Brucella (BAB)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

930,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Brucella (BAB) analiza je test koji detektuje prisustvo antitela na bakteriju Brucella, uzročnika bruceloze. Ova bolest se najčešće prenosi sa životinja na ljude, a simptomi mogu uključivati groznicu, znojenje, umor i bolove. Analiza se vrši na osnovu uzorka krvi, a u laboratoriji IntroLab koristimo najmodernije tehnike i opremu za precizno i brzo testiranje.

Šta je Brucella (BAB)?

Brucella je rod bakterija koji uzrokuje zaraznu bolest poznatu kao bruceloza. Bruceloza se često javlja kod životinja, uključujući ovce, krave, koze, svinje i pse, a može se preneti na ljude kroz direktan kontakt sa zaraženim životinjama ili konzumacijom zaraženih životinjskih proizvoda, poput mleka ili sira.

Infekcija Brucellom (BAB) može uzrokovati niz simptoma, uključujući:

  • groznicu
  • znojenje
  • umor
  • glavobolju
  • bolove u mišićima i zglobovima
  • infekcije srca
  • mozga

Iako je ova bolest najčešće kontrolisana u razvijenim zemljama, ona i dalje predstavlja značajan problem u mnogim delovima sveta. Pravovremena dijagnoza, obično kroz detekciju antitela na Brucellu u krvi, ključna je za efikasno lečenje i prevenciju komplikacija.

Zašto je merenje ovog parametra bitno?

Merenje prisustva Brucella antitela (BAB) u krvi je vitalno za dijagnozu bruceloze. Kao infekcija koja može dugo ostati latentna i izazvati hronične simptome, bruceloza se često može prevideti ili zameniti za druge bolesti. Ranom dijagnostikom, lečenje može početi odmah, sprečavajući dugotrajne komplikacije.

Kada je potrebno uraditi ovaj test?

Testiranje na Brucellu (BAB) se preporučuje osobama koje su bile izložene mogućem riziku od infekcije. To uključuje one koji su radili sa zaraženim životinjama, konzumirali nekuvano mleko ili mlečne proizvode ili bili u kontaktu sa zaraženim materijalima. Takođe, test se preporučuje osobama sa simptomima koji se mogu pripisati brucelozi.

Kako se tumače rezultati?

Pozitivan rezultat na testu za Brucellu (BAB) ukazuje na to da je osoba bila izložena bakteriji i da je njen imunološki sistem proizveo antitela kao odgovor na infekciju. Međutim, važno je napomenuti da pozitivan rezultat ne ukazuje nužno na aktivnu infekciju – može biti rezultat prethodne infekcije.

Negativan rezultat obično znači da osoba nije bila izložena Brucelli. Međutim, ako je osoba nedavno bila izložena bakteriji, možda još nije razvila merljive nivoe antitela. U takvim slučajevima, test se može ponoviti nakon nekoliko nedelja.

Podvrste Brucella (BAB) analize

Osim standardne Brucella (BAB) analize koja se koristi za detekciju ove infekcije, postoje i druge podvrste testova koje se koriste u specifičnim situacijama. To uključuje testove za Brucella IgG At i Brucella IgM At.

  • Test Brucella IgG At je dizajniran za detekciju IgG antitela na Brucellu u krvi, koji su obično prisutni nekoliko nedelja nakon infekcije i mogu ostati u organizmu godinama.
  • Test Brucella IgM At detektuje IgM antitela na Brucellu u krvi.

Ova antitela su obično prvi imunološki odgovor na infekciju i mogu ukazivati na recentnu ili aktuelnu infekciju.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.