Bris usne duplje (Bakt/Mik)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

650,00 rsd

Obrtno Vreme

do 3 dana

Uzorkovanje

Uzimanje brisa

Kategorija

Mikrobiologija

Jedna od ključnih analiza koja može pružiti uvid u stanje vašeg oralnog zdravlja jeste bris usne duplje, koji se fokusira na bakteriološko i mikološko ispitivanje. Ovaj bris je moguće analizirati u sklopu privatne laboratorije Beograd, IntroLab.

Šta je bris usne duplje?

Bris usne duplje je dijagnostička metoda kojom se uzima uzorak iz usne šupljine pacijenta. Cilj je identifikacija prisutnih bakterija i gljivica, koje mogu ukazivati na različite oralne infekcije ili oboljenja.

Zašto je važno uraditi ovu analizu?

Oralno zdravlje je često pokazatelj opšteg zdravstvenog stanja. Bakterije i gljivice koje se nalaze u usnoj šupljini mogu biti uzročnici različitih oboljenja, od gingivitisa do ozbiljnijih infekcija. Dalje, neke sistemske bolesti, poput dijabetesa, mogu se manifestovati promenama u oralnoj flori.

Kome je namenjena ova analiza?

Iako je svima preporučljivo da povremeno provere stanje svoje oralne flore, ova analiza se posepno preporučuje osobama koji imaju simptome poput:

  • Crvenila u ustima
  • Otoka
  • Neprijatnog zadaha

Takođe, osobe koje su na terapiji antibioticima ili imaju oslabljen imunitet bi trebalo da periodično rade bris usne duplje. Ovo se savetuje kako bi se utvrdilo da li terapija deluje, ili je, usled oslabljenog imuniteta, došlo do kultivacije nekog patogena.

Priprema za analizu

Priprema za uzimanje uzorka je jednostavna, ali nekoliko koraka može pomoći u dobijanju najpreciznijih rezultata:

  • Izbegavajte ispiranje usta antisepticima: Na dan uzimanja brisa, izbegavajte upotrebu antiseptičnih sredstava za ispiranje usta kako ne biste privremeno otklonili patogene iz usta.
  • Ne konzumirajte hranu i piće pre testa: Ovo osigurava da uzorak ne bude kontaminiran ostatcima hrane ili pića.
  • Izbegavajte pranje zuba neposredno pre testa: Iako je redovna oralna higijena važna, preporučuje se da se zubi ne peru pre uzimanja uzorka, iz istog razloga zbog koga se ne savetuje ispiranje antisepticima.
  • Obavestite osoblje o aktuelnim lekovima: Ako uzimate bilo kakve lekove, posebno antibiotike, važno je da obavestite medicinsko osoblje o tome pre uzimanja brisa za analizu.

Zašto je priprema važna?

Pravilna priprema osigurava da uzorak koji se uzima bude što reprezentativniji za vašu stvarnu oralnu floru. Ovo omogućava laboratorijskom osoblju da tačno identifikuje i kvantifikuje prisutne bakterije i gljivice, što može biti ključno za uspostavljanje prave dijagnoze.

Kako se uzima uzorak za bris usne duplje?

Bris usne duplje se uzima na brz i bezbolan način. Pomoću sterilnog štapića, medicinsko osoblje nežno prelazi preko unutrašnjosti vaših obraza, jezika i desni. Uzorak se potom šalje na analizu.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Bris usne duplje

Obrtno vreme: do 3 dana

Priprema: Preporučuje se uzimanje brisa neposredno nakon buđenja, u jutarnjim časovima. Pre uzorkovanja, ne treba prati zube niti ispirati usta antiseptičnim rastvorima. Takođe, ne treba piti vodu ili druge tečnoti, kao ni jesti.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.