Borrelia Burgdorferi PCR

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

4.500 rsd

Obrtno Vreme

24h

Uzorkovanje

Krpelj, Krv, Drugi bioloski uzorci

Kategorija

Imunologija

Laboratorija IntroLab u Beogradu specijalizovana je za Borrelia Burgdorferi PCR analizu, koja se koristi za detekciju Borrelia burgdorferi, bakterije koja uzrokuje Lajmsku bolest, u krpeljima. Ova napredna metoda omogućava precizno otkrivanje genetskog materijala bakterije, pružajući ključne informacije za prevenciju i dijagnostiku Lajmske bolesti

Šta je Lajmska bolest?

Lajmska bolest je infektivno oboljenje izazvano bakterijom Borrelia burgdorferi. Ova bolest se prenosi na ljude ugrizom zaraženog zapadnog crnonogog krpelja (Ixodes pacificus). Simptomi mogu uključivati osip u obliku „bika“, groznicu, glavobolju, umor i bolove u mišićima i zglobovima. Ako se ne leči, može doći do ozbiljnijih komplikacija kao što su problemi sa zglobovima, srcem i nervnim sistemom. Rana dijagnoza i tretman antibioticima su ključni za uspešno lečenje Lajmske bolesti.

Zašto je važno brzo ukloniti krpelja?

Studije na životinjama pokazuju da je potrebno najmanje 24 do 48 sati da bakterije Lajmske bolesti pređu sa krpelja na životinju. Brže uklanjanje krpelja smanjuje šanse za prenos bolesti.

Kako čuvati krpelja dok se ne testira?

Nakon uklanjanja, krpelja je najbolje staviti u sterilnu bočicu za urin i dostaviti ga u laboratoriju.

Koji test se koristi za analizu krpelja?

Laboratorija IntroLab koristi PCR metodu (lančana reakcija polimeraze) za detekciju Borrelia burgdorferi u krpeljima. Ova metoda identifikuje genetički materijal Borrelia burgdorferi, obično iz celog krpelja, uključujući njegov digestivni trakt. Borrelia Burgdorferi PCR može detektovati vrlo mali broj bakterija Borrelia, kao i druge vrste Borrelia ukoliko je to potrebno.

Kako tumačiti rezultate testiranja?

Pozitivan rezultat testa na krpelja ne znači automatski da je osoba zaražena Lajmskom bolešću. Što je krpelj kraće pričvršćen za kožu, manja je verovatnoća da će preneti bakteriju Borrelia burgdorferi. Takođe, nije svaki inficirani krpelj sposoban da prenese bakteriju. Stoga se preporučuje da se pacijent ipak testira na antitela nakon 4 nedelje od ujeda krpelja.

S druge strane, negativan rezultat testa ne garantuje da osoba neće razviti simptome bolesti. Možda je postojala izloženost drugom, neprimećenom krpelju koji je bio zaražen. Osim Borrelia burgdorferi, krpelji mogu preneti i druge patogene, poput Anaplasma phagocytophilum, koji takođe mogu uzrokovati bolesti. Ujedi krpelja mogu izazvati i kožne infekcije te lokalne alergijske reakcije. Testovi ponekad mogu propustiti prisustvo Borrelia u krpelju, što može rezultirati lažno negativnim rezultatima.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Krpelja, Krvi, Drugih bioloskih uzoraka

Obrtno vreme: 24h

Priprema: Krpelja staviti u sterilnu bocicu za urin i doneti u laboratoriju.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.