Borrelia Burgdorferi IgG At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1600,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Laboratorija IntroLab Beograd vam pruža priliku da se testirate na prisustvo antitela na Borreliu Burgdorferi, bakteriju koja izaziva Lajmsku bolest. Kroz preciznu analizu Borrelia Burgdorferi IgG At, omogućavamo vam da pravovremeno detektujete ovu potencijalno ozbiljnu bolest.

Šta je Borrelia Burgdorferi (Lajmska bolest) – IgG At?

Borrelia Burgdorferi je bakterija koja izaziva Lajmsku bolest, infekciju koja se najčešće prenosi ugrizom zaraženog krpelja. Iako se simptomi bolesti, kao što su osip, groznica i umor, mogu pojaviti odmah, Lajmska bolest se može teško dijagnostifikovati jer se simptomi često preklapaju s drugim stanjima.

Imunoglobulini G (IgG) predstavljaju antitela koja proizvodi naš imuni sistem kao odgovor na infekciju. IgG At na Borreliu Burgdorferi su specifična antitela koja se proizvode kao odgovor na infekciju ovom bakterijom.

Zašto je merenje ovog parametra bitno?

Merenje nivoa Borrelia Burgdorferi IgG At je od suštinskog značaja za dijagnozu i praćenje Lajmske bolesti. Ovaj test može pomoći u otkrivanju da li je osoba bila izložena Borreliji Burgdorferi, što je posebno bitno kod osoba koje ne pokazuju tipične simptome Lajmske bolesti ili kod onih čiji se simptomi mogu preklapati sa simptomima drugih stanja.

Kada je potrebno uraditi ovaj test?

Testiranje na Borrelia Burgdorferi IgG At se preporučuje osobama koje su bile izložene mogućem ugrizu krpelja, naročito ako su se kasnije razvili simptomi kao što su:

  • osip
  • groznica
  • umor
  • glavobolja
  • bolovi u mišićima ili zglobovima

Takođe, test se preporučuje ako su se pojedini simptomi pojavili nakon putovanja u oblasti gde su krpelji česti.

Kako se tumače rezultati (pozitivni i negativni)?

Pozitivan rezultat za Borrelia Burgdorferi IgG At ukazuje na to da je osoba bila izložena bakteriji i da je njen imunološki sistem odgovorio na tu infekciju. Međutim, IgG antitela mogu ostati povišena dugo vremena nakon infekcije, pa pozitivan rezultat ne znači nužno da je trenutna infekcija aktivna.

S druge strane, negativan rezultat može značiti da osoba nikada nije bila izložena Borreliji Burgdorferi ili da se infekcija dogodila tako nedavno da imuni sistem još nije proizveo dovoljno antitela da bi se ona detektovala. Ukoliko simptomi i dalje postoje, a rezultat je negativan, može biti potrebno ponoviti test nakon nekoliko nedelja.

Kako se vrši analiza Borrelia Burgdorferi IgG At?

Analiza za Borrelia Burgdorferi IgG At se vrši na osnovu uzorka krvi. Postupak je brz i jednostavan, a uzima se sa nadlaktice pacijenta. Uzorak se zatim šalje u laboratoriju, gde se koriste specijalizovane tehnike za detekciju specifičnih antitela.

Podvrste analize

U savremenoj medicinskoj praksi postoji niz različitih metoda i testova za detekciju bakterije Borrelia Burgdorferi, uzročnika Lajmske bolesti. Svaka od ovih metoda ima svoje specifičnosti i koristi se u zavisnosti od različitih faktora – od simptoma koje pacijent pokazuje, preko vremenskog perioda od moguće izloženosti bakteriji, do specifičnosti određenih aspekata infekcije. Sledi detaljan pregled nekih od ovih testova:

  • Borrelia Burgdorferi IgG At u likvoru: Ovaj test traži prisustvo IgG antitela na Borreliu Burgdorferi u likvoru, tečnosti koja okružuje mozak i kičmenu moždinu. Ovaj test može biti posebno koristan u dijagnostici neuroloških komplikacija Lajmske bolesti.
  • Borrelia Burgdorferi IgG At WB (Western Blot): Western blot je test koji detektuje prisustvo IgG antitela na Borreliu Burgdorferi u krvi. Ovaj test se često koristi za potvrdu dijagnoze nakon pozitivnog rezultata ELISA testa.
  • Borrelia Burgdorferi IgM At: Ovaj test traži prisustvo IgM antitela na Borreliu Burgdorferi u krvi. IgM antitela su među prvima koje proizvodi imuni sistem nakon infekcije, pa je ovaj test koristan za otkrivanje nedavne infekcije.
  • Borrelia Burgdorferi IgM At u likvoru: Ovaj test detektuje prisustvo IgM antitela na Borreliu Burgdorferi u likvoru. Ovaj test može biti posebno koristan u dijagnostici neuroloških komplikacija Lajmske bolesti.
  • Borrelia Burgdorferi IgM At WB (Western Blot): Western blot test za IgM antitela na Borreliu Burgdorferi u krvi. Ovaj test se može koristiti za potvrđivanje dijagnoze Lajmske bolesti, naročito kod osoba koje su nedavno bile izložene infekciji.

Svaka od ovih metoda ima svoje mesto u preciznoj dijagnozi i praćenju Lajmske bolesti, čime se omogućava blagovremeno lečenje i minimizacija potencijalnih komplikacija.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.