Bris nosa (Bakt)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

550,00 rsd

Obrtno Vreme

2-4 dana

Uzorkovanje

Bris nosa

Kategorija

Mikrobiologija

Bris nosa (Bakt) je dijagnostički postupak koji omogućava detekciju i identifikaciju različitih mikroorganizama prisutnih u nosnoj šupljini. Ne čekajte da se simptomi pogoršaju! Zakažite testiranje u IntroLab laboratoriji odmah i postarajte se za svoje zdravlje s najboljim stručnjacima u oblasti.

Šta je bris nosa (Bakt)?

Kultura brisa nosa je laboratorijski test koji se koristi za otkrivanje i identifikaciju bakterija ili virusa prisutnih u nosnoj šupljini osobe. Kada se bakterije ili virusi pronađu u nosu, oni mogu biti uzročnici različitih infekcija, poput sinusitisa, rinitisa ili drugih gornjih respiratornih infekcija.

U laboratoriji, uzorak brisa nosa se postavlja na specifične hranljive podloge gde mikroorganizmi mogu rasti. Nakon određenog vremenskog perioda, laboratorijski tehničari procenjuju rast mikroorganizama i identifikuju ih pomoću različitih testova. Ovaj postupak omogućava stručnjacima da odrede prisutnost i vrstu mikroorganizma, što je ključno za tačnu dijagnozu i lečenje.

Kada se radi analiza?

Bris nosa (Bakt) se obično preporučuje kada osoba ima simptome koji upućuju na bakterijsku ili virusnu infekciju gornjih respiratornih puteva. To može uključivati uporne ili teške simptome poput:

  • curenja nosa
  • kijanja
  • zagušenja
  • bola u sinusima
  • groznice

Osim toga, kultura brisa nosa može se koristiti u situacijama kada je potrebno pratiti širenje određenih patogena u zajednici ili bolničkom okruženju. Na primer, tokom epidemija gripa ili drugih respiratornih virusa, kultura brisa nosa može pomoći zdravstvenim radnicima da identifikuju specifične sojeve virusa i prate njihovo širenje.

Priprema za bris nosa

Priprema za bris nosa (Bakt) obično je minimalna. Osobi se može reći da izbegava uzimanje antibiotika ili drugih lekova koji mogu uticati na rezultate testa. Takođe, pre nego što se uzme uzorak, može biti korisno da osoba očisti nos kako bi se smanjila prisutnost drugih supstanci koje mogu ometati rezultate. U nekim slučajevima, lekar može preporučiti izbegavanje ispiranja nosa ili korištenja spreja za nos neposredno pre uzimanja brisa. Uvek je važno pratiti uputstva lekara ili zdravstvenog radnika kako bi rezultati bili što precizniji.

Rezultat brisa nosa (Bakt)

Nakon što se materijal iz nosa postavi na hranljive podloge, u roku od 1-2 dana može doći do rasta patogenih mikroorganizama kao što su piogeni streptokok, stafilokok, hemofilus, moraxella, pneumokok, klebsiella i druge bakterije. Kada se ustanovi njihovo prisustvo, ključno je odrediti kako će oni reagovati na različite antibiotike. To se postiže testiranjem osetljivosti, poznatim kao antibiogram.

Rezultati kulture brisa nosa obično se prikazuju kao odnos između broja kolonija patogenih bakterija koje su rasle na čvrstoj hranljivoj podlozi i kolonija normalne, komensalne flore nosne šupljine. Ovaj odnos omogućava lekarima da razumeju preovlađujuće bakterijsko okruženje u nosu pacijenta i da adekvatno prilagode terapiju.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Sekret iz nosne šupljine

Obrtno vreme: 2-4 dana

Priprema: Prije uzimanja brisa nosa, pacijent treba da izbegava upotrebu nosnih sprejeva ili antibiotika.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.