Aviditet Epstein-Barr virusa IgG (EBV)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2600,00 rsd

Obrtno Vreme

8 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Laboratorija IntroLab u Beogradu, nudi analizu Aviditet Epstein-Barr virusa IgG (EBV), ključni test za dijagnostiku i praćenje infekcija Epstein-Barr virusom. Ova precizna analiza omogućava našem stručnom timu da detaljno razume tok vaše infekcije, što je od suštinskog značaja za efikasno planiranje lečenja i brz oporavak. Naša misija je da pružimo visokokvalitetnu dijagnostiku i da vam budemo podrška na putu do zdravlja.

Šta je Aviditet Epstein-Barr virusa IgG (EBV)?

Epstein-Barr virus (EBV), poznat i kao ljudski herpesvirus 4, jedan je od najčešće sretanih virusa kod ljudi. Ovaj virus je široko rasprostranjen širom sveta i mogu ga nositi i osobe koje nikada nisu pokazale simptome.

EBV se obično prenosi preko pljuvačkom, što je razlog zašto je infekcija poznata kao „bolest poljupca“. Međutim, virus se takođe može preneti kroz krv i seksualni kontakt, a retko se može preneti preko transplantacije organa i transfuzije krvi. Najpoznatiji je po tome što uzrokuje infektivnu mononukleozu (ili „mono“). Simptomi mononukleoze obuhvataju:

  • umor
  • groznicu
  • upalu grla
  • otečene limfne čvorove,
  • uvećanje slezine

Ipak, neki ljudi mogu biti inficirani virusom i nikada ne pokazivati simptome.

Dugotrajne posledice i lečenje

EBV može ostati u telu tokom celog života i u nekim slučajevima može se reaktivirati, posebno kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom. Dugotrajna infekcija EBV-om može povećati rizik od određenih vrsta raka, kao što su rak nosa i grla, određene vrste limfoma, i rak želuca. Kada je reč o lečenju, nema specifičnog leka za EBV infekciju. Lečenje je obično usmereno na ublažavanje simptoma i uključuje odmor, hidrataciju i lekove protiv bolova i groznice.

Prevencija

Prevencija infekcije Epstein-Barr virusom podrazumeva izbegavanje deljenja čaša, pribora za jelo, četkica za zube ili igračaka koje deca mogu staviti u usta. Takođe je važno izbegavati poljupce sa osobama koje su inficirane EBV-om.

Zašto je merenje Aviditeta Epstein-Barr virusa IgG (EBV) bitno?

Izmereni aviditet IgG antitela omogućava nam da razlikujemo primarnu infekciju od prethodno preležane ili hronične infekcije EBV-om. Visoki nivoi aviditeta obično ukazuju na preležanu ili hroničnu infekciju, dok niski nivoi sugerišu na nedavnu ili primarnu infekciju. Ova informacija je od ključne važnosti u dijagnostici, praćenju stanja pacijenta, ali i u razumijevanju stepena imunog odgovora na infekciju.

Kada se meri Aviditet Epstein-Barr virusa IgG (EBV)?

Ovaj test se obično preporučuje kada postoji sumnja na EBV infekciju ili kada su simptomi slični onima koje izaziva EBV, a standardni testovi na EBV pokazuju kontradiktorne rezultate. Takođe se koristi za praćenje stanja pacijenata sa hroničnim EBV infekcijama, ili kod pacijenata sa slabijim imunskim sistemima.

Podvrste analize

Kada govorimo o analizi aviditeta Epstein-Barr virusa IgG (EBV), specifično se fokusiramo na procenu kvaliteta interakcije između IgG antitela i EBV virusa. Samim tim, ova analiza nije podeljena na podvrste. Međutim, postoje različiti tipovi testova koji se mogu koristiti u kontekstu dijagnoze i praćenja Epstein-Barr virusa. Evo nekoliko primera:

  • Epstein-Barr CA IgM At (EBV): Ovaj test detektuje IgM antitela na virusnu kapsidnu antigen (VCA) Epstein-Barr virusa. Pozitivan rezultat često ukazuje na aktivnu ili recentnu infekciju.
  • Epstein-Barr CA IgG At (EBV): Test za IgG antitela na virusnu kapsidnu antigen (VCA) Epstein-Barr virusa. Pozitivan rezultat obično ukazuje na prethodno izloženost virusu.
  • EBV EA-D IgG test: Ovaj test detektuje antitela na rano antigen (EA-D) Epstein-Barr virusa. Pozitivan rezultat može ukazivati na aktivnu ili reaktivnu infekciju.
  • EBV EBNA IgG test: Test za IgG antitela na nuklearni antigen (EBNA) Epstein-Barr virusa. Pozitivan rezultat obično ukazuje na preležanu infekciju, jer se ova antitela obično razvijaju nekoliko meseci nakon infekcije.

Analiza aviditeta EBV IgG predstavlja dodatni, specifičan način da se proceni imunski odgovor na Epstein-Barr virus, i često se koristi u kombinaciji sa gore navedenim testovima kako bi se dobio celovit uvid u status infekcije.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 8 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.