CA 125 (jajnik)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1300,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

Analiza CA 125 (jajnik) je predstavlja test krvi koji se koristi za detekciju proteina CA 125, markera koji može ukazivati na prisustvo raka jajnika. Iako povišene vrednosti CA 125 mogu ukazivati na druge stanja, ova analiza je ključni alat u detektovanju mogućih problema sa jajnicima. Ovaj test je dostupan u sklopu analiza krvi tumor markeri, a privatna laboratorija Beograd, IntroLab, je tu da vas sprovede kroz isti.

Šta je CA 125?

CA 125 je tumor marker specifičan za antigene, koji se često manifestuje u epitelnim tumorima jajnika i drugim vrstama tkiva, poput onih koji čine endometrijum, jajovode, plućnu maramicu, trbušnu maramicu, i perikard. Predlog za korišćenje ovog marker tumora za identifikaciju epitelnog raka jajnika se prvi put javlja 1983. godine. Izolovan je kroz upotrebu monoklonskog antitela OC 125, koje je stvoreno imunizacijom miševa izloženih ćelijskim linijama epitelnog raka jajnika. Skoro dve decenije kasnije, 2001. godine, genomski niz ovog antigena je otkriven i dobio ime MUC16.

Koji simptomi mogu ukazivati na rak jajnika?

Nažalost, simptomi raka jajnika mogu biti neodređeni, što često otežava rano otkrivanje bolesti. Pojedini simptomi koji se mogu povezati sa ovom vrstom karcinoma obuhvataju:

  • bol ili nelagodnost u području karlice
  • nadutost, osećaj punoće ili oticanje stomaka
  • problemi sa varenjem, osećaj mučnine i gubitak apetita
  • hronični umor

Analiza krvi je samo jedan od metoda koje se mogu primeniti u dijagnozi. Ako ispoljavate simptome koji izazivaju zabrinutost, vaš lekar će prvo uzeti anamnezu i izvršiti fizički pregled. Nakon toga, on može zatražiti ultrazvuk ili CT skeniranje stomaka i karlice kako bi potražio moguće znake tumora, kao i krvni test na CA 125.

Kada je analiza CA 125 (jajnik) tumor markera potrebna?

Osobe sa porodičnom anamnezom raka dojke ili jajnika bi trebalo da se testiraju svakih šest meseci. Takođe, testiranje se preporučuje radi razlikovanja benignih od malignih formacija kod žena koje imaju izrasline u karličnom delu.  Iskustvo pokazuje da je korisno sprovesti test CA 125 pre nego što žena započne terapiju za karcinom jajnika, budući da će tako dobijene vrednosti služiti kao referentna tačka za kasnija poređenja. Sa druge strane, savetuje se da se tumor marker CA 125 ne koristi za skrining kod opšte asimptomatske populacije.

Tumačenje rezultata

Vrednosti CA 125 su obično znatno povišene kod poodmaklog raka jajnika, što može biti ključno za prognozu bolesti. Ako se, nakon hirurške intervencije i tri ciklusa hemoterapije, vrednosti smanje i dođu u granice referentnih vrednosti, smatra se da pacijentikanja ima znatno veće šanse da se izbori sa bolešću. Generalno govereći, referentne vrednosti se razlikuju od laboratorije do laboratorije. Međutim, koncentracija CA 125 tumor markera u serumu veća od 35 U/ml se tipično smatra povišenom, s obzirom da se uobičajene fiziološke vrednosti kreću od 0 do 35 U/ml.

Ako vrednosti CA 125 opadaju tokom terapije, to obično ukazuje na to da terapija deluje. Ukoliko vrednosti rastu ili ostaju nepromenjene, to može značiti da terapija ne pomože. U isto vreme, kod nekih žena koje ima dijagnostikovan rak jajnika, CA 125 test može pokazati normalne vrednosti. U njihovom slučaju, ovaj test se ne može koristiti za praćenje toka bolesti ili oporavka, s obzirom da njihov tip karcinoma ne proizvodi antigen 125.

CA 125 tumor marker cena

Tumor markeri cena analize, specifično CA 125 (jajnik), u našoj laboratoriji je konkurentna i pristupačna, a iznosi 1300,00 din. Samo analizu će uraditi visoko stručni laboratorijski tehničari. Oni će vađenje krvi izvršiti na brz i bezbolan način.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna. Međutim, ne preporučuje se uzimanje uzorka neposredno nakon obroka.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.