C3 Komplement

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

710,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

C3 komplement analiza je test koji se koristi za određivanje koncentracije ili aktivnosti C3 proteina u krvi, a koji je ključna komponenta u sistemu komplementa. Laboratorija za vađenje krvi, IntroLab, vrši ovu analizu u cilju procene imunološkog status pacijenta i identifikacije uzroka učestalih infekcija, autoimunih ili drugih sistemskih bolesti.

Detaljnije o paramteru

C3 komplement je važna komponenta sistema komplementa, koji je deo urođenog imunog sistema. Sistema komplementa sastoji se od oko 60 različitih proteina koji igraju ključnu ulogu u identifikaciji, uništavanju i uklanjanju stranih patogena poput bakterija i virusa, kao i oštećenih sopstvenih ćelija i proteina.

Ovaj komplement se sintetiše u različitim delovima tela, kao što su jetra, makrofagi, fibroblasti, limfociti i koža. On učestvuje u nizu reakcija koje dovode do formiranja kompleksa antigen-antitelo. Delovanjem C3 konvertaze, C3 komplement se razgrađuje na C3a i C3b komplement. Ova razgradnja i interakcija sa drugim komponentama sistema komplementa omogućavaju efikasnu odbranu organizma od infekcija.

Poremećaji u nivou ili funkciji C3 komplementa mogu imati različite posledice. Kod nekih infekcija koje se ponavljaju, može doći do smanjenja nivoa C3 komplementa. Ovi poremećaji mogu biti indikatori imunoloških disfunkcija ili sistemskih bolesti.

Kada je indikovana C3 komplement analiza?

Ova vrsta imunološke analize krvi je indikovana kod:

  • Ponavljajuće infekcije: Niske vrednosti C3 komplementa mogu ukazivati na poremećaj u imunološkom sistemu, što može biti povezano sa učestalim infekcijama. Analiza C3 komplementa može pomoći u otkrivanju ovog poremećaja i identifikaciji uzroka infekcija.
  • Autoimune bolesti: Određene autoimune bolesti, kao što su sistemski lupus eritematozus ili lupus, mogu dovesti do promena u nivou ili funkciji C3 komplementa. Analiza C3 komplementa može pomoći u dijagnostici i praćenju ovih bolesti.
  • Upalna stanja: Upalni procesi u organizmu mogu uticati na nivoe ovog komplementa. Njegove visoke ili niske vrednosti mogu biti indikativne za prisustvo upale, kao što su reumatoidni artritis ili sistemski vaskulitis.
  • Procena imunološkog statusa: Analiza C3 komplementa može se koristiti kao deo opšte procene imunološkog statusa pacijenta. Njegove vrednosti mogu pružiti informacije o funkcionalnosti komplementarnog sistema i ukazati na opšte stanje imuniteta.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije indikovana. Međutim, ne preporučuje se uzimanje uzorka neposredno nakon obroka.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.