Aviditet Variccela Zoster IgG (VZV)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2600,00 rsd

Obrtno Vreme

do 4 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Analiza Aviditet Variccela Zoster IgG (VZV) je esencijalni alat u dijagnostici infekcija Varicella Zoster virusom. U IntroLab laboratoriji Beograd, posvećeni smo pružanju preciznih i pouzdanih analiza, obezbeđujući vam sve neophodne informacije o vašem zdravstvenom stanju.

Šta je Varicella Zoster IgG?

Varicella Zoster IgG predstavlja grupu specifičnih antitela koja proizvodi naš imunološki sistem kao odgovor na infekciju virusom Varicella Zoster. Ovaj virus je poznat kao uzročnik dve različite kliničke slike: ovčijih boginja (varicele), koje su najčešće kod dece, i herpes zostera (šindri), koja se obično javlja kod odraslih i starijih osoba. Nakon što osoba preboli ovčije boginje, virus ostaje latentan u nervnim ćelijama i može se reaktivirati u kasnijem životnom periodu, izazivajući herpes zoster.

Prisustvo Varicella Zoster IgG antitela u krvi ukazuje na to da je osoba imala prethodni kontakt sa virusom, bilo kroz prirodnu infekciju ili kroz vakcinaciju. Ova antitela igraju ključnu ulogu u zaštiti organizma od ponovne infekcije. Merenje nivoa ovih antitela, kao i njihovog aviditeta, može pružiti važne informacije o imunološkom statusu osobe i vremenu infekcije.

Kako se prenosi Varicella Zoster virus?

Varicella Zoster virus se prenosi kapljičnim putem, što znači da se može širiti direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima osobe zaražene ovčijim boginjama ili herpes zostera.

U slučaju ovčijih boginja, virus se najčešće prenosi disajnim kapljicama koje se oslobađaju kada zaražena osoba kašlje, kija, ili čak govori. Dodir sa plikovima takođe može biti put prenosa. Ovčije boginje su izuzetno zarazne, sa visokim stepenom prenosivosti, što znači da većina ljudi koji nikada nisu imali ovčije boginje ili nisu vakcinisani protiv ovog virusa, mogu se lako zaraziti kada su u kontaktu sa zaraženom osobom.

Kada je reč o herpes zostera, virus se može preneti direktnim kontaktom sa otvorenim ranama osobe koja ima aktivan izlazak herpes zostera. Ovaj način prenosa može rezultirati razvojem ovčijih boginja kod osobe koja je prethodno bila neizložena ovom virusu.

Osim ovoga, važno je napomenuti da je virus Varicella Zoster moguće preneti od majke na plod tokom trudnoće, porođaja ili dojenja, ukoliko majka razvije ovčije boginje u tom periodu. Ovakva transmisija može imati ozbiljne posledice za bebu.

Koje su posledice infekcije?

Infekcija virusom Varicella Zoster, iako uglavnom benigna kod dece, može dovesti do ozbiljnih komplikacija kod:

 • odraslih
 • nevakcinisanih osoba
 • trudnica
 • osoba sa oslabljenim imunitetom

Ovčije boginje mogu dovesti do bakterijskih superinfekcija kože, koje mogu ostaviti ožiljke. Pneumonija, mada retka, predstavlja jednu od težih komplikacija, naročito kod odraslih. Kod male dece može se javiti i akutna cerebelarna ataksija, prolazni poremećaj ravnoteže.

Encefalitis, upala mozga, iako izuzetno retka, predstavlja najozbiljniju komplikaciju ovčijih boginja. Simptomi uključuju:

 • visoku temperaturu
 • glavobolju
 • zbunjenost
 • konvulzije
 • slabost

Bez pravovremene intervencije, encefalitis može dovesti do trajnih oštećenja ili čak smrti.

Virus Varicella Zoster može ostati u telu i nakon što prođu simptomi ovčijih boginja. Kasnije, može se reaktivirati kao herpes zoster, uzrokujući bolan osip. U težim slučajevima, herpes zoster može izazvati postherpetičnu neuralgiju, dugotrajni bolni sindrom.

U trudnoći, infekcija virusom Varicella Zoster može dovesti do kongenitalnog varicella sindroma kod beba. Ovo može rezultirati niskom porođajnom težinom, deformacijama udova, oštećenjem vida, neurološkim problemima, pa čak i smrtnim ishodom.

Kada je potrebno uraditi Aviditet Variccela Zoster IgG (VZV) analizu?

Analiza Aviditeta Variccela Zoster IgG (VZV) se obično preporučuje kada postoji sumnja na infekciju virusom Varicella Zoster. Pored toga, ovaj test može biti koristan za osobe koje planiraju da zatrudne ili su već trudne, a nisu sigurne da li su bile izložene virusu Varicella Zoster. Ako trudnica razvije ovčije boginje, postoji rizik za razvoj kongenitalnog varicella sindroma kod bebe, stoga je rano otkrivanje ključno.

Testiranje može biti korisno i za osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, poput onih sa HIV/AIDS-om, onih koji prolaze kroz hemoterapiju ili su na imunosupresivnoj terapiji nakon transplantacije organa. Ove osobe su pod povećanim rizikom od težih oblika bolesti i komplikacija, pa bi testiranje na Varicella Zoster virus moglo biti ključno za njihovo zdravlje.

Kako se tumače rezultati?

Rezultati Aviditet Variccela Zoster IgG (VZV) analize se tipično svrstavaju u tri kategorije: niski, srednji ili visoki aviditet.

 • Niski aviditet antitela obično ukazuje na recentnu infekciju. To znači da je osoba verovatno nedavno došla u kontakt sa virusom Varicella Zoster.
 • Visoki aviditet antitela obično ukazuje na stariju infekciju, naznačujući da je osoba možda prebolela ovčije boginje ili herpes zoster u prošlosti, a virus je sada u latentnom stanju u organizmu. Ovo je povoljnija situacija, naročito kod trudnica, jer prisustvo antitela sugeriše da postoji zaštita protiv virusa.
 • Srednji aviditet, ili neodređeni rezultati, mogu biti teži za interpretaciju. Oni mogu ukazivati na period tranzicije između niske i visoke vrednosti, što može zahtevati dalje testiranje. Moguće je da će biti potrebno ponoviti test nakon određenog vremenskog perioda kako bi se pratila promena aviditeta i donela preciznija procena. Takođe, ova situacija može zahtevati dodatne analize, kao što su PCR ili IgM test, radi potvrde ili isključenja recentne infekcije.

Priprema za Aviditet Variccela Zoster IgG (VZV) analizu

Za analizu Aviditeta Varicella Zoster IgG nema posebnih priprema u smislu dijete ili unosa tečnosti. Važno je da svog lekara obavestite o svim lekovima i suplementima koje uzimate, kao i o bilo kojim trenutnim ili prethodnim medicinskim stanjima i simptomima. Ove informacije mogu biti ključne za tačnu interpretaciju rezultata testa.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: do 4 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.