske tretmane, dijagnostičke procedure, ili čak iz svoje okoline – mogu razviti antitela u svom krvotoku. Ova antitela mogu ometati rezultate testa, stvarajući potencijal za dobijanje netačnih rezultata.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna. Međutim, ne preporučuje se uzimanje uzorka neposredno nakon obroka.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.