AST (SGOT)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

150,00 rsd

Obrtno Vreme

4h

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Biohemija

IntroLab laboratorija za vađenje krvi Vam pruža vrhunsku uslugu AST analize (SGOT) u Beogradu. AST cena analize je pristupačna, što omogućava svakom da je odradi, s obzirom da je bitan deo dijagnostičkih postupaka i praćenja zdravstvenog stanja jetre.

Šta je AST (SGOT)?

AST (Aspartat aminotransferaza) ili SGOT (Serum glutamic-oxaloacetic transaminase) je enzim koji se nalazi u različitim delovima našeg tela, uključujući jetru, srce i mišićno tkivo. Prisustvo povišenih nivoa AST u krvi može ukazivati na oštećenje ili bolest jetre, ali i drugih organa.

AST analize (SGOT) – Indikacije

Vaš lekar može preporučiti analizu AST (SGOT) ukoliko imate simptome koji ukazuju na problem sa jetrom, kao što su žutica, umor, gubitak apetita ili bol u gornjem delu stomaka. Takođe, analiza se može preporučiti ukoliko uzimate lekove koji mogu oštetiti jetru, ili ukoliko je u pitanju rutinska kontrola ukoliko imate hroničnu bolest jetre.

Postupak

Analiza AST (SGOT) u IntroLab laboratoriji u Beogradu je jednostavan i brz postupak. Ne zahteva posebnu pripremu, sem što se preporučuje da se krv za analizu uzima na prazan stomak. Rezultati biohemijske analize krvi su obično dostupni istog dana, omogućavajući vam da brzo dobijete informacije o svom zdravstvenom stanju.

Tumačenje rezultata analize AST

Rezultati biohemijske analize AST (SGOT) se tumače u kontekstu vaših simptoma, medicinske istorije, kao i drugih laboratorijskih testova. Normalne vrednosti AST (SGOT) mogu varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, ali obično se kreću između 10 i 40 jedinica po litru seruma (U/L).

  1. Normalni rezultati: Ako su vaše vrednosti unutar normalnog raspona, to obično znači da nema znakova oštećenja jetre ili drugih organa.
  2. Povišene vrednosti: Povišeni nivoi AST mogu ukazivati na problem. To može biti posledica oštećenja jetre, kao što je hepatitis, ciroza, ili toksičnost lekova. Takođe, povišeni nivoi AST mogu biti posledica oštećenja drugih organa, kao što su srce ili mišići.
  3. Veoma visoke vrednosti: Veoma visoke vrednosti AST, često više od deset puta normalne vrednosti, obično ukazuju na akutno stanje. Neki od primera su akutni hepatitis i ozbiljno oštećenje jetre.

Važno je napomenuti da povišene vrednosti AST nisu specifične za neko stanje i zahtevaju dalju dijagnostiku. Takođe, niske vrednosti AST obično nisu zabrinjavajuće i retko su klinički značajne.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 4h

Priprema: Posebna priprema nije potrebna. Međutim, ne preporučuje se uzimanje uzorka neposredno nakon obroka.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.